Michal Koštuřík
18. srpna 2023 • 18:47

Na ukončení kariéry Mariána Hossy se sjely hvězdy: Ty v..e, to je Keith

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zaburácel motor sportovního porsche a to vzápětí zmizelo v dáli. Lovci autogramů si před hotelem Elizabeth v Trenčíně mnuli ruce: Máme ho! Co? Koho? Podpis Mariána Hossy (44), kvůli jehož oficiální rozlučce s kariérou se sjela pod hrad Matúše Čáka světová hokejová elita. Takhle vybranou společnost nepotkáte ani na mistrovství světa. Samý šampion….



Co pro hokej znamená Marián Hossa, to jste nejlépe pochopili právě mezi davem lidí před hotelem Elizabeth v centru pětapadesátitisícového Trenčína, odkud trojnásobný držitel Stanley Cupu pochází. Před ním v pátek po poledni parkovaly luxusní SUV s nápisem Goodbye Game 81. „Co tady všichni děláte?,“ vypravil ze sebe s úsměvem obránce Duncan Keith, když vylezl z velké „audiny“. S Hossou sbírali v Chicagu před pár lety Stanley Cupy.

Dnes čtyřicetiletý Keith v té době patřil mezi nejlepší zadáky slavné soutěže, dvakrát získal Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL. Od loňska je rovněž ve sportovním důchodu, jako poslední angažmá eviduje Edmonton Oilers. Prvotřídní hvězda, přesto ho každý hned nepoznal. „Hele, Havlát,“ ukázal jeden z lovců podpisů na zarostlého Kanaďana z Winnipegu. „Ty vole, to je Keith,“ opravil ho kolega. „No jo, fakt,“ uznal vzápětí popleta, když se podíval do známé tváře z větší blízkosti. Je fakt, že jistá podoba s českým útočníkem Martinem Havlátem tam je, navíc se nedávný manažer české reprezentace akce také zúčastnil.

Byl jedním z plejády osobností ze všech koutů světa. Hlavní pozornost se soustředila na hostitele Hossu, ovšem největší jméno dorazilo ze Švédska. Trenčín poctil svou návštěvou slovutný Nicklas Lidström, sedmkrát vyhlášený nejlepším obráncem NHL. Kam se na něj hrabe Keith… Na místě byli i tři Češi, pozvaný Jiří Hudler se omluvil. Do drahých kár se po třetí hodině odpolední nasoukali brankář Petr Mrázek (dnes Chicago), jenž bojoval se zánětem v krku, obránce Michal Kempný (Sparta) a Michael Rozsíval, jenž s „Hosičkou“ válel v Black Hawks. S hokejem skončili ve stejnou dobu, před sedmi lety.

Omluvenku kromě Hudlera zaslali ještě Henrik Zetterberg a Patrick Sharp, další výrazné postavy, s nimiž Hossa sdílel kus své skvělé kariéry. „Vynikající spoluhráč a kamarád,“ odpověděl v rychlosti Keith na dotaz Sportu. „Mám dovolenou, hokej už nehraju. A když mě pozval, přijel jsem rád. Akorát tu máte hrozné vedro,“ usmál se při neoficiální autogramiádě u hotelu.

Dostat se k hráčům na větší rozhovor? Nemožné. „Jsou to osobní hosté pana Hossy, je jen na nich, zda budou ochotní sdělit něco médiím,“ uvedla jedna z organizátorek. Když jste viděli před vchodem nabušené holohlavé chlápky ve tmavých brýlích a černém oděvu, tvářící se, že hlídají státní kasu, přešla vás kuráž přemlouvat hvězdy o pár vět bokem. Ani jste se k nim nedostali…Ono by vlastně stačilo vystrčit ze dveří obra Dustina Byfugliena, někdejšího Hossova bodyguarda na zámořské scéně. Z něj jde strach i v civilu….

Sběratelé autogramů se těšili na žně. Uspokojeni byli jen částečně. „Támhle je Bondra,“ hlásil jeden z nich a sprintoval k boku budovy, kde hráči od čtvrtka bydleli. „Tlačenka, tam nejdu,“ mávnul rukou další nadšenec, který před hotelem v centru Trenčína stepoval několik hodin.

Odpoledne se účastníci večerní exhibice na zdejším stadionu přesunuli vozy o pár desítek metrů dál na Mírové náměstí, kde byli jeden po druhém slavnostně uvítání na pódiu. Jako poslední vystoupal před stovky lidí Hossa. „Jsem velmi rád, že kluci přijeli zdaleka do malého Trenčína. A díky i vám všem, že je vás tady tolik. Užijte si to,“ vyzval přítomné - a dočkal se ovací. Každý z borců si vylosoval, za který tým nastoupí. Buď za černé, anebo za bílé. Exhibice odstartovala přesně v čase 18:18 na počest Hossova oblíbeného čísla.

Kdo dorazil na Hossovu exhibici?

Marián Hossa, Marcel Hossa, Nicklas Lidström, Keith Tkachuk, Jonathan Toews, Scott Darling, Jaroslav Halák, Lubomír Višňovský, Andrej Sekera, Rastislav Pavlikovský, Tomas Holmström, Tomáš Tatar, Teuvo Terväinen, Marcus Krüger, Zdeno Chára a další...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud