25. února 2018 • 13:55

Olympiáda v Koreji skončila! Štafetu převzal Peking, Ledecká nesla vlajku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zimní olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu skončily. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach předal štafetu čínskému Pekingu, kde se uskuteční Hry v roce 2022. Na konci ceremoniálu, na který přinesla českou vlajku dvojnásobná zlatá medailistka Ester Ledecká, pak zhasl i olympijský oheň. Slavnostní zakončení jsme sledovali ONLINE.



Na ploše stadionu vyhrazeného pro ceremoniály nebyla ruská vlajka. Mezinárodní olympijský výbor zvažoval, že právě při zakončení her by byla Rusům, jejichž sportovci startovali pod olympijskou vlajkou, navrácena, ale trest pro ruský olympijský výbor zůstal v platnosti. Naděje Rusů na ukončení suspendace ještě před koncem olympiády zhatily především pozitivní dopingové testy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu her.

Součástí programu bylo předání medailí nejlepším běžcům na lyžích na 30 kilometrů klasicky žen a 50 kilometrů klasicky mužů. Na počest Marit Björgenové a Iiva Niskanena zazněla norská a finská hymna.

Hromadné selfie s Ester Ledeckou na závěrečném ceremoniálu
Hromadné selfie s Ester Ledeckou na závěrečném ceremoniálu

Za tónů olympijské hymny, kterou zazpíval jedenáctiletý korejský chlapec, pak byla stažena olympijská vlajka. Vlajku s pěti kruhy pak starosta Pchjongčchangu Sim Če-kuk Bachovým prostřednictvím předal starostovi Pekingu Čchen Ťi-ningovi. Pak zazněla čínská hymna a Peking se představil osmiminutovou prezentací, o niž se postaral čínský filmový režisér Čang I-mou. Ten režíroval i ceremoniály při letních olympijských hrách v Pekingu v roce 2008.

Peking bude prvním městem, které po letní olympiádě přivítá i zimní hry. Uskuteční se od 4. do 20. února 2022. Byl zvolen v červenci 2015 v Kuala Lumpuru, kde porazil kazašské Almaty. Před ZOH 2022 v Pekingu se ještě uskuteční letní olympiáda. Bude rovněž v Asii, od 24. července do 9. srpna 2020 ji přivítá Tokio.

17. den na ZOH: Němci senzační i ve finále, česká spokojenost s medailemi
Video se připravuje ...

Nad stadionem v Pchjongčchangu pak zhasl olympijský oheň a sportovci se z hlediště vrátili na plochu, aby mohli společně s účinkujícími a skupinami roztleskávaček z různých zemí křepčit na taneční hudbu. Více než dvouhodinový program zakončil ohňostroj. Na olympijském stadionu se ještě uskuteční ceremoniály při paralympijských hrách, které začnou 8. března. Pak budou ochozy rozebrány a zůstane jen hlavní budova, která bude sloužit jako olympijské muzeum.

Na hrách v Pchjongčchangu se rozdělovalo 102 sad medailí. Sedm cenných kovů získala česká výprava. Vedle šampionky v lyžařském super-G a obřím slalomu na snowboardu Ledecké přidali stříbrné medaile rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář, bronz získaly rychlobruslařka Karolína Erbanová, biatlonistka Veronika Vítková a Eva Samková ve snowboardcrossu.

Medailové pořadí zemí na olympiádě »

Ledecká prozradila, jak říká svému tátovi - čtěte ZDE »

REPORTÁŽ z míst, kde byl olympijský park Rio-Lipno: Upadající Loučovice. Sliby o turistech váznou, na olympijskou slávu se jen vzpomíná

Slavnostní zakončení olympiády ONLINE

13:53 Olympijský oheň právě dohořel, stadionem se rozhostilo ticho, které postupně znovu přeruší diskotéka pro všechny sportovce.

13:44 Olympijské hry v Pchjongčchangu skončily. Uzavřel je prezident MOV Thomas Bach. Symbolickou štafetu převzal Peking, který ZOH přivítá v roce 2022.

13:42 Prezident MOV Thomas Bach ve svém projevu poděkoval hostitelské zemi a mluvil o důležitosti olympijského míru, o který bude MOV usilovat i po olympiádě. Poděkovat přišli i vybraní sportovci, mezi nimiž je americká sjezdařka Lindsey Vonnová nebo její kolega Vita Taufatofua z Tongy, který v mrazivém večeru přichází v tradičním polynéském úboru, rákosové sukénce.

13:19 Ze stožáru byla stažena olympijská vlajka, kterou předal starosta Pchjongčchangu Sim Če-kuk svému protějšku z Pekingu Čchen Ťi-ningovi, zní čínská státní hymna a vlajka nejlidnatější země světa stoupá na stožár.

13:00 Podívejte se na zábavný souhrn posledního dne olympiády v Pchjongčchangu

12:49 Přímo na ploše stadionu se předávají medaile lyžařkám za běh na 30 km, zlato a pátou medaili v Pchjongčchangu přebírá Norka Marit Björgenová.

12:24 Na plochu přišli už i čeští sportovci, kteří se ještě nestačili úplně promíchat s ostatními.

Hromadné selfie s Ester Ledeckou na závěrečném ceremoniálu
Hromadné selfie s Ester Ledeckou na závěrečném ceremoniálu

12:20 Na ploše stadionu vyhrazeného pro ceremoniály opět chybí ruská vlajka. Mezinárodní olympijský výbor zvažoval, že právě při zakončení her by byla Rusům, jejichž sportovci startovali pod olympijskou vlajkou, navrácena, ale trest pro ruský olympijský výbor zůstal v platnosti. Naděje Rusů na ukončení suspendace ještě před koncem olympiády zhatily především pozitivní dopingové testy curlera Alexandra Krušelnického a bobistky Naděždy Sergejevové v průběhu her.

12:17 Na plochu stadionu přichází jednotliví vlajkonoši, tu českou nese Ester Ledecká. Všichni sportovci pak přijdou pohromadě jako jeden tým.

12:15 Podívejte se, co říká o fenomenálním úspěchu Ester Ledecké bývalý tenista Radek Štěpánek

Štěpánek: Ledecká? Znám se s Jankem, Ester šokovala nejen mě, ale celý svět
Video se připravuje ...

12:00 Závěrečný ceremoniál na stadionu v Pchjongčchangu zahájila ledová show. Štafetu převezme Peking, kde se další hry uskuteční v roce 2022.

Dvakrát zlatá vlajkonoška

"Ester byla jako vlajkonoška jasná volba. Díky vítězstvím v super-G i paralelním obřím slalomu na snowboardu je nejen nejlepší českou sportovkyní na hrách, ale pro mnohé také jejich tváří," řekl Doktor. Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice z Atlanty 1996 nesl vlajku při zahájení her o čtyři roky později v Sydney.

Pojďme zaplnit Staromák lyžařskými brýlemi pro zlatou Ester. VÍCE ZDE »

Hromadné selfie s Ester Ledeckou na závěrečném ceremoniálu
Hromadné selfie s Ester Ledeckou na závěrečném ceremoniálu

"Je to úžasná pocta a jsem moc ráda, že mě k tomuhle úkolu vybrali," řekla Ledecká po slavnostním medailovém ceremoniálu. "Na druhou stranu se budu snažit tam zůstat co nejkratší dobu, abych se vyhnula chorobám a odpočinula si, protože mám před sebou ještě dlouhou sezonu," uvedla dvaadvacetiletá závodnice.

Při zahájení her v Pchjongčchangu připadla role vlajkonošky zlaté snowboardcrossařce ze Soči Evě Samkové, kterou si zvolili sami sportovci. Na konci her přebírá vlajku vždy některý z nejúspěšnějších účastníků. Před čtyřmi lety v Soči to byl trojnásobný medailista v biatlonu Ondřej Moravec, před ním si vlajku symbolicky předávali olympijští vítězové Aleš Valenta, Kateřina Neumannová a Martina Sáblíková.

ONLINE: Závěrečný ceremoniál olypmiády (neděle 12:00) sledujte zde »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud