25. září 2018 • 16:29

Stadion pro MS, který umí chladit. Na ploše nebude v Kataru víc jak 26 stupňů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Unikátní klimatizace na zrekonstruovaném stadionu pro atletické mistrovství světa v roce 2019 v Dauhá už funguje. Pořadatelé ji v pondělí předvedli inspektorům z mezinárodní federace IAAF, kteří do dějiště šampionátu přicestovali, aby rok před jeho začátkem zkontrolovali stav příprav. Šéfa inspekčního týmu Geoffa Gardnera i další funkcionáře klimatizace nadchla.



Kvůli horkému počasí v Dauhá se světový šampionát nebude konat v tradičním letním termínu, ale na přelomu září a října. I v této roční době ale teploty v asijské zemi šplhají vysoko přes 30 stupňů Celsia. Klimatizace na stadionu se čtyřicetitisícovým hledištěm by měla zajistit, že na ploše bude maximálně 26 stupňů a na tribunách ještě o dva chladněji.

Inspektoři si podmínky vyzkoušeli na vlastní kůži. "Každý byl udiven účinností tohoto chladícího systému. Nevím, jestli zbytek světa opravdu věřil, že je to možné, ale je to úžasný systém a ukazuje, že náš šampionát tady může proběhnout v příjemném prostředí pro atlety," uvedl Gardner na webu IAAF.

Stadion v katarském Dauhá má nejlepší klimatizaci na světě
Stadion v katarském Dauhá má nejlepší klimatizaci na světě

"Při přípravě takhle velké akce se vždy objevují různé výzvy, ale jestli se místní organizační výbor se všemi vyrovná jako s klimatizací, tak je náš podnik v dobrých rukou," podotkl Gardner.

Na vrcholnou atletickou akci příštího roku jsou podle organizátorů již připravené i letiště a hotely, ve čtvrtek, kdy bude zbývat přesně rok do začátku šampionátu, bude spuštěn prodej vstupenek.

Testem obnoveného stadionu Chalífa bude v dubnu 2019 asijský atletický šampionát. Na začátku května se zde uskuteční tradiční mítink Diamantové ligy. Mistrovství světa potrvá od 27. září do 6. října.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud