Jan Barák
9. ledna 2018 • 10:07

Špaček: Nečas má na seniorský hokej ještě čas! Co řekl o Jágrovi?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Získat na něm byť jen centimetr ledu bývala v jeho éře slušná fuška. A stejně neústupný, jako býval Jaroslav Špaček (43) během aktivní kariéry, je i dnes. Jako asistent trenéra v národním týmu i Plzni, aktuálním lídrovi extraligy, se neschovává za floskule, říká i choulostivé věci napřímo. Se čtenáři portálu iSport.cz bývalý elitní bek a olympijský vítěz z Nagana debatoval v ONLINE rozhovoru mimo jiné o Jaromíru Jágrovi, Martinu Nečasovi či úrovni českých beků v NHL.



Špaček  přijel do redakce, kde v pondělí proběhlo uvedení zlatého týmu z Nagana do Síně slávy deníku Sport, v dobrém rozmaru. Poklábosil s Josefem Beránkem, Martinem Ručinským, Jiřím Šlégrem , Milanem Hniličkou, Dominikem Haškem a dalšími dorazivšími, do placu hodil úsměvnou storku o tom, jak při letu z Nagana došlo pivo a on s Martinem Strakovu zabavili stevardce každý po kartonu.

A také stihl zhruba dvacetiminutovou ONLINE besedu se čtenáři. Společným jmenovatelem řady dotazů byl Jaromír Jágr , toho času údajně diskutující s Calgary ukončení svého kontraktu.

"Myslím si, že z Jardova pohledu je to sezona plná zklamání (1+6 ve 22 zápasech, pozn. red.). Věřím, že kdyby byl zdravotně fit a v pohodě, měl by Calgary co nabídnout. Pokud se ukáže, že u Flames opravdu skončí a bude nabídnut na trh volných hráčů, tak si myslím, že to bude jeho konec v NHL. Už před podpisem s Calgary neměl o moc více nabídek," odtajnil svůj pohled na situaci druhého nejproduktivnějšího muže v historii NHL Špaček.

"Pokud dá Jarda NHL sbohem, do konce ledna se bude moci vrátit do nějakého z evropských klubů a třeba pomoci Kladnu s návratem do extraligy. To by asi fanoušci v Česku hodně ocenili," měl jasno trojnásobný mistr světa, který bedlivým zrakem sledoval i v sobotu skončené MS hráčů do 20 let v Buffalu.

Jaroslav Špaček zavzpomínal se čtenáři iSport.cz na Nagano
Jaroslav Špaček zavzpomínal se čtenáři iSport.cz na Nagano

Češi skončili na čtvrtém místě, když ve čtvrtfinále v senzačním utkání porazili 4:3 na nájezdy Finy, aby v bojích o cenných kov schytali direkty od Kanady (2:7) a USA (3:9). Tahouny týmy byli Martin Nečas (3+8 v 7 zápasech) a Filip Zadina (7+1 v 7 zápasech). Mají tito dva talenti šanci představit se na únorové olympiádě v Pchjongčchangu?

"Nominaci na OH máme z 70% hotovou, zveřejníme ji 15. ledna. Nějaká překvapení tam budou, nechte se překvapit. Můj názor je ale takový, že mladí hráči z dvacítek mají ještě čas. I Nečas, jeho doba pro seniorský hokej teprve přijde. Spíše bych jejich šanci viděl v nominaci na MS. Tahle generace, která teď přichází a hrála na dvacítkách, je ale dost silná a může hodně promluvit do vývoje českého hokeje v budoucnu. Z beků se mi líbil hodně třeba Hájek," nechal se slyšet Špaček.

Nejvíce v NHL věřím Ruttovi s Jeřábkem

Jako bývalý skvělý zadák, který v NHL odehrál 880 utkání za týmy Floridy, Chicaga, Columbusu, Buffala nebo Montrealu, okomentoval Špaček i situaci okolo českých beků c zámoří. Národní tým tlačí po konci Marka Židlického bota zejména na postu ofenzivního obránce...

"Je to tak. Bohužel momentálně nevidím žádného beka, který by za sezonu v NHL udělal klidně 40 bodů (Špaček v sezoně 2002/03 v Columbusu udělal 45 bodů, pozn. red.). Hodně dobře měl k podobným metám našlápnuto Jan Rutta z Chicaga. Pevně věřím, že se mu to časem může podařit. Dalším by pak mohl být Jakub Jeřábek z Montrealu. Samozřejmě bude záležet na dalších sezonách, letošní je pro oba taková startovací," řekl Špaček.

"Obecně je ale velmi těžké dohlížet na vývoj českých obránců, když nad nimi nemáme žádnou kontrolu. Většina jich hned v mladém věku mizí za oceán. Jak z toho ven? Trošku mi v extralize chybí speciální trenéři obránců v jednotlivých klubech, kteří by se speciálním činnostem beka věnovali. Celkově bych také počet týmů v extralize snížil o dva, aby byla větší konkurence," zakončil povídání zlatý hoch z Nagana.

Hokejoví hrdinové vstoupili do Síně slávy deníku Sport. Ukázali zlaté dlaně!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud