Pavel Bárta
28. prosince 2018 • 07:11

Dvacítku čeká na MS vražedný dvojboj. Ale s Rusy se dá hrát

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z VANCOUVERU | Čechy čeká ve dvou dnech vražedný dvojboj. A nejen proto, že týmy soupeřů vedou trenéři, kteří by na výraz v obličeji mohli potřebovat zbrojní průkaz. Tedy Rusko a po něm zatím zdánlivě nezastavitelná Kanada.



Čeští hráči po místy rozpačitém vstupu do šampionátu se Švýcary slíbili, že se polepší. Poslední souboj s ruskými vrstevníky na listopadovém Turnaji čtyř v Hodoníně skončil přestřelkou s výsledkem 5:6. Teď je ale jiná doba, hraje se v jiných sestavách. První zápas mistrovství světa přes všechny problémy dopadl ještě dobře. Ale byl to teprve začátek. V zápase proti Rusům začíná boj o pozice na play off.

Ale je velký rozdíl, na koho tým v prvním utkání narazí. Je jiné jít rovnou na Kanadu nebo Rusko, kde se tak trochu spoléhá i na přízeň vyšší vůle, než nastoupit proti Švýcarsku, které dokáže být stejně nebezpečné, zato úspěch se stále jaksi předpokládá. I hráči sami to tak nejspíš podvědomě cítí, i když si dobře uvědomují, že žádný soupeř nebude snadný. Případná porážka s budoucími účetními a hodináři by však měla jinou odezvu, než prohra s Kanadou, i když si jedním dechem můžeme stokrát připomínat, jak nás Švýcaři v hokeji dohnali.

První zápas může hodně napovědět o dalším pokračování v turnaji a předurčit jeho ráz. Obzvlášť v bleskové partii, jakou je juniorský šampionát. Čtyři zápasy ve skupině podstupují týmy během šesti nebo v některých případech dokonce jen pěti dnů nemilosrdně jeden za druhým, jak tikající vteřinová ručička v posledních sekundách před silvestrovskou půlnocí. Čtyři pokusy a konec. Žádné opravné jízdy nebudou.

Loni v Buffalu se česká dvacítka po úvodní výhře nad Ruskem odpíchli k velmi dobrému turnaji, poprvé od roku 2005 na mistrovství světa dvacítek postoupila do semifinále. Mladá ruská sborná skončila na pátém místě, vůbec poprvé bez medaile za celkem šest turnajů, kdy ji vedl 62letý veterán Valerij Bragin. Stejný vojevůdce stojí na její střídačce i tentokrát, navíc má po ruce jako poradce Olega Znaroka, ještě nedávno generalissima ruské reprezentace. Před rokem měli Rusové poměrně mladý tým. Od té doby povyrostl, ale podobně na tom jsou i Češi, kde tentokrát převládají hráči nejstaršího a na naše poměry úspěšného ročníku 1999.

Psychika se odvíjí i od toho, v jakém jste rozpoložení, a jak se v turnaji daří. Speciálně v juniorské kategorii, kde si náhlé změny nálad nezadají s počasím před Vánoci. Výběr Václava Varadi nemá po dvoubodovém vítězství nad Švýcary ani zdaleka nic zaručeno, nicméně do dalšího dějství může jít s větším klidem, lehčíma nohama i hlavou. Rusové navíc ve druhý den vstoupili do turnaje krkolomně, byť výsledek 4:0 s Dánskem tomu možná nenasvědčuje.

Kanaďané v první den turnaje severského soupeře spláchli způsobem, jakým to dokážou snad jen oni sami, jakmile takovou příležitost vycítí. V kvízech se jednou možná objeví otázka, který hráč kromě náhradního brankáře se na zmasakrování v poměru 14:0 nepřispěl gólem ani nahrávkou (obránce Noah Dobson si to vynahradil proti Švýcarsku). Rusové to každopádně měli složitější, ve třetí části, kdy zdaleka ještě nebylo rozhodnuto, je Dánové dokonce výrazně přestříleli. Asi i proto brali Braginovi molodci i trenér sám svého příštího soupeře dost vážně, aspoň podle toho, co tvrdili.

Je to tam! Čeští hokejisté se radují z první výhry na světovém šampionátu do 20 let, výhru nad Švýcarskem v prodloužení trefil obránce David Kvasnička
Je to tam! Čeští hokejisté se radují z první výhry na světovém šampionátu do 20 let, výhru nad Švýcarskem v prodloužení trefil obránce David Kvasnička
 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud