Ondřej Kuchař
22. listopadu 2022 • 14:50

Jágr pochoval otce. Dojemný dopis, traktor místo mercedesu i magie čísel

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý 15. listopadu zemřel Jaromír Jágr starší. O sedm dnů později se konal jeho pohřeb. Kladenský kostel Nanebevzetí Panny Marie byl plný. S otcem legendárního hokejisty se přišel rozloučit kdekdo. Takřka pětiminutový proslov měl během obřadu právě syn Jaromír. „Tohle je poslední dopis na cestu do nebe tátovi od syna,“ začal. Těžkou chvíli zvládl. Pak byl oporou zdrcené mamince Anně.



Obřad začal v pravé poledne. Už v 10 hodin však pohřební služba do kostela na kladenském náměstí přivezla rakev. V 11 hodin do chrámu vešel Jaromír Jágr s partnerkou Dominikou. Postupně se začali scházet smuteční hosté a další příchozí.

Na pohřeb otce legendy, oblíbeného kladenského funkcionáře a podle všech správného chlapa přijelo taky mnoho známých tváří. Martin Straka, Jiří Šlégr, Milan Nový, Tomáš Plekanec a další.

Obřad vedl známý kněz Zbygniew Czendlik. Nejdřív mluvil sám, pak slovo předal Jaromíru Jágrovi, který si přál o zesnulém otci pohovořit. „Vzadu mi Jaromír předčítal kousek ze svého rozloučení. Řeknu vám, nikdy jsem ho neviděl tak nervózního. Text, který vám přečte, je ale skvělý. Jaromír by byl dobrý kněz,“ přidal Czendlik, po kterém se k ambonu postavil Jágr.

„Táta by měl radost, že se s ním přišlo rozloučit tolik lidí, tolik známých a kamarádů. Hokej strašně moc miloval, ale dobře ho nehrál. Máma ho přitom chválila, jak krásně bruslí. Tak jsem jí říkal: Mami, buďto tomu nerozumíš, anebo jsi pořád zamilovaná,“ uvolnil ponurou atmosféru.

„Nejdřív jsem si psal jen poznámky o našem vztahu, o vzpomínkách. Nakonec z toho ale vznikl tenhle dopis. Poslední dopis na cestu do nebe tátovi od syna. Ty jsi byl malíř, já jsem obraz, který jsi namaloval a na který se chodí lidi dívat. Tvoje přísnost byla tvůj štětec,“ dojal v čelní lavici sedící maminku Annu, vedle které pak usedl, aby jí byl oporou pro zbytek mše.

Jedna z rad, kterou Jágr od otce dostal? „Nežeň se, máš času dost.“ Podle kladenského majitele a legendy NHL byl otec všem známý svým suchým humorem. „Třeba ten tvůj originální pozdrav: No nazdar, děláš něco? Tím jsi dokázal vykolejit i ty největší borce. Nevím, jestli v nebi jako prvního potkáš svatého Petra, Ježíše, Boha nebo někoho jiného, ale pozdrav je jiným stylem. Tohle by nebyl dobrý začátek,“ uzavřel opět s nadsázkou a vtipem.

Zmínil taky magii čísel. Jágr starší zemřel 16. 11. 2022. Součet čísel šestnáct, jedenáct, dvacet a dvacet dva dává dohromady numero 68. „Všechno je tak, jak má být.“

Ještě před závěrečnou modlitbou pak Czendlik připomněl, že Jágr starší zasvětil svůj život kromě rodiny také zemědělství: „Kdyby si měl vybrat mezi traktorem a Mercedesem, tak si vybere traktor. Byl člověk, který si nedovolil jet na dovolenou.“

ONLINE PŘENOS - Pohřeb otce (†82) Jaromíra Jágra
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Obnovit
Zprávy ze dne 22. 11. 2022
12:57
22. 11. 2022
 

Poslední rozloučení s Jaromírem Jágrem starším je u konce, stejně jako tento online přenos. Děkujeme vám za pozornost.

Zprávy ze dne 22. 11. 2022
12:48
22. 11. 2022
 

Jaromír Jágr mladší se svou přítelkyní Dominikou ještě po odjezdu pohřebního vozu na malý moment zašel zpět do kostela. Po pár minutách místo v doprovodu své partnerky opustil.

Zprávy ze dne 22. 11. 2022
12:46
22. 11. 2022
 

Pohřební vůz odjel. Někteří ze smutečních hostů ještě zůstávají před kostelem a v hloučcích si mezi sebou povídají.

Zprávy ze dne 22. 11. 2022
12:38
22. 11. 2022
 

Pohřební služba uložila rakev do vozu a rodina dala na cestu Jaromíru Jágrovi staršímu ještě poslední sbohem.

Zprávy ze dne 22. 11. 2022
12:37
22. 11. 2022
 

Z kostela je nyní vynášena rakev. Za tou kráčí Jaromír Jágr mladší spolu s přítelkyní Dominikou a z obou stran podpírají maminku Annu, pro kterou je situace velice náročná.

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud