Tomáš Vrábel
14. června 2016 • 14:40

Crosby je Pan Úspěch. Ovečkin nikdy nedokáže to, co on

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sidney Crosby podruhé v kariéře zvedl nad hlavu Staney Cup. Podruhé od roku 2005, kdy vstoupil do NHL. Tehdy byl na stejné startovací čáře jako Alexandr Ovečkin. Jejich souboje byly označovány za hvězdné války. Další triumf je však důkazem, že v opravdovou superstar vyrostl jenom jeden.



Play off je jiná soutěž, zní otřepaná hokejová pravda. Je to sice klišé, přesto vyřazovací boje mají svá specifika. Soupeři jsou ti nejlepší z ligy. Body nenaskakují tak jednoduše jako proti outsiderům z chvostu tabulky. Zápasy jsou urputnější a defenzivnější. A hlavně je hokejisté v NHL hrají zadarmo a bez bonusů. Žene je jen pocit vítězství.

Co má Ovečkin z toho, že zažil sedm 50+ gólových sezon? Nejdále se v play off dostal do druhého kola. Nikdy nepřepnul. Crosby skončil v produktivitě uplynulé vyřazovací části (až) šestý. Body však nejsou to, co by mělo hodnotit jeho přínos. Moc dobře ví to, že v těchto důležitých zápasech jsou důležitější věci, než jen bezmyšlenkovitě střílet z levého kruhu. Rozhodují opravdové detaily jako šikovnost v soubojích v obranné třetině, poctivost při bekčekingu, založení útoku či úspěšnost na vhazování.

Jeho přínos pro tým má mnohem širší rozměry než ten, co nabízí Ovečkin. Také právě za to si mohl odnést Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče bojů o Stanley Cup. Tomu se ruský rival nikdy nepřiblížil.

V hvězdných válkách se srovnávají hrušky s jablky. Každý je typově jiný, přesto se fanoušci hádají, kdo je lepší. A proto by mělo zaznít, že Crosby má navrch. On dělá spoluhráče lepšími, Ovečkin potřebuje dobré spoluhráče, aby zářil.

Hvězdné války tak napsaly svůj poslední díl. Další srovnávání Crosbyho a Ovečkina už je bezpředmětné. Stanley Cup říká pane jenom jednomu z nich.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud