13. dubna 2015 • 15:48

Růžička: Odmítám, že bych se obohatil. Natáčel ho šéf stavební firmy

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička má i nadále plnou důvěru vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). To se za jedenapadesátiletého kouče postavilo poté, co se na internetu objevilo video z jeho jednání s otcem nejmenovaného hráče. Nahrávka naznačuje, že muž Růžičkovi zaplatil 500.000 korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Sám Růžička v prohlášení uvedl, že bude celou situaci řešit právní cestou.



Podle serverů týden.cz a tn.cz dal peníze Růžičkovi Miroslav Palaščák, který je majitelem stavební firmy. Jeho třiadvacetiletý syn David, který v této sezoně hrál v prvoligovém Mostu a druholigové Bílině, působil v juniorce Slavie naposledy na začátku sezony 2011/12.

Zástupci ČSLH v prohlášení uvedli, že prioritou Růžičky je nyní příprava na mistrovství světa v Praze a Ostravě. "ČSLH i celý realizační tým proto vyvinou maximální úsilí, aby spor, jehož podstata s reprezentací žádným způsobem nesouvisí, nijak neovlivnil přípravu národního mužstva," uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Vedení ČSLH se proto rozhodlo, že až do konce šampionátu se stejně jako Růžička nebudou ke kauze vyjadřovat.

Samotný Růžička vydal prostřednictvím ČSLH prohlášení, ve kterém potvrdil, že od nejmenovaného otce přijal prostřednictvím svého kamaráda Jiřího Moučky dvakrát 250 tisíc korun, nejednalo se však podle něj o úplatek, ale o sponzorský příspěvek.

"O vývoji jednání i přijetí hotovosti jsem v obou případech bezodkladně informoval tehdejší předsedy představenstva klubu, s nimiž jsem také průběžně konzultoval další postup tak, aby nebyl poškozen klub. Vzhledem k absenci právní dokumentace však peníze nemohly být zaúčtovány, a proto jsme se dohodli, že je uložím do trezoru," uvedl Růžička, podle nějž se následně ze sponzorského příspěvku kvůli chybějící dokumentaci stala půjčka. "O níž se při jednáních rovněž hovořilo. Proto byla celá částka v listopadu 2014 bezhotovostní transakcí vrácena, čímž jsem považoval celou záležitost za uzavřenou," řekl Růžička.

CELÉ VIDEO: Jak je to s Růžičkou a záhadným půl milionem?
Video se připravuje ...

Bývalý dlouholetý trenér i generální manažer Slavie kategoricky odmítl, že by se na úkor klubu obohatil, jednal jakkoliv nestandardně či dokonce nezákonně. "Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče. Celou kauzu vnímám jako uměle vykonstruovanou a účelově načasovanou do doby vrcholících příprav na mistrovství světa s cílem poškození mojí osoby a hokejové reprezentace," uvedl Růžička. Zároveň uvedl, že se rozhodl věc předat právnímu zástupci.

Podle videa natočeného skrytou kamerou a zveřejněného na kanálu youtube rodič zaplatil v průběhu dvou let dvakrát 250.000 korun, na základě čehož předpokládal, že jeho syn bude působit v klubu. Hokejista ale s juniorským mužstvem jen trénoval a do základní sestavy se stabilně neprosadil. Slavia na svém webu následně uvedla, že finanční příspěvek neskončil jako sponzorský dar v hospodaření klubu, a naznačila, že se mohlo jednat o úplatek.

Tiskové prohlášení Vladimíra Růžičky:

Navazuji na tiskové prohlášení Českého svazu ledního hokeje ve vztahu ke zveřejněné nahrávce a dalším informacím, které se v souvislosti s ní objevily, neboť považuji za nutné věc uvést na pravou míru a předejít tak dalším diskusím.

S otcem hráče jsem skutečně prostřednictvím kamaráda Jiřího Moučky i osobně jednal o finanční podpoře klubu. Nejprve se hovořilo o sponzorském daru ve výši dvakrát 250.000,- Kč. Tento obnos jsem také v průběhu dvou let přijal. O vývoji jednání i přijetí hotovosti jsem v obou případech bezodkladně informoval tehdejší předsedy představenstva klubu, s nimiž jsem také průběžně konzultoval další postup tak, aby nebyl poškozen klub. Vzhledem k absenci právní dokumentace však peníze nemohly být zaúčtovány, a proto jsme se dohodli, že je uložím do trezoru. Součinnost k zajištění dokumentace však otcem nebyla delší dobu poskytnuta, načež následně peníze požadoval zpět jako půjčku, o níž se při jednáních rovněž hovořilo. Proto byla celá částka v listopadu 2014 bezhotovostní transakcí vrácena, čímž jsem považoval celou záležitost za uzavřenou.

Kategoricky tedy odmítám, že bych se na úkor klubu obohatil, jednal jakkoliv nestandardně či dokonce nezákonně. Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče. Celou kauzu vnímám jako uměle vykonstruovanou a účelově načasovanou do doby vrcholících příprav na mistrovství světa s cílem poškození mojí osoby a hokejové reprezentace.

Podle dohody s ČSLH se již do skončení hokejového šampionátu nebudu k věci vyjadřovat, abych se mohl plně koncentrovat na přípravu národního mužstva, jehož úspěch je mým hlavním zájmem, a abych nezvyšoval tlak na jeho členy.

Vzhledem k závažnosti a tendenčnímu výběru zveřejněných informací jsem dnes věc předal svému právnímu zástupci, který v následujících dnech podnikne nezbytné kroky. Následně o nich bude spolu s dalšími detaily o předmětné kauze v mém zastoupení informovat média, s nimiž budu o celé věci komunikovat výhradně jeho prostřednictvím.     

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud