11. ledna 2018 • 19:18

Kanada nominovala na ZOH: sázka na zkušenosti i vítěze Stanley Cupu

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapomeňte na Sidney Crosbyho, Connora McDavida či Brenta Burnse. Kanada jede na olympiádu s hráči z KHL i Evropy, přesto budí respekt! V konečné nominaci trenéra Willieho Desjardinse najdete borce s více než 5,5 tisíci starty v NHL, vítěze Stanley Cupu i obránce, který startoval na loňském MS ve Francii a Německu. V nominaci však překvapivě chybí nejlepší kanadský střelec v KHL Paul Szczechura z Čeljabinsku.



Kanaďané i přes absenci 32letého střelce a hvězd z NHL vsadili na zkušenosti, když do Jižní Koreje berou mužstvo, které má věkový průměr téměř 31 let. Nejmladším borcem je 25letý útočník Christian Thomas, jenž v této sezoně hájí barvy farmářského týmu Pittsburghu ve Wilkes-Barre/Scranton, kde se potkal i s českým útočníkem Dominikem Simonem.

Kromě něho jede ze zámořské AHL také Chris Kelly, držitel 925 zápasů v NHL a vítěz Stanley Cupu z roku 2011 v dresu Bostonu. Na farmě Calgary ve Stocktonu pak působí zadák Cody Goloubef, jenž podobně jako Kelly není smluvně vázán s žádným celkem z NHL.

Nejstarším hráčem v týmu je pak 37letý obránce Chris Lee, klubový spoluhráč Jana Kováře z Magnitogorsku, jenž startoval na loňském MS v Paříži a Německu. Jako jediný hráč z Evropy tehdy pomohl Kanaďanům k zisku stříbra. On a Mat Robinson z CSKA Moskva jsou jedinými hráči bez startu v NHL.

Přes 700 startů v ní naopak mají útočníci Derek Roy a René Bourque, stovky zápasů v ní odehráli Maxim Lapierre a Mason Raymond, hrající ve Švýcarsku.

Filmový příběh píše útočník Wojtek Wolski, který v říjnu 2016 málem ochrnul (celý příběh čtěte ZDE), ale dnes už válí s Janem Kovářem v Magnitogorsku. I přes svůj polský původ je pro něj reprezentace Kanady splněným snem a i on sní o tom, že jí pomůže ke třetímu zlatu za sebou.

„Ano, narodil jsem se v Polsku, moji rodiče jsou Poláci, komunikují doma v polštině a já se také považuji za Poláka, ale měl jsem velké štěstí, že jsem mohl vyrůst v Kanadě a mohu hrát za její národní tým. To je něco speciálního,“ řekl hráč, který v dresu Colorada, Arizony, Rangers, Floridy a Washingtonu odehrál celkem 451 zápasů v NHL a dalších 29 přidal v play off.

Brankářskou jedničkou by pak měl být Ben Scrivens. Zkušený 31letý brankář odchytal v dresu Toronta, Los Angeles, Edmontonu a Montrealu 144 zápasů v NHL a aktuálně působí v Ufě. V roce 2014 pak reprezentoval Kanadu na mistrovství světa v Bělorusku, kde jeho tým vypadl ve čtvrtfinále s Finskem.

Kanada vstoupí do turnaje pod pěti kruhy ve čtvrtek 15. února proti Švýcarsku, v sobotu 17. února narazí na Česko a základní skupinu zakončí o den později proti Jižní Koreji. Zámořský výběr se bude na turnaj připravovat v Rize a 4. února odehrají proti Lotyšsku přípravné utkání.

Nominace Kanady na ZOH 2018 v Jižní Koreji

Brankáři: Ben Scrivens (Ufa), Kevin Poulin (Záhřeb/EBEL), Justin Peters (Kolín nad Rýnem).

Obránci: Stefan Elliot (HV71/Švédsko), Chay Genoway (Togliatti), Cody Goloubef (Stockton Heat/AHL), Marc-André Gragnani (Dinamo Minsk), Chris Lee (Magnitogorsk), Maxim Noreau (Bern), Mat Robinson (CSKA Moskva), Karl Stollery (Dinamo Riga).

Útočníci: René Bourque (Djurgårdens/Švédsko), Gilbert Brulé (Kunlun), Andrew Ebbett (Bern), Quinton Howden (Dinamo Minsk), Chris Kelly (Belleville Senators/AHL), Rob Klinkhammer (Kazaň), Brandon Kozun (Jaroslavl), Maxim Lapierre (Lugano), Eric O'Dell (Soči), Mayson Raymond (Bern), Derek Roy (Linköping), Christian Thomas (Wilkes-Barre/Scranton/AHL), Linden Vey (Astana), Wojtek Wolski (Magnitogorsk). 

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud