Martin Hašek
16. února 2018 • 08:52

Borka Samková: Bronzová šampionka z dětského hřiště

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z trenérů Jakub Flejšar poklekl do sněhu a políbil Evě Samkové nohu. Pak to gesto trochu odlehčil, když závodnici lehce kousnul do nohy. Snowboardistka Evka je královnou svého týmu. Jeho členové jsou skoro samí chlapi a všichni byli na měkko, když v Koreji získala olympijský bronz.



Ti, kteří jsou s ní nejvíc, dokážou nejvíc ocenit, co dokázala během posledních čtyř letech. Tehdy v Soči zažívala čirou radost. Na stupních poskakovala tak bláznivě, že kolegyně Barbora Reichová dostala za sérii snímků cenu Czech Press Photo.

Pak se roztočily novinářské rozhovory, v olympijském parku na Letné zjistila, že je z ní miláček národa, který adoptoval dokonce i její rozpustilý knírek pod nosem. Dostala ještě koníka jménem Pepin, ale pak přišel těžký sešup.

Možná si vzpomenete na poolympijské tápání Gabriely Koukalové, Samková si prošla něčím podobným. Rok po Soči ji provázely zdravotní problémy, ale také pochybnosti o dalším smyslu kariéry.

Eva Samková a její cílová radost
Eva Samková a její cílová radost

Deprese prohloubilo také všeobecné zklamání celého snowboardcrossového týmu. Ten v měsících po olympiádě v Soči zjistil, že český úspěšný tréninkový program, který těží z unikátního know-how, znovu zůstane bez významnější veřejné podpory.

Celý olympijský cyklus uplynul a snowboardcross stále žije v systému českého sportu jako dítě mimo dělohu. Reprezentanti mají podporu v Dukle, před další olympiádou se díky spolupráci s Českým olympijským výborem našly prostředky na důležité podzimní soustředění na Jižním Zélandu. O masový rozvoj se ale musí tým dál starat vlastní pílí a vlastními investicemi.

Samková dál nemá v Česku zázemí, kde by mohla smysluplně trénovat. Chybí základ jakékoli tréninkové trati. Před odletem do Pchjončchangu týmu hodně pomohla kopie olympijské startovní brány. Jinak ale všichni trénovali na pár boulích, na nichž s nimi jezdily malé děti.

Samková ukázala, že od Soči vyzrála sportovně i lidsky. Vyrovnala se se svým handicapem vyhazovacích ramen, osobní ztrátou i nevyhovujícími tréninkovými podmínkami. Zařadila se k českým legendám, které získaly medaile na víc zimních Hrách. K Neumannové, Haškovi, Jágrovi, Bauerovi nebo Sáblíkové.

Je to zázrak práce jednoho malého týmu. Ale taky další triumf individuálního přístupu, který roste na troskách kdysi slavného systému českého sportu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud