Pavel Bárta
19. února 2016 • 15:40

V „novém“ videu neusvědčuje Palaščák Růžičku, ale sám sebe

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Připomíná mi to taxikáře blokující pražskou magistrálu. Každý ví, že jde jen o určitou skupinu, zato úplně nechápe, o co jim vlastně jde, když určitá část z nich hlavní město ve světě kvůli svým praktikám proslavila pomalu stejně jako orloj na Staroměstském náměstí. Vlastně otravují všechny. Tedy mírně řečeno. A čím dál víc.



Podnikatel Miroslav Palaščák, který loni v dubnu zveřejněním videa rozpoutal korupční kauzu s tehdejším trenérem hokejové reprezentace Vladimírem Růžičkou , jako by neměl dost. Snaží se útočit dál. Na internetu zveřejnil další, dosud neznámou část nahrávky ze skryté kamery.

Palaščák prý video zveřejnil, aby zamezil spekulacím, že původní verze je účelově sestříhána a pravda je jinde. Tahle je doplněna o jména a názvy klubů, obsahuje několik pasáží, které měla k dispozici jen policie. Ale nového neukazuje nic. A pokud snad z videa něco vystupuje, pak je to Palaščákova snaha zajistit formou sponzorského daru svému synovi místo v sestavě.

„Kdybyste klubu nepomohl, tak by tady nikdy netrénoval. To bylo zaprvé. Zadruhé jsem řekl, že vyřídím nějaké mužstvo, ale negarantuju, kde bude hrát. Co chcete zaručit? Tady na to ten kluk neměl... Co chcete víc? Já to nechápu,“ brání se Růžička, v době nahrávky působící ve Slavii.

Tři čtvrtě roku trvá vyšetřování případu a policie korupční jednání ani jednomu z účastníků neprokázala. Růžička byl nakonec obviněn ze zpronevěry, neboť sponzorský dar od Palaščáka nezanesl do účetnictví klubu.

VIDEO | Podívejte se na nové video Miroslava Palaščáka



Ve znovu zveřejněných nahrávkách si mu podnikatel stěžuje, že jeho syn „nedostal šanci“, navzdory dvěma čtvrtmilionovým částkám. Udává tedy vlastně sám sebe. Přinejmenším z toho, jak si představuje, že by to ve sportu mělo fungovat. Výhodu má ten, který si za ni zaplatí. Kdo se trochu zajímá o stavebnictví nebo zdravotnictví, ví, jak to chodí tam. Třeba se zadáváním zakázek.

Nehodlám předjímat, co ukážou další nahrávky, které Miroslav Palaščák chystá a v jejichž zveřejňování chce pokračovat. První „výbušnou“ verzi nabízel médiím původně za peníze. Nyní má jiný důvod. Chce upozornit na svou asociaci, která má hájit práva malých hokejistů a jejich rodičů.

Jak? Podle našich informací například oslovil pár expertů, aby skautovali hráče a hodnotili, jestli dotyční mají na to, aby byli v sestavě nebo ne. Hezké. Ale už trochu nad rámec. Jak by řekl germanista, zu viel.

Svým dosavadním konáním Miroslav Palaščák neřešil problém obecný, nýbrž především svůj. Týdny, měsíce se u jiných dovolává seberefelexe a zpytování. Přitom sám něco takového postrádá. Nově zveřejněná nahrávka je toho důkazem.

Nebo i další věc, že totiž na internetu údajně vystupuje pod falešnými jmény. Dokonce snad pod pseudonymy komentuje a podporuje i svoje vlastní názory a příspěvky.

Čím víc zkrátka šťouráte do špíny, tím víc páchne. „Víte, kolik je druhů trusů?“ ptá se Jiří Suchý ve hře „Osvobozené divadlo Semafor“. Je to tak. Šlápnete do něj na ulici. A ať potom děláte, co chcete, ne a ne se ho zbavit.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud