20. dubna 2019 • 18:44

Těžká rána. Zemřel Luděk Bukač (†83), kouč dvojnásobných mistrů světa

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokej ztratil svou velkou legendu, ve věku 83 let v sobotu ráno zemřel Luděk Bukač, kouč dvojnásobných mistrů světa z let 1985 a 1996 a jeden z vůbec nejuznávanějších světových odborníků.



Rodák z Ústí nad Labem je bývalým československým útočníkem, který později přesedlal na úspěšnou trenérskou a pedagogickou dráhu. V ligové soutěži odehrál 13 sezon, přes tři sta zápasů a nastřílel přes sto padesát gólů, hrál i za Spartu a Jihlavu. V reprezentačním dresu absolvoval mistrovství světa v letech 1961 a 1963, kde získal stříbro, resp. bronz.

"Luděk Bukač byl půl století výraznou součástí naší hokejové historie. Jako hráč a především jako trenér, metodik a pedagog se v tomto období výrazně podílel na úspěších české hokejové školy. Po nedávném úmrtí Jána Staršího ztratil někdejší československý hokej další významnou osobnost," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

V letech 1979 až 1986 vedl Bukač reprezentaci ČSSR, na jaře 1985 jeho tým slavně dobyl v Praze titul mistrů světa. "Bylo to psychicky velice náročné, jednak to bylo doma, navíc jsme k tomu mistrovství světa měli takový riskantní přístup, protože jsme řekli dopředu, že ho chceme vyhrát," zavzpomínal v redakci deníku Sport na velký úspěch.

Další titul zopakoval o jedenáct let později ve Vídni 1996. Z velkých akcí pod jeho velením reprezentace vybojovala stříbro na ZOH v Sarajevu 1984, stříbro na MS 1981 a 1983 a bronz na MS 1981, v zahraničí vedl také týmy Rakouska a Německa.

Po neúspěchu na Světovém poháru a po Švédských hrách v únoru 1997 odstoupil od vedení národního mužstva.

"Zpráva o úmrtí pana doktora Luďka Bukače nás moc zasáhla. Byl velkou postavou dějin Sparty i národního týmu, osobnost s nadprůměrným intelektem, skvělý člověk a muž s velkým mimohokejovým přesahem. Moc si vážím jeho práce, kterou pro český hokej odvedl. Čest jeho významné památce a upřímnou soustrast celé rodině," reagoval předseda představenstva HC Sparta Praha Petr Bříza.

Luděk Bukač je autorem mnoha vědeckých a odborných publikací, které měly ve světě hokeje velký význam a patřičný ohlas. Se svým synem v posledních letech vedl úspěšné hokejové školy. Je členem Síně slávy IIHF a ČSLH.

Vzpomínky Miroslava Hořavy na Luďka Bukače čtěte ZDE>>>

Trenér Luděk Bukač při oslavách zlata na MS 1996. Nechyběl u nich ani tehdejší premiér Václav Klaus.
Trenér Luděk Bukač při oslavách zlata na MS 1996. Nechyběl u nich ani tehdejší premiér Václav Klaus.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud