11. července 2012 • 20:15

Omsk nabízí za kouče Jelínka dva miliony, Liberec chce ale sedm!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenéra nedáme! Z Liberce poslali do Omsku jasný vzkaz. Sibiřský klub shání narychlo náhradu za Raimo Summanena, na jeho mušce se ocitl i Marian Jelínek. Pod Ještědem však o odchodu kouče nechtějí slyšet. Podle informací Sportu nabídl Avangard odstupné 100 000 dolarů (2 miliony korun), Bílí Tygři si však svého kouče cení na mnohem víc. Chtějí údajně sedm milionů korun.



Byla by to obrovská komplikace. Dva týdny před nástupem týmu na led by v Liberci přišli o trenéra. Je zřejmé, že tahle záležitost by pro ně měla význam jedině v případě, že s Omskem uzavřou dobrý obchod. Avangard přece řeší hlavně svůj problém. I proto částku nadsadili tak, aby za Mariana Jelínka případně dostali aspoň vysoké bolestné.

Na tahu jsou tedy Rusové. Teď záleží, jak na libereckou výzvu odpoví majitelé Avangardu. Zdají vyhoví, nebo hon na českého trenéra vzdají. Vyjádřit by se měli pravděpodobně už během dneška.

„Na devadesát procent to nevyjde,“ předpovídal kouč Jelínek, jehož ruský klub oslovil poprvé teprve minulou sobotu. Kdyby z narychlo sjednávaného angažmá v KHL nakonec sešlo, zklamaný prý nebude.

„V Liberci jsem spokojený, pracuju ve špičkovém klubu, vedu kvalitní tým, mám dobrou smlouvu. K tomu přednáším, chci si taky dodělat doktorát. Nechal jsem všemu volný průběh a nejsem z ničeho rozladěný. To vůbec ne. Naopak mě těší, že si mě Liberec cení, hledám v tom spíš pozitiva. Táta mi vždycky říkal: Běž tam, kde tě hodně chtějí, a nekoukej na peníze. Takhle jsem to vnímal taky,“ dodal.

Pod Ještědem se na Jelínkův odchod nechystají. „V tuto chvíli nevidím jako reálné, že by Marian Jelínek odešel,“ prohlásil včera generální manažer Ctibor Jech, který je na dovolené v zahraničí.

„Oficiálně nás z Omsku nikdo neoslovil. A kdyby k tomu došlo? Záleželo by na nabídce. Tak je tomu vždy. Pro nás je nyní důležité se dobře připravit na sezonu. Čtrnáct dnů před nástupem na led si nedovedu představit, že by trenér odešel. Tím spíš, že jsme s přípravou spokojeni. Pracovalo se dobře,“ řekl.

S Jelínkem se ještě v pondělí spojil telefonicky generální manažer ruského klubu Vladimir Kapulovskij. „Tvrdil, že by chtěli Čecha,“ líčil trenér, který zůstal údajně posledním ze dvou kandidátů na místo v Avangardu, společně s Finem Petrim Matikainenem. Ten je zase vázán smlouvou v IFK Helsinky, záleží tedy i na případných požadavcích finské strany.

Ať za náhlým odchodem Raimo Summanena bylo cokoli, ruská média píší o tom, že po rozlučce se záhadným Finem by v Omsku chtěli vsadit na někoho mnohem čitelnějšího, obezřetnějšího a rozvážnějšího. Na trenéra typu Rostislava Čady, s nímž se ovšem v lednu taky rozloučili. Ukazuje to snad na Jelínka?

Vyřešení jejich problému by však přineslo značné komplikace Liberci. „V současné chvíli nejednáme o žádné změně na trenérském postu,“ dodal generální manažer Jech.

Pro Bílé Tygry by celá záležitost měla význam jen v případě, že na paktu s Omskem slušně vydělá. Vývoj tak mají v rukou hlavně mecenáši, kteří sibiřský klub platí. Jak situaci vyhodnotí a s čím přijdou.

Mohou překvapit a na liberecký požadavek odpovědět jinou nabídkou. V časové tísni se třeba budou chtít dohodnout…

Marian Jelínek
Marian Jelínek

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud