Štěpán Filípek
2. června 2013 • 10:00

Přestup Štajnera? Spíš nouze než ctnost, Sparta tím problém nevyřeší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG | Jiří Štajner je obrovská persona českého fotbalu, která umí předvést skvělé výkony na hřišti i mimo ně – to když nebojácně a trefně pojmenovává domácí poměry. Bez úžasného bohéma s míčem by byla liga o hodně chudší, kdo by mu nepřál jen to nejlepší? Právě proto se však nezdá jako dobrý nápad, aby odešel do Sparty, jež o něho projevila zájem. Tohle překvapivé, byť na druhé straně logické spojení by totiž mohlo skončit rozpaky.



Třetí rok, potřetí bez titulu. To je smutný hattrick pražské Sparty. A nejvíc se přičítá kapitánu Marku Matějovskému, jenž sám na jaře prohlásil, že by takovou bilanci završit nechtěl. Nicméně stalo se – a námluvy se Štajnerem potvrzují skutečnost, že na Matějovského už na Letné spoléhat nechtějí.

Týmu evidentně schází lídr, vůdce. Takový, vedle něhož by dozráli v podobné osobnosti Lukáš Vácha nebo Josef Hušbauer. Ale kde ho vzít?

Český fotbal má takových borců akutní nedostatek, a tak roli šéfa zastávají veteráni jako Pavel Horváth v Plzni, Karol Kisel ve Slavii – nebo právě čerstvě sedmatřicetiletý Štajner v Liberci, ovšem za pomoci spoluhráčů.



Upřímně řečeno, Sparta je ve složité situaci. Není kde brát. A Štajner – ačkoli prvním angažmá na Letné se doslova protrápil – je zavedená firma. Dokáže překvapit skvělou přihrávkou či technickou finesou a na rozdíl od Matějovského střílí góly. Geniálními momenty umí rozhodnout zápas. To je asi hlavní důvod, proč by se mohl stěhovat.

Zároveň však jimi zakrývá hluché pasáže zápasů, kdy se projeví jeho limity. Ať už jde přece jen o nižší rychlost nebo častější ztráty míčů. Pochybuji, že by se hodil do moderní, rychlé a agresivní hry, kterou chce Sparta předvádět.

A co se týče pozice lídra, ani on není typický extrovertní šéf se vším všudy, jehož kouč Vítězslav Lavička nutně potřebuje. V utkáních nezřídka přeskakuje z hlavní role do vedlejší. A to už na Letné znají.

Zřejmě existují nějaké důležité důvody, proč populární „Štajny“ odchází z Liberce. Jinak by totiž přesně tam měla jeho kariéra doplynout. Ano, přestupem do Sparty by jistě získala nečekanou a pro všechny atraktivní pointu.

Jakýs takýs smysl by však dávala jedině tehdy, pokud by Letenští přivedli nejspíš ze zahraničí hráče přímo na Matějovského post, upravili sestavu či rozestavení a měli pro Štajnera specifickou úlohu. I tak ale mohou být za rok ve stejné situaci jako letos. A možná by vyřešili jiný problém než ten svůj...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud