10. listopadu 2010 • 14:53

Šulc je nezničitelný, hodně toho ví

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KAUZA - Stanislav Šulc. Žádné jiné jméno v současném hokejovém dění nebudí větší pozornost. Fanoušky je pro své kroky spíš nenáviděn než respektován. A právě on rozhodne o tom, jak dopadne aktuální aféra ohledně registrací.



Co je vlastně zač tenhle šedesátiletý chlapík, šéf APK a někdejší učitel tělocviku? Proč proti němu spousta lidí brojí, ale zároveň ho drží ve funkci?

Je to právě on, kdo rozsekne nejtřaskavější hokejovou kauzu posledních let. Ta může de facto zruinovat sezonu Plzni a Mladé Boleslavi. A otřást celou ligou.

„Zažil jsem už ledacos, ale tohle fakt ještě ne,“ přiznal včera Sportu. A že toho zažil (a přežil) už dost... Vždyť od roku 1998, kdy stojí výhradně v čele Asociace profesionálních klubů, která řídí extraligu, se ocitl pod palbou kritiky nesčetněkrát. Kluby už několikrát hlasitě volaly po jeho odvolání, paktovaly se proti němu.



Přesto dál ve funkci drží a drží... „Ač si o něm každý říká, co chce, tak mu nelze upřít, že svoji práci dělá rozumem, má vysokou úroveň chytrosti, inteligence a v řádech se za ty roky velmi dobře vyzná,“ řekl k Šulcovi Luboš Koželuh, někdejší šéf Sparty a dlouholetý prezident APK.

Ostatní manažeři působící v dnešním hokeji jsou v současné době obezřetní, ožehavou kauzu nechtějí moc komentovat. „Ale Standa má naši plnou podporu,“ říká anonymně jeden z nich.

Jenže u ostatních je velkým nepřítelem. Třeba v Plzni nebo v Mladé Boleslavi, klubech, které jsou kauzou nejvíce postiženy. V obou případech pochybili především pracovníci v týmových sekretariátech, ale jejich právníci upozorňují, že proces registrace byl i přesto splněný.

Ředitel hokejové extraligy Stanislav ŠulcFoto Jaroslav Legner (Sport)


Navíc Martina Straku, plzeňského generálního manažera, vytočil Šulc hned v úvodu aféry tím, že porušil slib mlčenlivosti do vyšetření ostatních sporných případů. „Tak jak může mít naši důvěru?“ rozčiloval se minulé úterý.

Podle informací Sportu kluby shromažďují vážné důkazy k tomu, že to není zdaleka poprvé, co se podobné problémy s registracemi vyskytly. Dřív to Šulc podle nich vždycky nějak umně „ututlal“, ale tentokrát už ne.

„To ví jenom on, jak to bylo. Nikdo jiný,“ tvrdí anonymně jeden z lidí pohybujících se v zákulisí.

Lukáš Cikánek loví puk ze sítě.Foto Pavel Mazáč (Sport)


„Ono totiž není jednoduché se zavděčit všem čtrnácti klubům, proto se občas nějaká kontroverzní věc objeví,“ podotkl Koželuh.

Extraliga, to je velmi spletitý propletenec vztahů. Řídí ji APK, což je sdružení čtrnácti klubů. A i když se občas některý z nich na Šulce za nějaký verdikt oboří a naštve, po chvíli zase vychladne. Moc dobře ví, že právě šéf ligy je mu v dalším momentu schopný zase pomoci...

I proto nakonec kluby, které Šulce zaměstnávají, ani po těch nejkontroverznějších kauzách nikdy nepřistoupily k jeho odvolání.

A ještě jeden možný důvod jeho setrvávání – Šulc jakožto dlouholetý činovník na spoustu lidí „něco“ ví. Takže se leckdo bojí proti němu veřejně vystupovat.
Dnes vitální šedesátiletý chlapík, jenž podle informací Sportu měsíčně pobírá zhruba 70 tisíc korun, je totiž prototypem typického funkcionáře.



Jakožto protřelý činovník se dokázal dobře prosadit i za minulého režimu, kdy působil na ČSTV v oddělení olympijských sportů. V zákulisí se o něm občas někdo vyjádří posměšně ve smyslu: To je ten, co dělal na svazu juda a teď kecá do hokeje...

Martin Strakovi tentokrát do řeci moc nebyloFoto Jaroslav Legner SPORT


I když se věnuje řádům, nemá právnické vzdělání, vystudoval pedagogickou fakultu (obor tělesná výchova) a dva roky učil tělocvik na základní škole. Hokej na špičkové úrovni nehrál. Tak jak se k němu dostal? Z tehdejšího ČSTV ho na svaz doporučil Vladimír Kostka, uznávaná trenérská kapacita i někdejší předseda svazu.

Vykonával funkci generálního sekretáře, stál rovněž u zrodu sdružení, které předcházelo dnešnímu APK a řídilo tehdejší federální ligu. Jedno je jisté – stojí před nejtěžším rozhodnutím své dlouholeté kariéry. To má padnout v úterý.

PŘÍČINA AFÉRY

Při přestupu nebo hostování musejí dosavadní a nový klub vyplnit Ohlášení přestupu, respektive Prohlášení o postoupení Hráčské smlouvy. To schválí vedení soutěže a tím je hráč v novém klubu zaregistrován. Právě tohle Plzeň, Boleslav a Kladno neudělaly, proto jim hrozí kontumace, nebo odebrání bodů. Plzni 19 bodů, Boleslavi 22 a Kladnu 6.

CO MÁ ŠULC ZA FUNKCI
Je ředitelem Asociace profesionálních klubů (APK), která řídí extraligu. Zaměstnává a platí ho tudíž všech 14 klubů, on je „jen“ jakýmsi vykonavatelem jejich vůle a přání. Musí dodržovat a respektovat pravidla, která schválí všech 14 klubů. Nejvyšším orgánem APK je valná hromada, která teoreticky jeho rozhodnutí může hlasováním zvrátit. Nebo rozhodnout o jeho odvolání.

PROČ JE ČASTO NA MUŠCE
hokejový funkcionář Stanislav Šulc vydává kontroverzní rozhodnutí bývá spojován s řadou extraligových afér, byl již usvědčen z chyb podle mnohých může za definitivní konec Zubíkovy vsetínské éry

kauzy, ve kterých Šulc výrazně figuroval

HAŠEK (2010)
Dominik Hašek se do Šulce opřel poté, co byl vynesen jednozápasový trest nad libereckým útočníkem Bartovičem za hrubý faul na budějovického Tůmu.

„Kdyby Standa Šulc přišel do pardubické kabiny, hodili bychom snad na něj deku a všichni ho seřezali,“ pronesl gólman v návaznosti na nízkou sazbu.

Šulc po drtivé kritice rezignoval na post předsedy disciplinární komise. „Věcná diskuse nad některými rozhodnutím přechází v osobní napadání a urážení,“ řekl.

VSETÍN (2001-2007)
Problémy s valašským klubem řešil dlouhodobě. Před sezonou 2001/02 přijal přihlášku k soutěži od dvou vsetínských subjektů. Původní akciové společnosti a občanského sdružení, které následně nadvládu nad klubem převzalo. Vysloužil si za to žalobu od Romana Zubíka, předsedy akciové společnosti HC Slovnaft Vsetín. Kluby svého šéfa tehdy podpořily, odsouzen nebyl. Definitivní konec Vsetína v extralize nastal v červnu roku 2007, kdy byl tým z soutěže vyloučen pro nesplnění licenčních podmínek a vysoké dluhy. Šulcovo kontroverzně vnímané rozhodnutí následně posvětila i arbitrážní komise svazu.

TRANSFERKARTY (2002)
Pochybil. Zapsal na soupisku Budějovic respektive Vsetína Filipa Turka a Martina Vozdeckého, aniž by hráči měli po návratu ze zahraničí vyřízené transferkarty. Šulc dostal od APK pokutu 15 tisíc korun, oba kluby po 100 tisících. Utkání, ve kterých hokejisté nastoupili, se NEKONTUMOVALA. Rozdílnost od aktuální kauzy je podle Šulce v tom, že tehdy prokazatelně nebyla chyba jen na straně klubů.

DÝMOVNICE (2002)
Derby pražských klubů zůstalo nedohráno poté, co dvojice mladíků vhodila na plochu dýmovnici. Verdikt ředitele extraligy byl jasný – kontumace ve prospěch hostí, tedy Slavie. Jenže tenhle výrok byl zlomen. Valná hromada APK odhlasovala, že se zápas bude opakovat. „Znamenalo to porušení soutěžního řádu. Jednoznačně!“ zlobil se Šulc. Svolal valnou hromadu znovu, nechal hlasovat o svém setrvání ve funkci. Kluby ho jednohlasně podpořily a slíbily, že jeho rozhodnutí nebudou měnit ani zpochybňovat.

Stanislav Šulc jinou cestu než kontumaci nevidí
Stanislav Šulc jinou cestu než kontumaci nevidí

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud