16. ledna 2018 • 14:49

Nezkušený? Nevadí. Se Švédy jede na ZOH 17letý Dahlin, favorit draftu NHL

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco v českém výběru pro olympiádu žádný hráč z mistrovství světa hráčů do 20 let v Buffalu není, u Švédů je tomu jinak. Do nominace švédských hokejistů na olympijské hry v Pchjongčchangu se dostal i sedmnáctiletý obránce Rasmus Dahlin z Frölundy, který se na šampionátu juniorů podílel na zisku stříbra. Kouč Rikard Grönborg zveřejnil zatím 23 z 25 jmen a je mezi nimi také jedenáct mistrů světa a brankář Jhonas Enroth, který má stříbro z minulých her v Soči, či vítěz Stanley Cupu Viktor Stalberg z Zugu.



Dahlin, který má čtyři starty ve švédské reprezentaci, je hlavním favoritem pro letošní draft NHL. Na šampionátu dvacítek si připsal v sedmi zápasech šest asistencí, byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje a dostal se i do All Star týmu. Ve švédské nejvyšší soutěži hraje druhou sezonu a v 68 zápasech nasbíral 19 bodů za devět tref a 10 asistencí.

Lídrem týmu bude tradičně pětatřicetiletý útočník Joel Lundqvist, Dahlinův klubový spoluhráč. Dvojče brankáře Henrika Lundvista z New York Rangers má na kontě 141 reprezentačních startů a tři tituly mistra světa (2006, 2013 a 2017).

Na letošním triumfu Švédska v Kolíně nad Rýnem se podíleli také Viktor Fasth z Växjö a útočníci Dennis Everberg z Nižněkamsku, Carl Klingberg z Zugu a Linus Omark z Omsku.

Zlato z domácího šampionátu v roce 2013 ve Stockholmu mají vedle Lundqvista také Enroth, obránci Johan Fransson z Ženevy, Erik Gustafsson z Nižněkamsku, Staffan Kronwall z Jaroslavle a útočníci Dick Axelsson z Färjestadu a Frederik Pettersson z Curychu.

Útočník Viktor Stalberg z Zugu získal v roce 2013 Stanleyův pohár s Chicagem. Naopak méně zkušeností mají gólman Magnus Hellberg z Kunlunu se šesti starty v reprezentaci a obránce Simon Bertilsson z Brynäs, který zatím nastoupil sedmkrát.

Trenér Grönborg vybral deset krajánků z Kontinentální ligy, devět hráčů z domácí ligy a čtyři ze švýcarské. Doplnit ještě může dva hráče na pozici obránce či útočníka.

Švédové, kteří před čtyřmi roky v Soči podlehli ve finále Kanadě 0:3, se v základní skupině C utkají postupně s Norskem, Německem a Finskem.

Nominace hokejistů Švédska na OH v Pchjongčchangu (14.-25. února):

Brankáři: Viktor Fasth (Växjö), Jhonas Enroth (Dinamo Minsk/KHL), Magnus Hellberg (Kunlun/KHL),

obránci: Simon Bertilsson (Brynäs), Rasmus Dahlin (Frölunda), Mikael Wikstrand (Färjestad), Jonas Ahnelöv (Omsk/KHL), Johan Fransson (Ženeva/Švýc.), Erik Gustafsson (Nižněkamsk/KHL), Patrik Hersley (Petrohrad/KHL), Staffan Kronwall (Jaroslavl/KHL),

útočníci: Pär Lindholm, Joakim Lindström, Oscar Möller (všichni Skelleftea), Dick Axelsson (Färjestad), Joel Lundqvist (Frölunda), Alexander Bergström (Novosibirsk/KHL), Dennis Everberg (Nižněkamsk/KHL), Carl Klingberg (Zug/Švýc.), Anton Lander (Kazaň/KHL), Linus Omark (Omsk/KHL), Fredrik Pettersson (Curych/Švýc.), Viktor Stalberg (Zug/Švýc.).

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud