8. ledna 2018 • 17:57

Šampioni z Nagana v Síni slávy deníku Sport. Legendy ukázaly zlaté dlaně

Autor: sjs
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to velkolepé setkání, kde vládla pohoda a nebyla nouze o spoustu vtípků. Skoro po 20 letech od slavného olympijského triumfu se sešla v redakci deníku Sport část hráčů, kteří v Naganu vyhráli zlato pro Česko. Celý tým vítězů byl pak slavnostně uveden do Síně slávy deníku Sport, který tím začal oslavy památného triumfu.



Jako kdyby se spolu znovu sešli v hokejové šatně. Bývalí reprezentanti postupně přicházeli do newsroomu deníku Sport a webu iSport.cz a čím více jich bylo, tím veselejší panovala atmosféra. Vzpomínalo se na staré dobré časy, ale také se hodnotil současný stav českého hokeje. Legendy však čekal především nabitý program. Rozhovory, videodebaty, focení do unikátního magazínu Sportu, který vyjde s řadou překvapení už na konci ledna.

Ještě před uvedením týmu do Síně slávy deníku Sport pak hráči v čele s Dominikem Haškem, Martinem Ručinským, Robertem Reichelem, Jiřím Šlégrem nebo Martinem Strakou obstoupili prostor kolem velkoplošné obrazovky a sledovali záběry z úspěšné cesty olympijským turnajem.

„Na co si vzpomenu jako první? Asi když jsme porazili Rusáky a v posledních vteřinách jeli všichni k Dominikovi. Ten první nával emocí... A ještě pak oslavy v Praze... Těch lidí, kolik všude bylo… Tohle už nikdy nezažijeme, bylo to jen jednou, ale fantastické,“ popisoval v redakci Sportu útočník Martin Ručinský nejsilnější emoční chvíle. A přidal se i největší strůjce vítězství - Dominik Hašek. „Je to největší úspěch, jakého jsme mohli dosáhnout. Splnění největšího snu. Ta plná Praha, která na nás po tom dobrodružném letu z Nagana čekala... Tam nám to vlastně všechno najednou naplno došlo.“ 

Hokejoví hrdinové vstoupili do Síně slávy deníku Sport. Ukázali zlaté dlaně!
Video se připravuje ...

Mezi hráči byla i vdova po trenérovi Ivanu Hlinkovi - paní Liběna. A také ona vzpomínala na památné chvíle z února 1998. „Ivan moc nechtěl dávat emoce najevo, i když to byl velice citlivý člověk. Pamatuji si, že když přijel domů, dva dny pak prospal. Z toho úspěchu byl dojatý, to vím. Už během turnaje jsme si každý den volali. Situaci sice pořád zlehčoval, ale poznala jsem na něm, jak moc touží po tom, aby to dobře dopadlo,“ prozradila.

Velkou část naganského týmu tvořili právě Hlinkovi litvínovští žáci. Na svého trenéra, který tragicky zahynul v srpnu 2004, vzpomínali s opravdovým dojetím. „Na něm bylo skvělé, že uměl situaci odlehčit a sejmout z nás tlak. Vždycky nám například před zápasem něco slíbil za to, když vyhrajeme. Třeba že zazpívá nějakou písničku. Když se to pak povedlo, těšili jsme se, co v kabině zase předvede,“ usmál se Robert Reichel.

Hlinkův kolega a legendární útočník Vladimír Martinec k tomu podotknul: „Ivan dobře věděl, proč ten tým skládal z těchto litvínovských kluků, kteří tvořili jeho jádro. Oni pak totiž hráli pro něj. A když k tomu přidáte úžasného Hašana, Jardu Jágra a další skvělé kluky, máte odpověď na otázku, proč ten tým tehdy uspěl a byl nejlepší,“ usmál se.

Trenérský kolega Slavomír Lener se pak rozpovídal o začátku turnaje, kdy se český tým do Nagana na dvě etapy sjížděl. „Nepřijeli jsme s takovou pompou jako Kanaďané. A říkali jsme si s Ivanem, že hlavně nechceme odjet s ostudou. Když se pak ale k týmu připojili kluci z NHL a Hašan na prvním tréninku nedostal snad jediný gól, viděli jsme, jak sebevědomí toho týmu neskutečně roste. A došlo nám, že se může podařit něco pěkného.“

Následně olympijští vítězové v newsroomu Sportu obtiskli své dlaně zlatou barvou na plátno a podepsali se. Redakce každého hokejistu odměnila potleskem poté, co se navždy zvěčnil v Síni slávy deníku Sport.

Nakonec následovalo i jedno přání. „Doufám, že se něco podobného ještě někdy někomu v českém hokeji povede. Hned to asi nebude, ale bylo by to hezké,“ dodal Martin Straka.

Speciální vydání magazínu deníku Sport, které připomene zlatý příběh z Nagana, vyjde 29. ledna

Dominik Hašek se zlatou medailí z olympiády v Naganu
Dominik Hašek se zlatou medailí z olympiády v Naganu

Členové Síně slávy deníku Sport
Věra Čáslavská, Josef Masopust, Dominik Hašek, Pavel Nedvěd, Petra Kvitová, Eva Samková, Karel Poborský, Barbora Špotáková, Jan Koller, Filip Jícha, David Svoboda, Mirka Knapková, Radek Štěpánek, Jaroslav Kulhavý, Pavel Kuka, Luboš Kubík, Jiří Novotný, Jiří Welsch, Petr Nedvěd, Martin Ručinský, Jaroslav Holík, Robert Reichel, Leopold König, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, Lucie Šafářová, Petr Čech, Karol Dobiaš, Antonín Panenka, Josef Dostál, Šárka Strachová, Luděk Bukač, Štěpánka Hilgertová, hokejový tým z Nagana

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud