Jonáš Bartoš
28. prosince 2017 • 05:00

Sparťanské NE pro Dočkala? Návrat by Stramaccioniho koncepci nepomohl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončil Tomáš Rosický, kufry do Evropy by si rád sbalil Bořek Dočkal. Na první pohled z toho plyne jasný výsledek – Sparta má šanci nahradit jednoho špílmachra hráčem, který podobnou roli zastával na Letné v minulých letech. Dočkalův comeback z Číny ale odmítá trenér Andrea Stramaccioni. Za situace, kdy se od léta pustil do zásadní obměny týmu, dává jeho NE smysl – angažování devětadvacetiletého technika by mohlo přinést víc škody, než užitku.



Dočkal hrál ve Spartě klíčovou roli hlavního šéfa. Do stejné pozice by se podle všeho rád vrátil – Čína mu z osobního hlediska nesedí a hledá si angažmá v Evropě. Myšlenka obléct znovu letenský dres by mu nejspíš nevadila, s klubem i po svém odchodu dál udržuje těsné vztahy.

Trenér Andrea Stramaccioni ale návrat tvořivé desítky odmítá, na důležitou pozici chce pro Spartu najít jiného hráče ze zahraničí. Svůj postoj může hájit několika důvody.

Zaprvé, italský kouč už v létě zásadně řízl do letenského jádra týmu a s posvěcením majitele Daniela Křetínského hodlá v nastoleném trendu pokračovat. Cílem je postupná internacionalizace Sparty, kam by se mělo zapracovávat víc zahraničních hráčů. Do takového projektu Dočkalův návrat příliš nepasuje.

Zadruhé, zkušený záložník by určitě šel na Letnou s tím, že bude znovu vůdcem a postaví se okolo něj celá hra. Stramaccioni ale podle všeho nevěří, že Dočkal je po roce stráveném v Číně schopný nabídnout takové výkony, které se od týmového šéfa očekávají. Na klíčovou pozici týmového dirigenta hledá jiného hráče.

Zatřetí, pro Spartu by Dočkalovo angažování rozhodně nebylo „za babku“. Reprezentační záložník má v Číně smlouvu až do zimy 2020, Henan Jianye za něj na začátku roku vysázelo na české ligové poměry rekordních 230 milionů korun. Zpátky do Evropy ho čínští funkcionáři rozhodně nepošlou zadarmo a pro Spartu by bylo jeho vykoupení možná až příliš nákladnou investicí.

Začtvrté, Sparta s návraty českých hráčů z ciziny nemá příliš dobré zkušenosti. Reprezentanti jako Petr Jiráček, Michal Kadlec nebo Tomáš Ujfaluši se z různých důvodů na Letné neprosadili tak, jak si jejich angažováním vedení malovalo.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud