22. ledna 2018 • 20:48

Finsko bere na ZOH i dva hráče, které vyřadila česká dvacítka na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři obhájce bronzu ze Soči zařadil trenér hokejistů Finska Lauri Marjamäki do pětadvacetičlenné nominace na olympijské hry v Pchjongčchangu. V kádru je stejný počet mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy. Vedle zkušených opor pocestují do Koreje také dva osmnáctiletí mladíci - obránce Miro Heiskanen z IFK Helsinky a útočník Eeli Tolvanen z Jokeritu Helsinky z KHL.



Už na čtvrtou olympijskou medaili v kariéře bude útočit šestatřicetiletý obránce Lasse Kukkonen z Kärpätu Oulu, který se zatím pokaždé vracel z her s cenným kovem. V roce 2006 v Turíně dosáhl na stříbro, z Vancouveru i ze Soči si přivezl bronz. Navíc má také kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů (zlato 2011, dvě stříbra 2007 a 2016, bronz 2006).

Dva cenné kovy pod pěti kruhy získal také bek Sami Lepistö z Jokeritu Helsinky, který bude startovat na olympiádě potřetí za sebou. Před čtyřmi roky v Soči se podíleli na třetím místě také zadák Juuso Hietanen z Dynama Moskva a útočník Petri Kontiola z Jaroslavle z KHL.

Světovými šampiony ze Slovenska jsou vedle Kukkonena také Lepistö a útočníci Jani Lajunen z Lugana a Mika Pyörälä z Bernu.

Talentovaní Heiskanen a Tolvanen, kteří mají za sebou už dvě mistrovství světa dvacítek a na začátku ledna v Buffalu museli ve čtvrtfinále strávit vyřazení s českým týmem, dostanou šanci debutovat na velké mezinárodní akci ve finském 'áčku'.

Premiéra na turnaji takového formátu čeká i beka Miiku Koivista s forvardem Juliusem Junttilou z Oulu, Jukku Peltolu z Tappary Tampere, Jonase Enlunda z Novosibirsku z KHL a Sakariho Manninena z Örebra.

Hokejisté pro ZOH! Jandač vysvětluje, proč povolal Erata a spol. jméno po jménu
Video se připravuje ...

Finové mají v týmu 16 hokejistů z Kontinentální ligy, pět z nich hraje za Jokerit. Dva krajánci jsou ze Švýcarska a jeden ze Švédska. Šest hráčů pozval Marjamäki z finské ligy.

Finové se představí v základní skupině C a do turnaje vstoupí ve čtvrtek 15. února proti Německu. V dalších duelech je čeká Norsko a Švédsko. V generálce se výběr Suomi utká v neděli 11. února v Soulu s českou reprezentací.

Nominace Finska na OH v Pchjongčchangu:

Brankáři: Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL), Juha Metsola (Chabarovsk/KHL), Karri Rämö (Jokerit Helsinky/KHL),

Obránci: Miika Koivisto, Lasse Kukkonen (oba Kärpät Oulu), Tommi Kivistö, Sami Lepistö (oba Jokerit Helsinky/KHL), Miro Heiskanen (IFK Helsinky), Mikko Lehtonen (Tappara Tampere), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL).

Útočníci: Marko Anttila, Eeli Tolvanen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Teemu Hartikainen, Joonas Kemppainen (oba Ufa/KHL), Julius Junttila (Kärpät Oulu), Jukka Peltola (Tappara Tampere), Jonas Enlund (Novosibirsk/KHL), Petri Kontiola (Jaroslavl/KHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad/KHL), Jani Lajunen (Lugano/Švýc.), Sakari Manninen (Örebro/Švéd.), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Mika Pyörälä (Bern/Švýc.), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL).

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud