Pavel Bárta
Premium
7. června 2023 • 14:30

Legendární Čert o hattricku Treťjakovi i bitvě se Spartou: Býval jsem nervák

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S čerty nejsou žerty. Když se František Černík rozjel na bruslích, nebyl k zastavení. Pekelně rychlý a šikovný. I vychvalovanému brankáři Treťjakovi nasypal hattrick. Na světové scéně sklidil šest medailí včetně zlata z MS 1976. O pět let později pomohl Vítkovicím k jedinému titulu. Jako funkcionář byl na olympiádě v Naganu a třech zlatých šampionátech. Minulou sobotu oslavil „Čert“ sedmdesátku. „Mládí vpřed, jak se říká,“ zasmál se do telefonu.



V pondělí oslavil jubileum s kamarády, k nimž patří někdejší hokejoví parťáci jako Vladimír Vůjtek nebo Ladislav Svozil. Už dřív přiletěla dcera Andrea s manželem Pavlem Kubinou, trojnásobným mistrem světa a vítězem Stanley Cupu. „Dělá na Floridě do aut,“ připomněl František Černík. „Co mám povídat o sobě? No, sedmdesátka na krku,“ povzdechl si.

Čert říkali v reprezentaci už brankáři Vladimíru Dzurillovi. Když se v jednu dobu sešli spolu, gólman byl pro spoluhráče „starý Čert“ a „mladý Čert“ byl Černík. Někdo odvozuje vznik přezdívky od jeho příjmení. „Ale s ním neměla nic společného,“ připomněl legendární útočník. Dostal ji podle kudrnatých vlasů. A trochu i proto, že rohatý nikdy nespí.

Uměl se pořádně čertit, až vzplály emoce. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud