Jakub Konečný
9. května 2011 • 23:59

Jarolím se zlobí. Ale na zkáze Slavie má podíl

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

JAKUB KONEČNÝ - Se Slovanem Bratislava získal už Slovenský pohár a teď míří za titulem. I v náročném programu však stíhá sledovat vývoj v pražské Slavii. A jakoukoli vinu na úpadku tradičního klubu jeho někdejší trenér Karel Jarolím popírá. „V té krizi jedou jiní lidé, ale rozhodně ne já,“ říká v rozhovoru pro deník Sport.



To je samozřejmě nesmysl. Karel Jarolím v současné krizi Slavie jede – a to jako jeden z hlavních viníků.

Vždyť během svého pětiletého působení si v klubu vybudoval pozici, jakou žádný jiný fotbalový trenér v tuzemsku neměl. A patřičně si ji užíval. Na sportovním úseku byl takřka neomezeným vládcem, rozhodoval o bytí a nebytí hráčů i lidí, kteří se kolem týmu motali.

Právě personální politika přitom nebyla Jarolímovou silnou stránkou. V citlivé oblasti se kouč s přezdívkou Fantomas dopustil přinejmenším několika osudových přehmatů.

Ten největší je nabíledni. Po druhém titulu vyrazil ze dne na den Ericha Brabce. Kapitána a mluvčího týmu, za nímž šli spoluhráči i fanoušci. Jarolím šokující krok nikdy pořádně nevysvětlil, zaštiťoval se frázemi o koncepci, do které se mu stoper už prý nehodil. O dva roky starší Brabec přitom dnes září v dresu největšího rivala...

Karel Jarolím, bývalý kouč v problémech se topící SlavieFoto ČTK

To však nebylo zdaleka vše. Brabcovým vyhazovem začala masivní rekonstrukce úspěšného týmu, která z něj udělala neúspěšný.

Narychlo slepený soubor si v předkole Ligy mistrů neporadil s moldavským Tiraspolem, což znamenalo okamžitou ztrátu kolem dvě stě padesáti milionů.

Byly to tehdy jednoduché počty – sto milionů stály »posily«, z nichž se skoro žádná neujala, zbytek značily peníze, které by vydělal postup do Champions League.

A co teprve odchovanci typu Marcela Gecova, Jana Kovaříka, Bořka Dočkala a Lukáše Váchy, které Jarolím s lehkým srdcem pustil, aby měl místo na nákladné akvizice z domova i ze zahraničí?

Všichni jmenovaní pojedou na mistrovství Evropy U-21 a pokud tam uspějí, jejich kluby na tom parádně vydělají.

Na Slavii, která je přitom vypiplala, zbudou jen drobné. V případě Tomáše Pekharta se už tak stalo.

Nikdo nepopírá, že Jarolím byl nejúspěšnější trenér v moderní historii vršovického klubu a za dva tituly a postup do Ligy mistrů by si v Edenu zasloužil sochu.

Pokud však chce někomu namluvit, že za současné trable Slavie nenese odpovědnost, jen marní čas a energii.

A zbytečně si kazí pověst.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud