Miroslav Horák
10. února 2021 • 11:58

Dost té vaší černoty! Svaz upozornil kluby, ať přestanou tajně trénovat

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když už se nějakým nedopatřením dostanete do útrob zimních stadionů, kde mají nyní právo na život a práci pouze profesionálové, dojde vám, že vše je trochu jinak. Kabiny jiných týmů nejsou uzamčené na sedm západů. Cítíte klasický zápach hokejové šatny, suší se výstroj. Aha, tady se trénuje… Tomu má být konec, vedení ČSLH zasáhlo.



Temné období českého sportu pod direktivními příkazy mocných přetrvává. Útok koronaviru je pro mnoho sportovců mnohem menším zlem než nekompromisní závora všemožných vládních a jim příbuzných složek. V hokeji padla šance na dohrání pocuchané sezony v druhé půlce ledna, před pár dny vedení Českého hokeje rozeslalo do všech klubů dopis s jasným vzkazem: Žádné tajné tréninky! Žádné tajné zápasy!

Vinou fůry nekompetentních a předělávaných rozhodnutí z minulé dekády padl český hokej do bažiny a těžko se dere ven. Do toho napadení koronavirem.

V některých okolních státech však lépe chápou, jaké důsledky může celoplošné embargo na kolektivní pohyb způsobit. Trénuje či donedávna se trénovalo v Německu, v Rakousku, stovky Čechů vyrážejí za ledem do Polska.

V našich krajích mají žáci, dorostenci a junioři oficiální utrum. Ale nebyli bychom v Česku, aby se vše poslouchalo. Na svazu se o tom domákli a po nějaké době učinili přítrž neoficiálním aktivitám. „Obracíme se na vás v návaznosti na informace, se kterými je ČSLH v poslední době čím dál častěji konfrontován. Jedná se o upozornění, že juniorská a dorostenecká družstva klubů účastnících se juniorské ligy akademií, resp. extraligy dorostu, ale i hráči nižších věkových kategorií v rámci sportovní přípravy jednotlivých družstev, navzdory platným vládním opatřením provozují svou tréninkovou činnost,“ píše se v úvodu dopisu klubům. Deník Sport jej má k dispozici.

Některé rebelující oddíly na to šly od lesa. Aby zakázané činnosti dodaly „punc legality“, hráče dočasně zprofesionalizovali krátkodobým kontraktem. Na mnoha adresách tak měli pocit, že je vše v pořádku.

„Profesionalizace hráčů těchto družstev má patrně dle názorů klubů, které tuto činnost provozují, splnit předpoklady pro uplatnění výjimky z platných vládních opatření jinak zakazující volný pohyb a provoz a používání sportovišť,“ pokračuje se v listu, pod nímž jsou podepsaní Tomáš Král (prezident svazu), Josef Řezníček (ředitel juniorské ligy akademií) a Pavel Setikovský (ředitel extraligy dorostu).

Svaz všechny celky vyvedl z omylu. Připomněl jim stanovisko NSA z listopadu 2020 ohledně otázky statutu profesionálních sportovců s odkazem na Nejvyšší správní soud ČR. V krátkosti řečeno, tahle zákulisní zkratka podle lídrů ČSLH neplatí. „Dochází-li tak k účelové profesionalizaci hráčů juniorů a dorosteneckých družstev, či dokonce družstev nižších věkových kategorií, konstatujeme, že ČSLH není s takovouto skutečností srozuměn a nepodporuje ji. ČSLH má zájem na tom, aby platná vládní opatření byla v plném rozsahu respektována,“ zdůrazňuje.

Ovšem s tím, že svaz není orgánem, jenž by měl vykonávat dozor nad dodržováním opatření nebo sankcionoval jejich porušení, nestane-li se tak v přímé souvislosti s konáním soutěžních utkání. Čili je z obliga.

Světlo na konci tunelu? Nicotné. Ale prý ano. Jednání ČSLH s NSA, potažmo ministerstvem zdravotnictví o spuštění projektu, jenž by mládežnické kategorie vrátil oficiální cestou na led. Ke spuštění je však kvůli současné epidemiologické situaci daleko. „Ale projekt nebyl zrušen,“ zmiňují Král a spol.

Podle svazového vedení se tak vinou některých klubů může rychle stát. „Bude-li příslušnými orgány státní správy nebo samosprávy zjištěno, že se kluby dopouští porušování přijatých vládních opatření, může toto zjištění zcela zásadně ovlivnit další vyjednávání v dané věci, či dokonce znamenat jeho úplné ukončení.“

Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud