Pavel Bárta
Premium
27. ledna 2023 • 11:43

V Plzni roste český Bedard. Benák (15) už trénuje s áčkem, do extraligy nesmí

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na listopadovém World Hockey Challenge posbíral Adam Benák jako nejmladší člen české sedmnáctky šest bodů v šesti zápasech. Výběru Canada Black lupnul gól poté, co vytasil lakrosovou frajeřinu. Rázem se o něm rozkřiklo všude. „Inteligentní hráč, dokáže se přizpůsobit. Předvedl to i v téhle výkladní skříni světového hokeje,“ chválil po turnaji trenér Václav Eismann. V Plzni roste český Bedard. Dorost už mu byl malý, v 15 letech hraje za juniory. A občas trénuje s áčkem.



Některé zápasy dorostenecké extraligy se staly show Adama Benáka. Připisoval si v průměru dva body na zápas, Spartě dal jednou čtyři góly. V juniorech hraje i s kluky o tři, čtyři roky staršími. „Známe ho z dorostu, víme, co v něm je, ale za áčko hrát ještě nesmí. Ale bereme ho na tréninky, aby si zvykal. Pokud bude pracovat tak, jak pracuje, má toho hodně před sebou,“ potvrzuje hlavní trenér extraligového celku Petr Kořínek.

Z jeho slov je znát, že kdyby Benákovi nebylo teprve patnáct a mohl už nastoupit, mezi chlapy ho klidně zkusí. V Plzni na tohle mají broky. Už nasadili o rok staršího beka Adama Jiříčka. Kořínek měl oba v dorostu, který v minulé sezoně získal titul. „Benák je sice menší postavou, ale roste, sílí a nahradí to jinými věcmi. Šikovností, bruslením,“ pokračuje kouč Indiánů.

„Jsme rádi, že takové možnosti má. Trénuju osmou a devátou třídu, takže se míjíme a moc zápasů jsem neviděl. Tréninky pro něj byly s každým posunem výš fyzičtější a chvilku trvalo, než se s tím srovnal. Ale od první třídy hrál vždycky s kluky o rok, dva staršími a pak už si to asi nepřipouštěl,“ tvrdí Adamův otec Václav Benák, bývalý elitní obránce, který hrál 22 sezon extraligu.

Se synem pracoval od útlého věku, do páté třídy ho trénoval víceméně sám. Později přidával spíš věci navíc mimo zápřah v klubu. Připravoval ho na suchu,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud