Tomáš Vrábel
11. června 2015 • 13:15

Trenér skončil kvůli podezření z korupce, Růžička si ho vzal k reprezentaci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na český mládežnický hokej doléhá stín úplatkářství. Kromě Vladimíra Růžičky vyplulo na povrch další konkrétní jméno trenéra, který čelil podezření z korupčního jednání – i z tohoto důvodu skončil v Liberci před dvěma lety Jan Šťastný. Ten poté zamířil za Růžičkou do Slavie, byl jeho skautem na nedávno skonečném světovém šampionátu a nyní bude jeho asistentem v Chomutově.



 

Šťastný patří mezi veleúspěšné trenéry mládeže, z čehož Liberec dlouhé roky těžil. Jeho rukama prošli například Pavel Zacha či Filip Chlapík, jeho konec v klubu byl však velice náhlý.

„Potvrzovat konkrétní jméno nebudu. Asi před rokem a půl jsme tu řešili problém, který na základě nějakých indicií nastal, a nechtěli jsme, aby nepříjemná situace mezi rodiči a tím trenérem byla a domluvili jsme se na ukončení jeho činnosti, čímž jsme to uzavřeli. Špatná atmosféra měla nádech korupčního jednání,“ řekl iSport.cz generální manažer klubu Ctibor Jech.

Nechtěl být konkrétní, protože informace neměl podložené. „Neměli jsme jediný důkaz, bylo to jen o tom, že se to povídalo, ale v té atmosféře jsme nechtěli pracovat. Nikdo ani poté s ničím konkrétním nikdy nepřišel,“ dodal Jech.

Sám Šťastný redakci však potvrdil, že jedním z důvodů ukončení spolupráce s Bílými Tygry bylo podezření z korupce. „Filip Pešán (člen sportovního vedení klubu) mi řekl, že jsem si nesedl s viceprezidentem klubu, že jsem sepsul nějakého hráče před rodiči a že jsem měl vzít někde nějaké peníze. To bylo všechno, co mi bylo řečeno. Problémem ještě bylo, že jsem v prosinci byl během utkání vyloučen ze střídačky a pod nějakou tíhou jsem si odemkl šatnu rozhodčích a vzal si trenérský průkaz, to se řešilo i na svazu,“ popsal Šťastný, který se po konci v Liberci propojil s Růžičkou .

Trénoval na Slavii, pomáhal mu s hokejovou školou, dělal skauta českého týmu na uplynulém MS a teď je jeho asistentem v Chomutově. Sám jakoukoli souvislost s korupcí ovšem odmítá.

Svaz lhal, o Šťastném veděl

O korupci v českém hokeji mluvilo ve středu i vedení svazu v souvislosti s kauzou kolem Růžičky, který rezignoval na post reprezentačního trenéra. Jeho předseda Tomáš Král tvrdil, že nikdy žádné konkrétní jméno podezřelé z korupce, kromě Růžičky, neslyšel on ani nikdo z jeho kolegů, na středečním jednání výkonného výboru však Jech, který je členem i vedení svazu, popsal zpětně situaci okolo Šťastného.

Trenérovi, který bude usvědčen z korupce, hrozí odebrání trenérské licence. To se Šťasného v tuto chvíli netýká.

„Na toto téma jsme se ve středu bavili a je to jeden z nástrojů, který jako svaz máme, ale zatím bych byl opatrný. Je to velmi tvrdá sankce, a pokud by se náhodou nakonec ukázalo, že to není pravda, tak bychom tomu člověku ukončili trenérskou kariéru. Tento nástroj můžeme použít, já osobně jsem připraven podpořit jeho použití tam, kde to bude jasné a prokazatelné, abychom zároveň vyslali i jasný signál, že to nebudeme tolerovat,“ řekl v obecné rovině člen výkonného výboru Bedřich Ščerban.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud