Jan Vacek
21. září 2015 • 15:18

David Limberský. Ten, který se stal obětí vlastního charakteru

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tisíckrát provětraná fráze, pojímající různá odvětví. Nejen to sportovní. „Kde by mohl být, kdyby…“. Častokrát jde o nafouknutou bublinou, někdy je naopak dokonale vystihující. Tak jako v případě Davida Limberského. Po skandálu s řízením v opilosti muže na odstřel. Zároveň ovšem jednoho z nejlepších hráčů, kteří běhají po ligových trávnících.



Po nedělní výhře Plzně na hřišti Bohemians tuhle myšlenku naťukl kouč Karel Krejčí. Jindy zdrženlivý, pečlivě volící neutrální slova. Tentokrát byl nebývale adresný, když se rozpovídal o situaci kolem Davida Limberského . „To je hráč, který možná nemá vůbec českou ligu hrát, měl by být úplně jinde. Kvalitu na to má,“ utrousil na adresu svého svěřence.

Reagoval tak na další skvostné představení, které zkušený levý obránce nabídl. To přišlo po období plné veletočů, rozpaků, pochyb a především dvou obrovských lidských selhání. Pojďme ale postupně.

V úvodu sezony Plzeň dokázala své zápasy vyhrávat, ze strany jejího tehdy ještě kapitána to ovšem nebylo ono. Limberský tolik nepodporoval útok, což bylo dáno i defenzivními úkoly tehdejšího trenéra Miroslava Koubka. Na hřišti navíc nepůsobil tak jistě, prohrával souboje a byl stínem hráče, který jen o několik měsíců předtím táhl Viktorii k mistrovskému titulu. Všechno vyvrcholilo v odvetě play off Ligy mistrů s Maccabi Tel Aviv, kde nejprve zavinil penaltu, poté nepokryl centrujícího hráče a výrazně se podepsal pod šokující vyřazení.

O několik týdnů později pak zkušený bek předvedl další přešlap, tentokrát však nepoměrně vážnější. Opilý boural ve svém luxusním autě, sprostě nadával zasahujícím policistům a stal se terčem kritiky napříč fotbalovým a společenským prostředím. A aby toho nebylo málo, jen o několik desítek hodin později na sebe strhl negativní pozornost znovu, když nevhodnou gestikulací imitující řízení automobilu slavil svůj gól v Příbrami. Všechno špatně.

Příbram – Plzeň: Gól Limberského na 0:1. Slavil kontroverzně jako řidič!
Video se připravuje ...

Jenže… Nelze zároveň odhlédnout od toho, jak na tohle období zareagoval po sportovní stránce. A tady ukázal svoji fotbalovou velikost. Zatímco někdo by se po takovém skandálu jen těžko dával dohromady, Limberský přijel k Litavce a byl dominantní. Jako by si uvědomil, že svým výkonem nemůže zavdat důvod k další vlně kritiky a nevole. Ve skvělé formě pokračoval rovněž v Evropské lize proti Minsku, kdy neprodyšně uzavřel svoji stranu hřiště. Herní rozlet pak dokumentoval na Bohemians, kde hravě přechytračil dva hráče soupeře a připravil vítězný gól pro Ďuriše.

Tenhle vzestup v situaci, kdy by jiní trpěli těžkou depresí, dokresluje Limberského charakter. Z ničeho si příliš nedělá hlavu (což dokumentoval během své příbramské oslavy gólu), pokud je ve svém živlu, dokáže na hřišti dominovat. A naopak. Své by o tom věděl trenér Miroslav Koubek, pod jehož vedením nebyla koncentrace 31letého obránce na maximální úrovni.

Po nástupu Karla Krejčího je to jiné. Limberský nevypustí jediný souboj, nepodcení jedinou standardní situaci, nedovolí si riskantní přihrávku, kterou by mohl srazit snažení celého mužstva. V současnosti hraje jako nejlepší levý obránce v lize, i na západě Čech hovoří o tom, že ho takhle koncentrovaného dlouho neviděli.

Krejčí nemířil vedle, když hovořil o tom, že by měl být někde jinde. Ano, měl. Po fotbalové stránce rozhodně. Tuzemskou soutěž převyšuje. Ovšem jenom v případě, že skutečně chce. Limberský je ovšem zajatcem vlastního charakteru.

A to je možná důvod, proč v zahraničí prožil jen dvě krátké epizody (Modena, Tottenham). A konec konců i jedna z příčin, proč Plzeň chybí v nablýskané Lize mistrů. A proč Limberský podle nejnovějšího vyjádření šéfa FAČR Miroslava Pelty přijde o výsostné postavení v národním týmu. Alespoň pro nejbližší zápasy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud