Jan Vacek
1. května 2022 • 11:09

Vrba zahnaný v koutě. Najde v sobě sílu bojovat? A především víru?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ JANA VACKA | Malovala si to úplně jinak. Výhrou nad Hradcem Králové chtěla před vzájemným zápasem Slavie s Viktorií na oba rivaly zatlačit. Sobotní večer se ale pro Spartu proměnil v hotovou pohromu. Nejen, že s Východočechy po slabém výkonu jen remizovala 1:1, ale ještě přišla o zraněného Adama Hložka. To hlavní se ovšem odehrálo až po závěrečném hvizdu. Na tiskové konferenci trenéra Pavla Vrby.



Každá porážka bolí. Pokud jste v pozici kouče největšího týmu v zemi, tak bolí dvojnásob. Tím spíš, když v této fázi sezony nepoložíte na lopatky soupeře, jenž se s vámi finančními možnostmi ani kvalitou kádru nemůže vůbec měřit.

I k neúspěchu je ovšem třeba se postavit. Otevřeně, s grácií. Rozebrat zápas, nastínit důvody, proč se nedostavil očekávaný výsledek i výkon. Dát najevo, že bodová ztráta neznamená konec světa. Že přetrvává naděje. Víra. Primárně je to přece vzkaz zejména k fanouškům, které logicky zajímá, co bylo špatně. A jak se věci mají.

Ze sobotních Vrbových slov ale moc moudří být nemohli. Zkušený kouč totiž ze sebe dostal sotva pár vět. Navíc dost nekonkrétních. Kdyby působil zklamaně, určitě by to bylo pochopitelné. On na prvním místě jistě očekával úplně jiný průběh utkání.

V případě sparťanského trenéra to ale nebylo pouze zklamání. Vrba na tiskovce působil naprosto zlomeně, odevzdaně. Bez energie. Jako by nevěděl, kudy kam. Stejně bezradné signály naposledy vysílal v únoru 2020 a domácí porážce 0:2 s Libercem Václav Jílek. O několik desítek hodin později byl z funkce odvolán. Po prvním jarním zápase.

Sparta - Hradec Králové: Vrba ke konci poločasu zakroutil hlavou a odplivl si
Video se připravuje ...

Teď je situace jiná. Už ve středu čeká na Spartu finále domácího poháru na hřišti Slovácka. Kdo sledoval výkon Letenských proti Hradci, asi si jen těžko dokáže představit, že by Pražané v domovině nažhaveného soka mohli uspět.

Ale mohou. Proč by ne? Disponují celou řadou individualit, které jsou schopné udělat rozdíl. Byť je účast té nejvýraznější, tedy Adama Hložka, v tuhle chvíli v ohrožení. Napříč ročníkem už navíc celou řadu těžkých bitev zvládli. Dvakrát derby se Slavií, Rangers, Rapid, Bröndby…

Samotný výsledek finále, které je pro Spartu fakticky zápasem sezony, ovšem nesmí být všeurčující. Momentálně se na Letné odehrává daleko podstatnější proces.

Klubové vedení se musí ujistit, že v sobě Vrba má sílu, aby ze současného srabu našel úniku. Že má víru, že se situací dokáže něco udělat. To je alfa omega všeho.

Zklamaný trenér Pavel Vrba během zápasu Sparty proti Hradci, v pozadí Miroslav Koubek
Zklamaný trenér Pavel Vrba během zápasu Sparty proti Hradci, v pozadí Miroslav Koubek

Ani na tuhle otázku totiž úspěšný kouč nedokázal po propadáku s „Votroky“ odpovědět. Řeč raději stočil jinam. Společně se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým ale odpověď najít musí. A podle ní se taky velmi rychle zařídit.

Vrba čím dál častěji vysílá spíš signály bezradnosti, než že by z něj navzdory bortící se sezoně čišela energie a chuť. A buďte si jistí, že když to vnímají novináři a fanoušci, hráči to cítí ještě několikanásobně silněji…

Pro budoucnost klubu a jeho další směřování je při tom trenérovo vnitřní nastavení daleko důležitější než to, jak ve středu dopadne vřava v Uherském Hradišti. Proto je potřeba vyložit všechny karty na stůl.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 52. Hancko

Hosté: 66. Leibl

Sestavy

Domácí: Heča – Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer – Pavelka (C) (84. Sáček), Krejčí ml. – Haraslín (68. Minčev), Karabec (59. Dočkal), Pešek (84. Juliš) – Čvančara.

Hosté: Vízek – Čech, Král, Leibl – Mejdr, Kučera, Vlkanova (C) (90+4. Prekop), Kodeš, Novotný – Kubala (85. Soukeník), Vašulín (63. Rada).

Náhradníci

Domácí: Holec, Suchomel, Sáček, Dočkal, Hložek, Minčev, Juliš

Hosté: Fendrich, Harazim, Dvořák, Rada, Prekop, Rybička, Soukeník

Karty

Domácí: Haraslín, Vitík

Hosté: Leibl, Koubek, Čech, Soukeník

Rozhodčí

Petr Hocek – Jiří Kříž, Jakub Šimáček

Stadion

Generali Česká pojišťovna Arena, Praha - Bubeneč

Návštěva

7 371 diváků

Z V R P Skóre B
1. Plzeň 35 26 7 2 63:21 85
2. Slavia 35 24 6 5 80:27 78
3. Sparta 35 22 7 6 72:40 73
4. Slovácko 35 21 5 9 59:38 68
5. Ostrava 35 15 10 10 60:48 55
6. Hr. Králové 35 10 14 11 44:52 44

SESTŘIH: Sparta - Hradec Králové 1:1. Votroci zaskočili dalšího favorita
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
25
Články odjinud


Články odjinud