Miroslav Horák
18. května 2022 • 15:04

ANKETA: Koho byste volili za Krále? K Haškovi přibyli další kandidáti

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtějí vystupovat jednotně a v rámci volby nástupce Tomáše Krále vynést na povrch společně jedno jméno, za nímž pevně stojí. Extraligové kluby však tápou, nedohodly se. Vzrušené debaty na poslední mimořádné valné hromadě APK (Asociace profesionálních klubů) před červnovou volbou posun nepřinesly. Atmosféra kolem hledání nového šéfa českého hokeje s blížícím se termínem hlasování (18. června v Praze) postupně houstne. Komu byste dali hlasy v anketě vy?



V domácí hokejové komunitě se všichni vyptávají, kdo nahradí Tomáše Krále, jenž se po čtrnácti letech rozhodl ustoupit do pozadí a dva roky před vypršením čtyřletého mandátu svou pozici dává k dispozici. Původně hodnotící konference Českého hokeje se z části mění na volební. V zákulisí se hraje také o to, aby vedle Krále odstoupil či jiným způsobem skončil i výkonný výbor svazu. Tedy Královi nejbližší lidé.

Kdo je tedy ve hře o klíčové křeslo národního sportu, jež dychtivě, avšak s velkými obtížemi pořádá honičku na světové velmoci? A co se za těžkou oponou změnilo od chvíle, kdy Dominik Hašek 10. května oficiálně ohlásil kandidaturu?

Vedení Českého hokeje na pondělní zasedání APK oficiálně pozvalo všechny kandidáty přihlášené do volby. Vedle Dominika Haška jde o šéfa jihlavského hokeje Bedřicha Ščerbana či manažera mládežnických reprezentací Otakara Černého. A také o Jiřího Šlégra , jenž oficiální přihlášku před VH nepodal, ale má se za to, že tak rozhodně učiní.

Každý z kandidátů dostal na svůj projev k zástupcům klubů 25 minut. Ovšem jak už bylo zmíněno, nikdo neohromil přítomné natolik, že by si extraligová čtrnáctka usmyslela, že je vhodné předstoupit před hokejovou veřejnost s konkrétní osobou. Zatím jí není ani Aleš Pavlík, viceprezident Českého hokeje a majitel extraligových Vítkovic. Ale času na přihlášení se do boje zůstává stále dost – více než dva týdny.

Bříza, Hadamczik, Šlégr...Kdo další by mohl nahradit Tomáše Krále v čele Českého hokeje?
Video se připravuje ...

Co další jména? Postupem času vyšlo najevo, že od uvažování nad kandidaturou odstupuje Milan Hnilička , jenž po odchodu z čela Národní sportovní agentury rychle získal pozici na svazu. Proslýchá se, že se pro něj připravuje funkce generálního sekretáře, kterou nyní zastává Martin Urban. Od myšlenky získat místo po Královi měl rovněž ustoupit Petr Bříza, druhý muž v hierarchii Mezinárodní federace IIHF.

V hokejovém prostředí se stále a celkem napjatě čeká na rozhodnutí Aloise Hadamczika . Ten svou přihlášku nevyloučil, avšak minulý týden dal jasně najevo, že do voleb nepůjde, pakliže stávající výkonný výbor svaz setrvá. „Mluvil jsem se spoustou zástupců klubů, věřím, že bych měl velmi zajímavou podporu a šanci. Nicméně po poradě s mým právníkem jsem velmi na vážkách. Následující volby jsou paskvil,“ prohlásil bývalý kouč národního týmu. „Změní se prezident, ale výkonný výbor zůstane. A snahou svazu je, aby Krále nahradil právě někdo z těchto lidí. Proč? Aby přikryl všechny neduhy, které se na svazu děly a dějí,“ pravil.

Kdo očekává, že se na poslední chvíli vyrojí velké jméno, na němž by se shodla významná většina hokejového hnutí společně s fanoušky, podle všeho předpokládá špatně. Ačkoli v tuzemském hokejovém prostředí úměrně s přibývající špatnými výsledky na šampionátech různých kategorií zvášnila diskuze nad stavem oblíbeného odvětví, na víc než debaty a silné výroky v médiích nedochází.

V poslední době je v tomto směru vidět zejména majitel pardubického Dynama Petr Dědek, jenž otevřeně hlásí, že silně zvažuje podání trestních oznámení na současné členy hokejové vlády.

45 otázek pro Ručinského. Žádné sny o Naganu a říká se o mě, že...
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud


Články odjinud