Květoslav Šimek
5. listopadu 2013 • 14:26

Pocta slavnému číslu 38 - na Slovensku chystají film o Demitrovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Slovensku chystají film o legendárním útočníkovi Pavlu Demitrovi. Bude to pocta kapitánovi slovenské reprezentace, který před dvěma lety tragicky zahynul při havárii letadla s hokejisty Jaroslavle. Zemřelo tehdy 43 členů týmu včetně českých reprezentantů Jana Marka, Josefa Vašíčka a Karla Rachůnka. Biografický dokument “38“ by měl jít do kin příští rok.



Dokument by měl přiblížit životní příběh skvělého sportovce a člověka. Producentem je Daniel Dangl, snímek vzniká za podpory Demitrovy manželky. Některé ze záběrů už filmaři natáčeli i v ruské Jaroslavli.

„Tým, který na tvorbě dokumentu pracuje, spojuje jediná myšlenka – vzdát upřímnou poctu Paľovi, jeho životu, rodině, talentu i jeho sportovním fanouškům,“ řekl Daniel Dangl pro agenturu SITA.

„Společně s producenty přinášíme fanouškům jedinečný dokument o člověku, který v jediném momentu dokázal spojit celé Slovensko. A to je nejen v dnešní době nesmírně vzácné,“ dodala Naďa Kacera, brand manažerka značky Corgoň, která projekt financuje.

Demitra nebyl jen ikonou slovenského hokeje. Na mistrovství světa juniorů v roce 1993 byl výraznou osobností tehdy ještě společného česko-slovenského výběru. Pod vedením trenéra Vladimíra Vůjtka tam Demitra a spol. získali bronzové medaile.

Vůjtek tehdy lanařil mladého Demitru do Vítkovic, ovšem talentovaný útočník dal přednost odchodu do zámoří. Tam se také poprvé oblékl do dresu s číslem 38, které díky úspěšné kariéře proslavil.

Demitra odehrál v NHL za Ottawu Senators, St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesotu Wild a Vancouver Canucks celkem 848 zápasů (304 gólů + 464 asistencí) v základní části a dalších 94 (23+36) v bojích o Stanley Cup. Třikrát si zahrál zápas hvězd NHL (1999, 2000 a 2002), v roce 2000 získal Lady Byng Memorial Trophy pro největšího gentlemana ligy. Na ledě i mimo něj.

Se slovenskou reprezentací získal bronz na MS 2003 ve Finsku a na olympiádě ve Vancouveru 2010 byl ve výběru All-Stars. Bohatou kariéru mu bohužel tragicky utnula havárie letadla Jak42 na letišti Tunošna u Jaroslavle v roce 2011. Stejně jako českým reprezentantům Janu Markovi, Karlu Rachůnkovi a Josefu Vašíčkovi.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud