16. července 2018 • 20:46

Za titul mistrů světa dostanou Francouzi nejvyšší vyznamenání

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Francouzští fotbaloví reprezentanti, kteří se v neděli stali mistry světa, obdrží nejvyšší státní vyznamenání. Řád čestné legie dostanou během několika měsíců, oznámila dnes agentura AFP s odvoláním na Elysejský palác.


"Nezměňte se," vyzval fotbalisty prezident Emmanuel Macron. "A nikdy nezapomeňte, odkud pocházíte," řekl v krátkém projevu. Celému týmu poděkoval za vítězství a za to, že naplnil Francouze hrdostí.

Přijetí v Elysejském paláci následovalo poté, co vítězný "modrý" tým bouřlivě uvítali fanoušci na hlavní pařížské třídě Champs-Elysée, kde na hráče čekal nadšený dav.

Letoun z Moskvy měl ale zpoždění, a tak si i novináři krátili čas třeba sledováním videa, jehož tvůrcům se podařilo do zápasů na ruských trávnících zakomponovat i populárního francouzského komika, známého také českým divákům, přestože Louis de Funès zemřel již před 15 lety.

Datum udělení vyznamenání, které vytvořil Napoleon Bonaparte a které se uděluje za mimořádné zásluhy ve všemožných oblastech včetně sportu, ještě nebylo stanoveno.

V Elysejském paláci čekala fotbalisty po uvítání na nádvoří schůzka s prezidentem a jeho chotí, jakož i slavnostní recepce v zahradách paláce. Na tu bylo pozváno skoro 3000 hostů, včetně medailistů z letošních zimních olympijských her či mladých ragbistů, rovněž ověnčených titulem mistrů světa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud