23. prosince 2021 • 18:00

Videoanalýza v reálném čase: jak funguje a jaké výhody má v zápase?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenéři dříve museli u videa strávit hodiny ještě před tím, než své poznatky prezentovali hráčům. Nyní mají k dispozici speciální software, který vypomůže už během utkání. A to nejen z taktického hlediska, ale i kvůli sporným situacím jako jsou ofsajdy či nepřehledné situace v brankovišti. Dobrým příkladem je CSKA Moskva, které služby Hudl Sportscodu využilo k trenérské výzvě kvůli ofsajdu během posledního play off KHL.



Hlavní roli v klíčovém zápase série proti SKA Petrohrad tak v závěru základní hrací doby mohl sehrát videoanalytik CSKA Vladimir Shagal, který utkání nahrával z taktických důvodů. Za vyrovnaného stavu 2:2 ve třetí třetině totiž jeho tým inkasoval. Shagal, jehož hlavním úkolem je v reálném čase označit v záznamu hry střely, vhazování či hity, si všiml, že branka padla z ofsajdu.

„Okamžitě jsem upozornil trenérský tým, který si vzal výzvu,“ vzpomíná Shagal. Rozhodčí následně gól zrušili a zápas díky tomuto zásahu dospěl do prodloužení. Kromě taktických manévrů po, nebo dokonce během zápasu, tak může Shagan za pomoci Hudl Sportscodu ovlivnit hru i tímto způsobem.

Jeho ve většině případů taktické zásahy pomáhají týmu. „Pokaždé, když si trenérský tým živě prohlédne záběry a podle toho provede úpravy vedoucí k vítězství týmu, je to pro mě osobní úspěch,“ říká videoanalytik CSKA Moskva.

Co vše může využít v rámci Hudl Pro Suite? Dílčí produkt „Organizer“ pomáhá spojovat potřebné klipy a utvářet z nich komplexní prezentaci, „Sorter“ umožňuje snadněji pracovat s daty a „Matrix“ rychle vyhledá video spojené s konkrétní herní situací. Pomocí funkce „Replay“ při tréninku sleduje, jak jsou konkrétní cvičení úspěšná.

„Videoanalýza hraje nedílnou roli v přípravě týmu. Pokud ji používáte správným a systematickým způsobem, pomůže vašemu týmu dlouhodobě zlepšit výkon,“ říká Shagal závěrem.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud