Pavel Bárta
Premium
20. září 2021 • 12:23

Horešovský mohl být první Čech v NHL. Bowman řekl: Podepiš a leť

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Být to v dnešní době, má vystaráno. Na podzim 1968 ho na zájezdu s reprezentací vyhledal Scotty Bowman, který tehdy trénoval St. Louis Blues. „Předložil nabídku a řekl, že kdybych se rozhodl, mají pro mě letenku,“ vzpomínal bývalý obránce Josef Horešovský při nedávném setkání legend v Hokejové síni v Lánech. Předtím prožil skvělý turnaj na olympiádě v Grenoblu. Prvním českým vyslancem v NHL se však nestal. Svobodně odejít nemohl, musel by jedině emigrovat. A to nechtěl.



V červenci bylo Josefu Horešovskému pětasedmdesát, kulatiny v poslední době oslavila nebo ještě oslaví další z hráčů úspěšné generace z přelomu 60. a 70. let. Proto se taky v Lánech sešli. V Grenoblu 1968 scházel jediný gól vstřelený navíc, aby se stali vítězi olympiády i mistrovství světa, které se počítalo v rámci zimních Her.

„Takhle jsme byli v uvozovkách jen mistry Evropy,“ poznamenal Horešovský, který nastupoval v první obraně s Janem Suchým a byl vyhlášen nejlepším bekem turnaje. Tým Československa senzačně porazil sbornou SSSR, se Švédy na závěr remizoval. Pod pěti kruhy vybojoval světové stříbro a tehdy ještě dost ceněný evropský titul.

Stříbrná liška

Jako urostlý, důrazný zadák s tvrdou střelou by se Horešovský do NHL náramně hodil. „Byl jsem na tehdejší dobu velkej, 187 centimetrů. O centimetr vyšší byl Vašek Nedomanský, ještě Franta Pospíšil měl 181, ostatní kluci pod sto osmdesát. Když dneska vidím parametry našich hráčů, mezi beky není téměř nikdo pod sto devadesát. Jsou tam drobnější, ale mají jiné přednosti. U Rusáků to tak bylo odjakživa. Šikovní, ale taky žádní bouráci,“ přemítal.

„Věděli jsme, jak jsou Češi dobří, ale problém byl v tom dostat povolení, aby mohli odejít,“ vzpomínal po letech v lóži torontské haly Air Canada Centre při rozhovoru pro Sport Cliff Fletcher.

Pozdější dlouholetý manažer Atlanty a Calgary Flames řečený Stříbrná liška se v hokejovém byznysu pohyboval šest desetiletí a v roce 1968 pracoval pro St. Louis jako skaut. Dokonce přiletěl do Československa. Zajímal se o víc hráčů, mezi ně patřil i řízný Horešovský ze Sparty.

„Toho jsme moc chtěli.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud