22. května 2015 • 11:01

Bukač: Hokej je prorostlý korupcí, vychováváme drzé zpupné fracky

Autor: iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velmi ostrá výměna názorů zazněla ve čtvrtečním pořadu České televize Michaely Jílkové Máte slovo. Debatovalo se o financování českého sportu, jedním z hlavních témat byla korupce v hokeji. "Není to férové prostředí," prohlásil do kamer trenér mistrů světa z roku 1985 a 1996 Luděk Bukač, který poměry v českém hokeji tvrdě kritizoval.



V pořadu ČT uváděném známou moderátorkou Michaelou Jílkovou debatovalo šest hostů. Ministr školství Marcel Chládek , předseda olympijského výboru Jiří Kejval, šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener . Před kamerami také stáli Miroslav Palaščák, autor videa s Vladimírem Růžičkou , bývalý trenér Luděk Bukač a poslanec za ANO Jiří Holeček, syn legendárního brankáře a hokejového mistra světa.

Debata byla velmi vyhrocená, ostře situaci v českém hokeji popsal Luděk Bukač. "V hokeji korupci máme, není to férové prostředí. Můžeme za to my trenéři i ambiciózní rodiče," prohlásil v přímém přenosu ČT. "Pak se nám stane, že ve ve dvaceti letech máme drzé, zpupné fracky, kteří nedosáhli toho, co si představovali. My ty lidi ničíme," rozohnil se.

Tvrdé výroky o českém hokejovém prostředí zazněly v narážce na aféru s reprezentačním trenérem Vladimírem Růžičkou. Ten čelí trestnímu oznámení kvůli tomu, že přijal 500 tisíc korun za to, aby syn Miroslava Palaščáka dostal šanci ve Slavii. Peníze sice vrátil, ale doteď není jasné, na co je chtěl použít.

"Takhle to v hokeji nefunguje," zastal se Růžičky generální manažer Litvínova Robert Kysela,který do debaty vstoupil jako jeden z přihlížejících v publiku. "Vláďa chtěl tomu klukovi pomoct, našel mu jiný klub. Já ho viděl hrát v Mostu a opravdu na Slavii neměl."

Český současný hokej hájil i Slavomír Lener. Svazový šéftrenér odkazoval na fakt, že se podařilo nastartovat projekty mládežnických akademií, platí se profesionální trenéři, zastavil se pokles členské základny.

"Emailů o možné korupci mi chodí hodně, ale lidé v nich neuvádí konkrétní příklad. Korupce se z centra nikdy nevyřeší, je to věc dvou subjektů. Někdo dává a někdo bere," uvedl Lener do televizních kamer.

Přes místy až trapné hádky ministra školství Marcela Chládka s poslancem za ANO Jiřím Holečkem a věty Slavomíra Lenera či manažera Kysely se Bukač nebál pojmenovat věci natvrdo. "Co říká pan Kysela, není pravda. V hokeji tenhle neřád máme, existuje protekce a korupce při vybírání hráčů. Nemáme přirozený výběr, je to chyba všech, co se v hokeji pohybují," ohradil se trenér mistrů světa z let 1985 a 1996.

To by potvrzovala i slova Miroslava Palaščáka, který před šampionátem v Praze zveřejnil nahrávku s Vladimírem Růžičkou. "Syn prošel Slavií od přípravky až do juniorky, to se povedlo jen třem hráčům. Byl jsem postavený do situace, že buď zapaltím, nebo syn po 17 letech skončí s hokejem," řekl.

Na záznam celé diskuze se můžete podívat ZDE »

Trenér hokejových mistrů světa Luděk Bukač v diskuzním pořadu ČT Máte slovo kritizoval poměry v českém hokeji Trenér hokejových mistrů světa Luděk Bukač v diskuzním pořadu ČT Máte slovo kritizoval poměry v českém hokejiFoto Koláž iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud