Květoslav Šimek
20. června 2013 • 19:12

Tatar, Jurčo a Pánik v Calder Cupu zaváleli, těší trenéra Vůjtka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek byl naštvaný, že mu je zámořské kluby neuvolnili pro mistrovství světa. Z výkonů slovenských dravců Tomáše Tatara, Richarda Pánika a Tomáše Jurča v Calder Cupu měl ovšem upřímnou radost. „Všichni tři se ukázali jako velká budoucnost slovenského hokeje,“ říká trenér Vůjtek.



Tatar (22 let) a Jurčo (20 let) váleli v Grand Rapids Griffins, Pánik (21 let) za Syracuse Crunch. V play off se prokousali až do finále, patřili k nejlepším borcům svých týmů. Tatar nasázel 16 gólů, nejvíc ze všech. Kromě Calder Cupu přebíral jako vůbec první slovenský hráč v historii i Jack A. Butterfield Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off AHL.

„Tomáše jsme měli už před rokem na mistrovství světa, i tam se mu dařilo,“ připomněl Vůjtek stříbrné mistrovství světa ve Finsku a Švédsku 2012. Po šokujícím stříbru také patřil Tatar k nebouřlivěji oslavujícím slovenským hráčům. Po návratu v Bratislavě vystřihl sérii oslavných tanečků, které se na Slovensku staly hitem.

VIDEO: Tomáš Tatar to umí rozjet na ledě i při oslavách



Dvacetiletý útočník Tomáš Jurčo hrál mezi „dospělými“ svou premiérovou sezonu. Před příchodem do Grand Rapids dvakrát triumfoval v juniorské lize QMJHL s týmem Saint John Sea Dogs. V roce 2011 s ním vyhrál i prestižní Memorial Cup. „Tři roky a třikrát mistr, jsem to ale talisman,“ radoval se Jurčo na svém twitterovém účtu.

VIDEO: Tomáš Jurčo dokáže s pukem ohromné kousky

V play off Jurčo nasbíral slušných 14 bodů (8+6).  Stejný počet bodů si v Calder Cupu připsal i jednadvacetiletý Richard Pánik ze Syracuse. A mohlo jich být i víc, kdyby jej nějaký čas netrápilo zranění. Pánik odehrál ve vyřazovacích bojích 16 zápasů, ve finále dal v posledních pěti duelech v řadě za sebou pokaždé gól. Nestačilo to. Z triumfu se radovali jeho slovenští kolegové Tatar a Jurčo.

Trenér Vladimír Vůjtek má talentované útočníky samozřejmě v hledáčku. „Všechny tři jsem pozval na soustředění do Tater, kde se potká širší výběr pro olympiádu v Soči,“ říká Vůjtek. „Jenom nevím, jestli to vůbec stihnou. Sezona se jim dost protáhla a kemp začíná už prvního července.“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud