Jakub Hlaváč
27. května 2011 • 05:00

Hokejová Sparta dře pod dohledem bojovníka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obvykle své soupeře drtí v kleci ostrými kopy a chmaty. Teď mu k ničení tvrdých chlapů stačí tréninkový sál v aréně hokejové Sparty. Ultimátní zápasník Michal Hamršmíd si vzal na starosti kondiční přípravu holešovických hokejistů. Dělá z nich bojovníky, svalnaté mašiny.



Plazí se po zemi, nemůžou používat nohy. Pak boxují do vzduchu. „Ještě. Výš ty ruce! 15 sekund!“ Ostré pokyny vstřebávají unavené tváře sparťanů. Vědí, teď musí zabrat. Za dohledu Michala Hamršmída získávají sílu pro nadcházející sezonu.

Pod tíhou vlastního těla se kroutí, od stěny ke stěně přecházejí ve stylu ještěrek. Noha musí přijít až za krk, ruce pokrčené v kliku, a pak jemný sun. Půl metru. Z té dřiny vás bolí oči, úplně stačí ji jenom sledovat. Pozorovat statné chlapy, jak se rvou s dalšími a dalšími dávkami.


„Zvládají to výborně. Hlavně u zkušených a starších hráčů je vidět, jak moc chtějí ještě něco dokázat. Obrovsky na sobě pracují a je to znát,“ pochvaluje si Hamršmíd. Sám předcvičuje, kvůli pochroumanému kotníku musel vlastní přípravu přerušit.

A vypůjčeným svěřencům dává do těla, jak se dá. „Pánové, tady je to horor. Horor, horor,“ oddechuje Angel Krstev, nová akvizice obrany Pražanů. Po zranění nabírá fyzičku, se svými parťáky prochází očistcem, na jehož konci by měla být čirá síla.

Protahování je nezbytné
Protahování je nezbytné


„Cílem je, aby si kluci v zápase připadali stejně dobře v první i poslední minutě. Aby jejich první rána na branku byla stejně razantní, jako ta poslední. Nechci, aby přemýšleli, jestli mohou udělat sprint navíc. Musí na něj být připravení, musí to být samozřejmost,“ tvrdí excelentní zápasník.

Ke kondičnímu tréninku ho přizval kouč Richard Žemlička. „Rád jsem tuhle šanci vzal, je to další zkušenost. Člověk to bere i jako možnost do budoucna, je jasné, že v ringu nebudu moct zůstat věčně. S některými hráči jsem domluvený i na další individuální spolupráci,“ je spokojený mistr světa v lehké váze.

A už létají vzduchem těžké míče. A zase, povzbuzování, upozorňování na chyby. A pochvaly pro nejlepší. „Ještě, že jsem jenom masér,“ uleví si Hynek Svoboda, člen realizačního týmu Holešovických. Stejný pocit má asi každý pozorovatel.

Mužstvo je rozděleno na dvě party, každá si galeje užívá přibližně 40 minut. „Odpoledne nás čekají schody na Letnou. Osmkrát hezky od spodu,“ zlepšuje na závěr náladu hokejistů Hameršmíd.

Budí v nich srdce bojovníků. A doufá, že bude tepat třeba až do bitvy o extraligový titul.

MICHAL HAMRŠMÍD
n Hvězda ultimátních zápasů v kleci, kterým se odborně říká MMA.

n První Čech, který získal profesionální smlouvu ve Spojených státech i světový titul v lehké váze.

n Muž, který strávil sedm měsíců za mřížemi za údajné organizované vydírání. Nakonec byl zproštěn viny v plném rozsahu.




Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud