31. července 2014 • 17:50

Na Slovensku chystají exhibice pro Demitru. Přiletí i bývalé hvězdy z NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V září to budou již tři roky od tragické letecké havárie v Jaroslavli, během které přišli o život všichni hokejisté Lokomotivu a celá posádka letadla. Mezi nimi byla i slovenská hvězda Pavol Demitra, na jehož počest se v srpnu na Slovensku odehrají tři exhibiční utkání, na kterých se objeví jeho bývalí reprezentační spoluhráči, i parťáci ze St.Louis, kde slovenský útočník strávil nejlepší léta kariéry.



V dresu St.Louis nastupoval Demitra v letech 1996-2004 a během působení u Blues se stal respektovanou hvězdou NHL. V sezoně 2002-2003 například dokázal posbírat 93 bodů a skončil šestý v kanadském bodování celé soutěže. V týmu vyšlapal cestičku také ostatním slovenským hokejistům, do NHL posléze v dresu Blues skvěle nakročili například Michal Handzuš, Luboš Bartečko, nebo Ladislav Nagy.

Na své druhé štaci v NHL si vydobyl nejen respekt napříč celou soutěží, ale také si tam vytvořil spoustu přátel. I proto by se na exhibících pořádaných v Popradě, Trenčíně a Bratislavě měli objevit jeho bývalí spoluhráči z Blues jako například Scott Young, Marc Bergevin, Kelly Chase, Jamal Mayers a další. Ty doplní all-star výběr slovenských hvězd.

"V šatně toho nikdy moc nenamluvil, ale byl to pohodový chlapík, velká osobnost. V jeho okolí člověku vždycky bylo dobře," řekl pro NHL.com bývalý bijec Kelly Chase.

Právě on s Lubošem Bartečkem se nejvíce podíleli na pořádání celé akce. Dohodli se s hokejisty ze zámoří, kteří se rádí setkají s Demitrovou rodinou a uctí kamarádovu památku.

"Pavol dokázal pozitivně ovlivnit každého, kdo byl vedle něj. Vždycky člověku pomohl, byl skvělý spoluhráč i kamarád," vzpomíná Bartečko, který v poslední sezoně vedl jako kapitán extraligový Chomutov.

"Je jedno, kde na Slovensku se zrovna nacházíte, každý si tu Pavla vždycky vážil."

Kdo ze zámoří se na exhibici objeví?

Anton Šťastný - Legendární útočník, který v dresu Quebecu nasbíral 636 bodů v 650 utkáních.

Kelly Chase - Obrovitý bitkař a srdcař patřil mezi špičku ligy v pěstních soubojích. 2017 trestných minut ve 458 zápasech mluví za vše.

Scott Young - Rozený střelec, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a majitel olympijského stříbra s USA zažil nejlepší sezonu právě po boku Demitry. Během ročníku 2000/01 nastřílel 40 branek.

Marc Bergevin - Solidní bek s více než 1000 starty v NHL byl známý pro své defenzivní schopnosti a přátelskou povahu. V současné době je generálním manažerem Montrealu Canadiens.

Bernie Federko - Dlouholetý útočník St.Louis, který čtyiřikrát v dresu Blues překonal stobodovou hranici. Kariéru zakončil s 1130 body v 1000 utkáních.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud