23. června 2020 • 14:46

Klub podržel kouče z nahrávky, srazí mu mzdu: Odvolání? Nevhodný návod

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pár dnů poté, co si hokejový svaz posvítil na Martina Stloukala důrazným apelem, aby se omluvil za svůj proslov z uniklé nahrávky, v níž se hovořilo mj. o „smradlavých špinavých cikánech“, se klub Techniky Brno znovu jednoznačně postavil za svého trenéra. „Opakovaně vylučujeme rasový podtext promluvy,“ zmiňuje se ve zprávě, kterou vedení hokejového celku umístilo na svém webu. Devětačtyřicetiletý kouč Stloukal vede v klubu mladší dorost.



„Ve snaze ukončit celou kauzu se zveřejněným projevem trenéra k jeho svěřencům učiněným za zavřenými dveřmi v šatně a v naději na ukončení mediální štvanice, které je hokejový klub VSK Technika Brno vystaven, klub činí toto následující tiskové prohlášení,“ začíná vyjádření klubu, pod nímž je podepsán generální manažer Pavel Kubica a místopředseda Richard Němec.

„Na prvním místě zdůrazňujeme, že nešlo o veřejný projev, jehož cílem by bylo vyjádření názoru trenéra nebo klubu na příslušníky jakékoliv rasy či národnosti. Pokud v projevu zazněl výrok, který by mohl, vytržený z kontextu, tento dojem vyvolat, potom se těm, kterých se dotknul, klub veřejně omlouvá a zdůrazňuje, že nebylo cílem tohoto projevu nikoho urazit ani hanobit.

Trenér Martin Stloukal byl podle interních pravidel klubu potrestán srážkou z finanční odměny za trénování za měsíc červen 2020.

Dorostence Techniky Brno nadále vede kouč Martin Stloukal
Dorostence Techniky Brno nadále vede kouč Martin Stloukal

Považujeme za nutné na tomto místě veřejnosti sdělit, že v řadách hráčů našeho klubu mnoho roků působí hráči mnoha národností (Turci, Slováci, Rakušané, Ukrajinci, a dokonce i hráč původem z Afghánistánu) a ras a nikdy jsme jako klub ani hráči samotní, žádný rasový problém nezaznamenali. Opakovaně tedy vylučujeme rasový podtext promluvy trenéra. Klub považuje za nutné sdělit, že pod vlivem mediálního tlaku by bylo nejjednodušším řešením trenéra odvolat, což by jistě potěšilo mnohé novináře i toho, kdo nahrávku všem médiím rozeslal. Nicméně pro ty, pro které náš klub působí, tedy pro hokejovou mládež, by šlo o naprosto nevhodný návod, jak postupovat, pokud se jim nelíbí nároky nějakého trenéra. Že je pohodlnější nahrávat svého trenéra a až mi nebude trenér vyhovovat, tak to, co trenér říká v zavřené kabině zveřejnit, namísto toho, aby na sobě hráči začali systematicky pracovat.“

Nic takového jsem nezažil, říká Nečas o Stloukalově výbuchu. Co Frolík?
Video se připravuje ...

Nejužší vedení Českého hokeje po sobotní volební konferenci rozhodlo, že po Stloukalovi bude vyžadovat omluvu. „Výkonný výbor ČSLH vytkl trenérovi vulgarismy a odsoudil výroky se zjevně rasistickým podtextem, které v jeho vystoupení zazněly. Motivační záměr projevu, proklamovaná nadsázka ani náročnost a důslednost vůči hráčům nemohou podobná vyjádření obhájit. Výkonný výbor ČSLH takové výroky odmítá a trenéra Martina Stloukala vyzývá, aby se za ně veřejně omluvil. Výkonný výbor ČSLH také rozhodl, že případem se bude zabývat disciplinární komise a trenérské komisi uložil, aby po konzultacích s dalšími odborníky vypracovala stanovisko k těm pasážím vystoupení, které se týkají stravovacího režimu,“ píše se v několik dnů starém prohlášení.

Stloukal okamžitě kontroval s tím, že se omlouvat v žádném případě nehodlá. „Nemám za co,“ napsal na twitteru. Jak nyní zareaguje hokejový svaz?

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud