Pavel Ryšavý
27. října 2022 • 04:50

iSport Score: nová statistická veličina, která hledá nejlepší hráče extraligy

Autor: Pavel Ryšavý, Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokej je rychlá hra, kde okem těžko postřehnete všechny detaily. Proto se víc a víc využívá analytických výstupů, které dovedou dění na ledě popsat. Deník Sport a web iSport.cz od startu extraligy testoval svoji hodnotu iSport Score, jež hledá v každém utkání nejužitečnější hráče pro svůj tým. Byl v zápase lepší Peter Mueller, nebo Michal Řepík? Od teď vám k téhle debatě pomůže jedno unikátní číslo. Můžete v extralize začít hledat nejlepší brankáře, obránce a útočníky. Jak to funguje?



Je to věčná debata. Nejlepší byl v zápase útočník, který dal dva góly. Vůbec! Mnohem lépe hrál někdo jiný, kdo na dvě trefy nahrál, zblokoval dost střel a vyhrával buly. Zkusíme vám dát na podobné přestřelky zbraň, kterou by mělo plnit iSport Score. Jde o unikátní hodnotu, která se vypočítává po každém kole extraligy z každého zápasu.

Číslo v sobě schovává u hráčů v poli 13 statistik, které mají různé váhy, největší má samozřejmě gól. Naším cílem je ukázat nejužitečnějšího hráče utkání, pochopitelně ale uvidíte i ty, komu se příliš nedařilo. Výhodou je, že nemusíte porovnávat, kdo kolikrát vystřelil na branku, kdo zblokoval kolik střel, kdo byl na ledě, když mužstvo zrovna útočilo, nebo bránilo.

iSport Score vám nabídne jedno číslo, které v sobě nese klíčové statistiky pro vývoj utkání. „iSport Score je pro nás po fotbalovém iSport Indexu, který jsme spustili se startem Fortuna ligy, dalším projektem, při němž chceme propojit svět reálného sportu s datovou žurnalistikou,“ říká šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek.

Výpočet hodnoty nastavil hokejový analytik Adam Papoušek. „Score nám má ukazovat, který hráč byl v zápase nejužitečnější. Naše hodnota je zaměřena na všestrannost, proto v ní jsou obsaženy i defenzivní statistiky. Data mají lidskému mozku ulehčit vnímání hokeje, pomoci mu k hodnocení jednotlivých hráčů a týmů. Inspirovali jsme se od Doma Luszczyszyna z The Athletic, jednoho z nejznámějších hokejových analytiků na světě,“ vysvětluje.

Data bereme z modulu Hockey Logic, tedy využíváme oficiální extraligové výstupy, které podléhají několikastupňové kontrole. Aktualizované hodnoty na www.isport.cz/score tak najdete vždy nejpozději 30 hodin od začátku utkání.

„Jsme přesvědčeni o tom, že data jsou dnes důležitou součástí sportu. A při jejich správné analýze ukážou zajímavé souvislosti a potvrdí, či vyvrátí pocity a hypotézy, který si každý fanoušek hokeje při jeho sledování dělá. Navíc naše iSport Score má být i zábava. Sledovat, kde se v žebříčku nejlepších hráčů objeví právě ten, kterého mám rád a srovnávat ho s jinými skvělými hráči, i to je další způsob, jak k hokejové extralize přitáhnout ještě větší pozornost,“ přidává další pohled na novinku šéfredaktor Lukáš Tomek.

Každý týden v pátek vyhlásíme nejlepší hráče na každém postu za uplynulý týden. V celkovém pořadí rozlišujeme zvlášť brankáře, obránce a útočníky. Gólmani využívají úplně jinou škálu dat, útočníci zase mají oproti obráncům navíc například výhodu v tom, že chodí na vhazování a dostávají se do většího množství ofenzivních situací. Je proto férové všechny posuzovat zvlášť.

Do každého zápasu hráč vstupuje s průměrnou hodnotou 5, maximálně se může dostat na 10. Nejvyšší hodnocení se v sezoně zapisovalo zatím třikrát (Dominik Hrachovina – 1. kolo, Miroslav Svoboda – 8. kolo a Robert Kousal – 13. kolo). V celkové tabulce jsou nejvíc nahoře hráči Pardubic, což reflektuje i vývoj extraligy. Příjemnou zábavu!

Otázky a odpovědi

Co je iSport Score?

V hokeji najdete statistik hodně, kolikrát je obtížné si všechny zvlášť filtrovat a procházet. Deník Sport a web iSport.cz vám přináší unikátní hodnotu, která dává statistické veličiny dohromady a na jejich základě posuzuje, jak je hráč prospěšný pro výsledek svého týmu v extraligovém utkání.

Co měří iSport Score?

Našim cílem je ukázat nejužitečnějšího hráče pro svůj tým. Nehledáme pouze hokejistu, který nastřílí nejvíc gólů, ale naše data najdou borce, který má největší vliv na výsledek zápasu. Score se zaměřuje na všestrannost, proto zahrnuje i defenzivní statistiky. V úvahu bereme hráče, kteří v zápase odehráli aspoň 5 minut.

Jaké situace na ledě měříme?

Úplně všechny, tedy započítáváme i statistiky z přesilovek či oslabení, neboť nám jde o hledání nejlepšího (i nejhorší) hráče daného utkání. Odlišnou váhu ovšem dáváme gólům i asistencím, které hráč posbírá v přesilovkách, ve hře 5 na 5, ve hře bez brankáře nebo při oslabení. Stejné je to při inkasovaných brankách.

Proč mají svoje žebříčky zvlášť brankáři, obránci a útočníci?

Útočníci mají možnost víc sbírat ofenzivní statistiky (góly, asistence, střely, individuální očekávání gólů atd.) Beci mají zase větší šanci nasbírat bloky, ovlivnit defenzivní hru mužstva. O brankářích se zase často říká, že jde o jedinou individuální roli v kolektivním sportu, navíc mají své specifické statistiky. Hokej je složitá hra, kde každá pozice má svoje role. Bylo by tedy nespravedlivé brankáře, obránce a útočníky řadit do jednoho žebříčku.

Proč jsme výsledky neukázali hned po prvním kole?

Náš model jsme testovali na předchozí extraligové sezoně a chtěli si ověřit, že všechno funguje i v systému, kdy se za víkend odehrají dvě kola, občas i tři za týden. Kvůli tomu je hokej na sběr dat velmi náročný. Chtěli jsme si být jisti, že nenastanou žádné potíže.

Můžeme výsledek nějak ovlivnit?

V žádném případě, iSport Score bude po celou sezonu počítáno z oficiálních dat extraligy, která po každém zápase ještě procházejí dvojitou kontrolou. Během sezony tedy nebudeme mít žádnou příležitost hodnotu nijak změnit. Po celou dobu navíc budeme pracovat se stále stejnou metrikou.

Kdy si na webu můžete najít hodnotu iSport Score?

Vždycky do 30 hodin po startu zápasu. Prodleva je způsobena tím, že z každého zápasu se sebere velké množství dat, která se po kontrolách různě upravují. Po tomto čase by už měla být neměnná.

Metodika výpočtu

V každém hokejovém zápase nastane velké množství událostí, které si není lidský mozek schopen všechny zapamatovat za 60 minut utkání, natož ze všech 52 utkání sezony. Toho si jako první všimli v zámoří. Proto se v NHL analytika a pokročilá data staly tak nesmírně důležitou součástí všech zámořských klubů.

Data mají lidskému mozku ulehčit, pomoci mu k hodnocení jednotlivých hráčů a týmů. Pro iSport Score sledujeme 13 statistik, přičemž každá z nich má svoji váhu podle důležitosti daného momentu v utkání. Inspirovali jsme se od Doma Luszczyszyna z The Athletic, jednoho z nejznámějších hokejových analytiků na světě.

Po utkání se sledovaná data vynásobí příslušnou vahou (největší mají vstřelené góly), sečtou a pro lepší interpretaci se výsledná hodnota iSport Score přepočítá na stupnici 1-10 (1 nejhorší, 10 nejlepší). Do každého utkání vstupuje hráč s hodnotou 5, ke které mu jsou body přičítány či odečítány.

Zásadní atributy, které nejvíc ovlivňují iSport Score

Hráči v poli

Góly
Vstřelení gólu je nejlépe hodnocenou položkou iSport Score. Má to logiku, protože jde o zásadní věc, jak ovlivníte výsledek zápasu.

Asistence
Gól je klíčová věc, ale podobně důležitý význam má i nahrávka na ně. Jinou váhu v našem modelu ovšem mají primární asistence, tedy ty, které vedou přímo k dosažení branky a druhé asistence.

Vstřelené góly s hráčem na ledě
Kolikrát jste tu situaci viděli, hráč vyhrál souboj, zastavil útok. Ale do statistik se zapíše gól a dvě nahrávky, zmíněný hokejista má smůlu. Do iSport Score nicméně započítáváme, že s hráčem na ledě branka padla.

Inkasované góly s hráčem na ledě
Stejný případ jako u vstřeleného gólu. Za gól nenese odpovědnost jen jeden hráč, ale je to mínus celé sestavy. Ovšem pozor, nejde o klasickou hodnotu +/-, jde nám o vývoj zápasu, takže se počítají i branky v přesilovkách a oslabeních. Navíc další sledovanou statistikou jsou i očekávané góly, takže nedochází ke zkreslení, které znáte z klasického sledování +/-.

Tresty
Když je hokejista vyloučený, dostává svoje mužstvo do problémů, musí se bránit, ofenzivní hráči nejdou na led, vypadnou z tempa. Tím pádem dostává hráč na trestné lavici v iSport Score negativní hodnocení. Může pak ale získat i kladné body, když je na něj faul a tým díky jeho aktivitě získá přesilovku.

Jaké další statistiky u hráčů sledujeme

Očekávané góly vstřelené hráčem
Očekávané vstřelené góly, které měly padnout s hráčem na ledě
Očekávané inkasované góly, které měly padnout s hráčem na ledě
Střely hráče
Bloky hráče
Vyhraná vhazování hráče (pouze útočníci)
Prohraná vhazování hráče (pouze útočníci)

Brankáři

Chycené góly oproti očekávání
V současné době jde nejpoužívanější, nejefektivnější statistiku gólmanů. Zaznamenává, počítá všechny střely na brankáře, přičemž každá střela má svoji hodnotu (vyšší = nebezpečnější střela). Jestliže brankář se v této statistice nachází v pozitivních číslech, znamená to, že chytil více střel, než by se předpokládalo. Jestliže se ale nachází v mínusu, znamená to, že pustil za svá záda více puků, než by měl. Obrovskou výhodou této statistiky je to, že není ovlivněna sílou týmu ani výkony spoluhráčů před daným brankářem. Bere v potaz pouze čistě gólmanské výkony. Proto má i tady největší váhu.

Úspěšnost zákroků
Tady vidíte procentuální vyjádření gólmanského umění. Jde o roky prověřenou statistiku, která ukazuje, jaký podíl střel brankář pochytá. Celkově u brankářů není potřeba na jejich hodnocení tolik statistik jako u hráčů, sledujete u nich jiné hodnoty, vyloženě individuální.

Úspěšnost zákroků při velkých šancí
Definice velké šance je, že jde o střelu z bezprostřední blízkosti, dorážku, nebo střele předchází nahrávka, brankář se proti ní musí přesunovat. Brankáři z horších týmů takovým střelám čelí většinou častěji než ti ze špičky. Proto si v iSport Score téhle statistiky všímáme taky, je důležitá, protože poznáte, jak brankář zvládá ty nejtěžší situace.

Příklad výpočtu hodnoty

Marek Ďaloga (Kometa) v 1. kole proti K. Varům

Obránce Komety získal známku 9,38. K té jsme došli podle následujících statistik, kde každá má svůj unikátní koeficient. Jednotlivé hodnoty se jím vynásobí a následně sečtou a odečtou.

Kladné hodnoty

2 primární asistence
1 sekundární asistence
0,15 individuálních očekávaných gólů
1 střela na branku
1 zblokovaná střela
2,01 očekávaných vstřelených gólů
5 vstřelených gólů Komety s Ďalogou

Záporné hodnoty

1 vyloučení
0,58 očekávaných inkasovaných gólů

V inkasovaných gólech s hráčem na ledě 0, vhazování se u obránců nepočítá.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud