8. ledna 2018 • 13:30

Špaček o letu z Nagana: Štvala mě distribuce piva. Zakročili jsme

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deník Sport si zkraje ledna připomíná výročí 20 let od fenomenálního úspěchu českých hokejistů, kteří na Zimních olympijských hrách v Naganu 1998 získali zlaté medaile. Do redakce Sportu a portálu iSport.cz v rámci oslav dorazil v pondělí i člen "zlaté party" Jaroslav Špaček. Bývalý obránce a majitel 880 startů v NHL působí v současné době jako asistent v Plzni i u národního týmu. 43letý bývalý zadák Buffala nebo Montrealu zavzpomínal na Nagano a prozradil, co čeká od únorové olympiády v Pchjongčchangu.



Jaký byl let z Nagana zpátky domů? Špaček prozradil zajímavý detail. "Roznáška piva v letadle byla na naši plzeňskou spotřebu opravdu dost pomalá, let byl dlouhý, pivo žádné. Tak jsme s Martinem Strakou ukořistili od stevardek každý vlastní karton a měli ho schovaný u sebe pod sedačkama. Takže kluci si pak mohli chodit k nám," zavzpomínal se smíchem v rozhovoru se čtenáři iSport.cz

Zlatá olympijská medaile nejen jemu otevřela bránu do NHL. "Je to tak, Nagano nejen mě, ale většinu hráčů z našeho týmu, koplo směr NHL. Takže i díky tomu na ten turnaj nemůžeme nikdy zapomenout," řekl Špaček, který za mořem oblékal dresy Floridy, Chicaga, Columbusu, Buffala nebo Montrealu.

"Z těch týmů mi nejvíce utkvěli Canadiens, které se snažím sledovat. Měli letos pomalejší rozjezd, navíc byl dlouho zraněný brankář a jednička týmu Carey Price. Ale teď to naštěstí vypadá, že nalezli formu a věřím, že jim play off neuteče. Tam pak bude záležet, na koho narazí, ale i Stanley Cup by možná mohl klapnout."

Hokejový šampion z Nagana Jaroslav Špaček během ONLINE rozhovoru se čtenáři iSport.cz
Hokejový šampion z Nagana Jaroslav Špaček během ONLINE rozhovoru se čtenáři iSport.cz

V dalším Špačkově působišti Buffalu, kde rodák z Rokycan odehrál tři roky a plnil tam i roli asistenta kapitána, proběhl na přelomu prosince a ledna šampionát dvacetiletých hokejistů. Češi skončili na čtvrtém místě, když ve čtvrtfinále v senzačním utkání porazili 4:3 na nájezdy Finy, aby v bojích o cenných kov schytali direkty od Kanada (2:7) a USA (3:9).

"Dvacítka podávala po celý turnaj nevyrovnané výkony. Lepší okamžiky se střídaly s horšími, v play off se pak ukázalo, že nepatříme mezi špičkové týmy. Tahle generace, která teď přichází a hrála na dvacítkách, je ale dost silná a může hodně promluvit do vývoje českého hokeje v budoucnu," zhodnotil výkon party trenéra Filipa Pešána Špaček.

A jak vidí bývalý elitní zadák blížící se únorový olympijský hokejový turnaj v Pchjongčchangu, kde bude plnit roli jednoho z asistentů hlavního kouče Josefa Jandače . "Nominaci na olympiádu zveřejníme 15. ledna, máme o ní z 70% jasno. Letošní olympiáda bude specifická tím, že na ní nebudou startovat hráči z NHL. O to bude více vyrovnaná a šanci na úspěch mají všechny týmy z TOP 6. Každý z nás si přeje medaili, čekáme na ni už hodně dlouhou dobu, tak snad budeme úspěšní," zakončil povídání Špaček.

Jaroslav Špaček

Petr, 8. ledna 2018
Dobrý den Jardo, předně musím poděkovat za všechnu hokejovou radost, kterou jste našemu národu věnoval. Já už patřím mezi generaci, co měla ještě plíny, když jste vyhráli Nagano, nicméně například na Vídeň 2005 a váš vyrovnávací gól ve čtvrtfinále s USA si pamatuju dodnes. Chtěl jsem se zeptat, jak to vidíte s českými beky? Myslím, že máme teď určitě lepší základnu obránců než ještě nedávno. Gudas, Jeřábek, Šimek, Kundrátek, Mozík nebo Rutta s Kempným se mi moc líbí. Nicméně přecejen nemáme žádného beka jako za vaší generaci, kdy jsme měli obránce, co udělali klidně 40 bodů v NHL za sezonu. Vidíte v nějakém obránci potenciál, že by toho mohl dosáhnout? Vím, že v AHL hrají např. Zbořil s Hronkem a na MS20 se mi líbil Hájek. Ale jinak mě nikdo nenapadá.
Dobrý den, momentálně bohužel žádného takového nevidím. Hodně dobře měl k podobným metám našlápnuto Rutta, věřím, že se mu to časem může podařit. Dalším by pak mohl být Jeřábek z Montrealu. Samozřejmě bude záležet na další sezoně, letošní je taková startovací meta. Děkuju moc za všechny dotazy a přeji hezký den!
Tom 61, 8. ledna 2018
Ahoj Jardo. Z pohledu obránce: jaké je posuzování rozhodčími obranných zákroků dnes a před 20ti lety v ELH a NHL. Přitvrdili? Díky.
Dobrý den, hokej se změnil. Skončilo hákování, přidržování a zpomalování hráčů ve středním pásmu. Hokej se neskutečně zrychlil a dochází ke tvrdším střetům jak od obránců, tak od útočníků. Trénuje se více na silové úrovni, tím pádem je i celý hokej více fyzický.
Jakub, 8. ledna 2018
Dobrý den, proč si myslíte, že český hokej má problém vychovat Karlssona, Hedmana , Ekmana Lasrssona aktuálně Dahlina, prostě ofenzivního obránce světového formátu. Dle mého názoru v tom byl aktuálně i rozdíl v letošních MS 20. Po Hájkovy mi přišlo , že je tam výkonnostní propad u ostatních obránců. Pokud máme beka v NHL , spíš je to defenzivní typ obránce. Naposled si za mě vybavuji Židlického , T. Kaberleho , proč nám trvá relativně dlouho někoho takového nového vychovat?
Dobrý den, čeští obránci tuto roli neplní ani v extralize, natož v juniorských soutěžích za oceánem. Je těžké dohlížet na jejich vývoj, když nad nimi nemáme žádnou kontrolu. Trošku mi v extralize chybí i speciální trenéři obránců v klubech, kteří by se těmto speciálním činnostem věnovali.
Josef, 8. ledna 2018
Dobrý den, jsem ročník 79 a Nagano jsme prožívali s kamarády na koleji a byly nervy a čirá euforie. Když si teď pustím záznamy těch zápasů, myslím si, že jsem měl možnost sledovat nejkvalitnější mezinarodní hokej za posledních 25 let. Souhlasíte? Přeji českému týmu úspěch na letošní olympiádě.
Dobrý den, díky moc za pochvalu. Řekl bych ale, že za posledních 25 let se hokej posunul jak v rychlosti a fyzické náročnosti, možná trošku ubylo hokejové krásy.
Milada Karfilátová, 8. ledna 2018
Dobrý den, jste rád , že na OH letos nebudou hráči z NHL? Možná bychom mohli dosáhnout na nějakou medaili.
Dobrý den, tím, že nebudou hráči z NHL, tak se naše šance na získání medaile zvyšují. Na druhou stranu neúčast borců z NHL turnaj trošku degraduje.
Petr, 8. ledna 2018
Dobry den, jak vidíte budoucnost Davida Kvasničky, dekuji.
Dobrý den, Davidovu budoucnost vidím pozitivně, i když letošní sezonu nemá úplně podle jeho a našich představ. Věřím, že bude jednou z opor plzeňského týmu v příštích letech.
Roman Jedlička, 8. ledna 2018
Dobrý den, Jaroslave. Nezajdete někdy na pivo?
Ahoj Romane, od té doby, co jsi se nastěhoval do Borku, tak čekám na kolaudaci a to pivo si pak případně můžeme klidně dát.
Roman, 8. ledna 2018
Dobrý den, sledujete brankáře Hrachovinu, který pravidelně dlouhodobě úspěšně chytá ve Finsku?
Dobrý den, Hrachovinu samozřejmě sledujeme, nejvíce ho monitoruje trenér brankářů v národním týmu Petr Jaroš.
Tomáš Majer, 8. ledna 2018
Dobrý den Jardo, Robert Záruba na jedné přednášce vzpomínal na cestu letadlem z Nagana, kde údajně cca třikrát proběhla informace, že došlo pivo. Následně jste se prý s Martinem Strakou kamsi zanořili a donesli jste další studené kartony. Co je na tom pravdy? :-) Pamatujete si na tuhle příhodu? Děkuji a přeji hodně štěstí a zdraví v roce 2018.
Dobrý den, roznáška piva v letadle byla na naši plzeňskou spotřebu dost pomalá, tak jsme s Martinem ukořistili každý karton a měli ho schovaný u sebe pod sedačkama.
Mirek Mašek, 8. ledna 2018
Dobrý den, kdy vás uvidíme na postu hlavního trenéra?
Dobrý den, myslím si, že role asistenta je pro mě hodně důležitá, a uvidíme časem.
Ondřej , 8. ledna 2018
Dobrý den, co říkáte na úroveň extraligy a kdo je podle Vás aspirant na vítěze? Děkuji za odpověď
Dobrý den, musím říci, že na můj vkus je v extralize moc týmů. Myslím se, že kdyby se jejich počet snížil o dva, prospělo by to kvalitě soutěže. Aspirantů na vítěze vidím více, jsou to týmy, co i teď hrají čelo tabulky.
AndyK, 8. ledna 2018
Dobrý den, myslíte že se letos dostane Plzeň minimálně do semifinále? A co jako obránce říkáte na její "nadupanou" obranu, kde jsou borci jako Kindl, Kadlec, Čerešňák...
Dobrý den, samozřejmě jsme všichni moc rádi, jak Plzeň šlape. Věřím, že to v play off dotáhneme co nejdále. Co se týče obrany, máme několik starších borců, na které se můžeme spolehnout. Které doplňují mladí perspektivní obránci.
Milan G., 8. ledna 2018
Ahoj Jardo jsem vas velky fanoušek😊👍 chtel jsem se zeptat jak funguje vas nový telefon iPhoneX..Dekuji za odpoved
Ahoj Milane G z Plzně, potom, co jsi mi s Lukášem Pulpánem hodně pomohl , tak jsem ho konečně dal dohromady a funguje podle mých představ. Měl jsem několik bezesných nocí..:-)
Tonda, 8. ledna 2018
Dobrá den, jaký obránce má podle Vás v Česku největší potenciál prosadit se, at už v NHL, nebo reprezentaci? Děkuji a hezký den :-)
Dobrý den, momentálně za poslední čtyři sezony jsme přišli o čtyři obránce, kteří odešli zkusit štěstí do zámoří a byli stavebním kamenem naší reprezentace. To mě mrzí hodně, že odešli před tak velkým turnajem, jako bude olympiáda. Procházíme přestavbou, takového obránce, o kterém píšete, momentálně hledám.
Jan Ševeček, 8. ledna 2018
Chci se zeptat sledoval ste Mistrovství Světa do 20.let vezmete nějaké hráče
Dobrý den, sledoval jsem. Myslím si, že mladí hráči z dvacítek mají ještě čas. Spíše bych jejich šanci viděl v nominaci na MS.
Dobe, 8. ledna 2018
Zajdem na Škopek Jardo ?
Dobrý den, jasný, kdy a kam?
Fanda, 8. ledna 2018
Dobry den Jaroslave, jaký mate názor na Jardu Jágra a jeho další působení v NHL? Myslíte že bude o nej jeste zájem v nejakym klubu nebo bude pro nej lepší kdyz se vrátí do Evropy? Dekuji za odpoved
Dobrý den, pokud se ukáže, že v Calgary skončí a bude nabídnut na trh volných hráčů, tak se uvidí, jestli o něj bude mít někdo zájem. Pokud ne, nabízí se otázka do konce ledna, že se bude moci vrátit do nějakého z evropských klubů. A třeba pomoci Kladnu s návratem do extraligy.
Arciiiiii, 8. ledna 2018
Dobrý den Jaroslave, myslíte si, že má Nečas šanci být v olympijské nominaci? Díky moc za odpověď a díky také za Nagano, nikdy nezapomeneme!
Dobrý den, díky moc za pochvalu, ani já nezapomenu. Myslím si, že jeho čas pro seniorský hokej teprve přijde.
apolena, 8. ledna 2018
Dobrý den, považujete sezonu Jaromíra Jágra v Calgary za důstojnou? Díky moc a krásný den
Dobrý den, myslím si, že z Jardova pohledu je to sezona plná zklamání. Věřím, že kdyby byl zdravotně fit a v pohodě, měl by Calgary co nabídnout.
Pelcik, 8. ledna 2018
Ahoj Jardo, co říkáš na výkon dvacítek? Myslíš, že ještě někdy můžeme mít tak silnou generaci jako byla ta vaše? Díky moc za odpověď.
Dobrý den, myslím si, že dvacítka podávala nevyrovnané výkony. Lepší okamžiky se střídaly s horšími, v play off se ukázalo, že nepatříme mezi špičkové týmy. Tahle generace, která teď přichází a hrála na dvacítkách, je dost silná a může hodně promluvit do vývoje českého hokeje v budoucnu.
Švejky, 8. ledna 2018
Ahoj Jardo, jaké umístění na únorových OH by byl z českého pohledu úspěch? Hezký den a děkuju moc za odpověď
Dobrý den, samozřejmě každý z nás si přeje medaili. Čekáme na ni už hodně dlouhou dobu.
Alois, 8. ledna 2018
Ahoj Jaroslave, změnil Vám nějak naganský úspěch život? Děkuji Alois
Dobrý den, úspěch v Naganu mi otevřel dveře do NHL.
Petr, 8. ledna 2018
Kdy bude nominace na OH, budete čekat až do 15 nebo ji oznámíte jako USA dříve? Můžeme čekat nějaké překvapení?
Dobrý den, nominace bude opravdu až 15. ledna. Záleží, jaké překvapení čekáte, ale my už máme ze 70% nominaci připravenou.
Edii, 8. ledna 2018
Zdravím, myslíte, že Češi můžou letos zopakovat váš úžasný úspěch na olympiádě? Nikdy nezapomenu na parádní zápas s Kanadou v semifinále. Mějte se dobře:)
Dobrý den, letošní olympiáda bude specifická tím, že na ní nebudou startovat hráči z NHL. O to bude více vyrovnaná a šanci na úspěch mají všechny týmy z TOP 6.
martin křáp, 8. ledna 2018
Jardo děkuji byla radost na vás se dívat a co jinak jak chutna pivko a jaké maté nějraději snídani šampionu blíží se 20let nagana děkuji za krásný zážitek pořád mám husinu díky respekt :)
Dobrý den, díky moc za skvělou pochvalu, pivko Na Parkáně v Plzni je stále lepší. Samozřejmě šampaňské k snídani nesmí chybět.
Bejk, 8. ledna 2018
Dobrý den, jak se vám líbí výkony Montrealu v letošní sezoně, může klapnout stanley Cup? Děkuju a klidný den
Dobrý den, Montreal měl letos pomalejší rozjezd, ale teď to vypadá, že nalezli formu a věřím, že jim play off neuteče. Tam pak bude záležet, na koho narazí a s jakou se potkají formou.
Martin, 8. ledna 2018
Dobrý den, Špáčo, měl by Jágr skončit v NHL?
Dobrý den, do Calgary odešel s cílem překonat rekord v počtu odehraných zápasů a prodloužit si ještě svou kariéru. Zranění ho bohužel brzdí a uvidíme, co bude dál.
Peci, 8. ledna 2018
Dobrý den Jardo, kdo z českých obránců se vám na dvacítkách líbil nejvíce? Proč? Děkuji moc a hodně štěstí
Dobrý den, líbil se mi Hájek, zaujal mě svým bruslením a pohybem po celém hřišti.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud