Ondřej Kuchař
27. dubna 2018 • 07:51

Švédské zrcadlo: Na drtivou sílu z NHL Češi neměli, Gudas pomůže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do čtvrtečního večera sbíral národní tým v přípravě před mistrovstvím světa jen samé výhry. Skončil na sedmi v řadě. Tvrdým direktem je zpátky na zem posadili až Švédové. K panice však není důvod, Tre Kronor budou patřit k favoritům celého šampionátu. Utkání ale Čechům jasně naznačilo jejich vlastní možnosti a nastavilo zrcadlo. Ne zrovna lichotivé.



John Klingberg, Oliver Ekman-Larsson, Mikael Bäcklund, Mika Zibanejad a spousta dalších. Taková síla stála proti Čechům. Celkem dvanáct hráčů z NHL, povětšinou lídrů a stabilních členů svých týmů. Češi měli na soupisce pětici borců ze zámoří, kromě Radka Faksy s Martinem Frkem ale ostatní ani nemají místo v základu. Je totiž rozdíl NHL hrát nebo jí dominovat. A bylo to znát.

Chybělo všechno. Hlavně rychlost, důraz, rozehrávka a podpora obránců v útočení. V Pardubicích s národním týmem nikdo takhle necvičil, ve Švédsku se ale proti Jandačovým chlapcům postavilo mnohem větší zvíře.

Pomoct může příjezd Radka Gudase. Nechci si od něj slibovat zázraky. Mávnutím čarovného proutku hru celého mužstva asi nezvedne, ale minimálně on to „něco“ přinést může. A ukázal to už loni. Komplexnost. Tvrdost v soubojích snoubící se s pomocí v ofenzivě. Navíc z beder jiných ne tolik zkušených hráčů odsekne kus ze šutru zodpovědnosti a nervozity.

Nikdo se z první prohry nehroutí. Pořád je to jen příprava. Byl to jeden zápas, mnohé ale naznačil. Na Švédy prostě Češi neměli a na šampionátu pravděpodobně ani mít nebudou. To ale v konečném zúčtování taky nemusí znamenat nic katastrofického, protože Tre Kronor pro mě budou patřit k hlavním adeptům na kov nejcennější.

V sobotu bude mít nároďák šanci složit reparát v duelu s Finskem, papírově schůdnějším sokem. Možná by ale pomohlo trochu ustálit sestavu směrem ke konečné nominaci. Říct si, kdo ANO, kdo je zatím NA HRANĚ a kdo určitě NE. Asi by neuškodilo tým touto cestou zeštíhlit a ne zbytečně trénovat se šesti kompletními formacemi a line-upem rotovat.

Český hokejový národní tým podlehl na Švédských hrách domácímu výběru 1:3.
Český hokejový národní tým podlehl na Švédských hrách domácímu výběru 1:3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud