Jaroslav Kalina
7. října 2022 • 13:45

Zápas o duši. Hašek, Horváth a další osobnosti pomohou v Edenu dětem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řada slavných sportovců, bavičů a dalších známých osobností se spojí pro dobrou věc. Na zimním stadionu Eden se v neděli 9. října (15:00) uskuteční charitativní hokejové utkání s hlavním cílem pomoci dětem a dospívajícím s psychickými problémy. Celý výtěžek ze vstupného na Zápas o duši, kterého se zúčastní například někdejší fotbalista Pavel Horváth, bývalý vynikající hokejista Jiří Hrdina či šéfkuchař Přemek Forejt, bude věnován organizacím pečujícím o duševní zdraví dětí a mládeže. Přispívat ale můžete i nezávisle v rámci veřejné sbírky (více informací najdete zde >>>)



Účelem celé dobročinné akce není „pouze“ finanční příspěvek. Pořadatelé Zápasu o duši, kterými jsou youtuber Petr „Pedro“ Florián s psychologem a hlavním organizátorem sbírky Tomášem „Kvápou“ Kvapilíkem, chtějí také upozornit, v jak závažném stavu se nachází péče o duševní zdraví dětí a dospívajících v Česku.

„Domnívám se, že pozornost věnovaná tématu duševního zdraví, osvěta a prevence pomohou zachytit psychické potíže u dětí a dospívajících včas a ulevit tak přetíženému systému. Zároveň chceme finančně podpořit organizace, které se dostaly vlivem této situace pod nápor klientů,“ uvedl Kvapilík.

Čtyřiatřicetiletý psycholog z Prahy byl nadšený, když se mu ve spolupráci s youtuberem Pedrem a Vilémem Fraňkem, marketingovým manažerem Univerzitní hokejové ligy (ULLH) podařilo zorganizovat hokejovou exhibici, kterou nejen pro zviditelnění Kvapilíkova záměru společně podpoří někdejší i současní sportovci, zpěváci či herci. Na hřišti i na tribunách slibují pro návštěvníky spoustu zábavy.

Úvodní buly Zápasu o duši mezi týmy Pedro a Kvápa tak například vhodí legendární brankář Dominik Hašek . Účast přislíbil i Vladimír Šmicer , legenda fotbalové Slavie. Do hokejové výstroje se znovu oblékne bývalý útočník Jakub Koreis, ale také třeba zápasník MMA Miroslav „Inkvizitor“ Brož. Na střídačce se jako kouč objeví herec Michal Suchánek .     

Péče o duševní zdraví mládeže je podle Kvapilíka velice přehlížené téma. Jen za poslední rok podle evidence některých institucí vzrostl počet mladistvých s psychickými problémy až pětinásobně. Na Lince bezpečí například v minulém roce zaznamenali meziroční nárůst klientů se sebevražednými myšlenkami, sebepoškozováním, s poruchami příjmu potravy či úzkostí o 45 %.

Velice smutný pohled je i na nedostatek dětských psychiatrů a psychologů, kvůli kterému se někde čeká na vyšetření čtyři až šest měsíců. Obrovskému náporu tak jsou vystaveny i sociální služby, poradny či krizová centra. Mnoho lidí v tuzemsku (podle průzkumu až 43 % dotázaných) se přitom domnívá, že Česko má dostatek odborníků, což zcela neodpovídá realitě.

„Nedostupné odborné služby jsou nyní pro děti největší hrozbou. Je katastrofální nedostatek dětských psychiatrů, klinických psychologů a dalších terapeutických služeb,“ upozornila Miroslava Flemrová, ředitelka nápomocné organizace Dům tří přání.

Vstupenky na Zápas o duši můžete kupovat ZDE >>>

 

Kdo přislíbil účast na Zápase o duši

Dominik Hašek (legendární hokejový brankář), Přemek Forejt (šéfkuchař, porotce TV show MasterChef), Jiří Hrdina (bývalý hokejový útočník, vítěz tří Stanley Cupů),  Pavel Horváth (bývalý fotbalista, nyní asistent trenéra Plzně), Jakub Koreis (bývalý hokejový útočník, nynější expert O2 TV Sport), Vladimír Šmicer (bývalý fotbalista, první český vítěz Ligy mistrů), Tomáš Horna (bývalý hokejový útočník), Čeněk Stýblo (youtuber), Vladislav Houška (hokejový útočník Slavia Praha), Jan Klobouček (bývalý hokejový obránce), Karel Nocar (házenkář a bývalý kapitán reprezentace), Nikos (moderátor Óčko TV), Václav Rouček (zpěvák a moderátor), Vilém Franěk (bývalý hokejový útočník, marketingový manažer Univerzitní ligy ledního hokeje), Miroslav Brož (MMA zápasník), Tomáš Zástěra (herec, moderátor), Matěj Kretík (marketingový manažer MMA zápasníka Jiřího Procházky), Michal Suchánek (herec, bavič), Jáchym Suchánek (bývalý hokejový útočník, syn Michala Suchánka), Jan Táborský (hudebník), Suky Biker (youtuber a nadšenec do motorek), Dominik Smutný (bubeník kapely Sebastian), Marina Hužvárová (hokejistka), František a Daniel (baviči na TikToku), Lukáš Kverka (kondiční trenér a oficiální kouč Miss České republiky), PemiK (autor koláží na Facebooku), Kadri Presheva (účastník reality show Svatba na první pohled), František Suchan (novinář a zakladatel projektu Bez frází)

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud