12. srpna 2013 • 19:58

První medaile! Kladivář Melich vybojoval na mistrovství světa bronz

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká atletika může slavit první medaili na mistrovství světa v Moskvě. Zasloužil se o ni kladivář Lukáš Melich, který výkonem 79,36 metru vybojoval bronz. Nestačil jen na druhého Krisztiána Parse z Maďarska (80,30), zlato bral suverénní Polák Pawel Fajdek za 81,89 metru. Druhá česká naděje Jan Kudlička skončil v tyčce sedmý.



Dvaatřicetiletý Melich se oproti úmyslu zaskočit soupeře hned prvním hodem soutěže probojoval na medailovou pozici až ve třetím kole. Do závodu naopak vstoupil nepovedeným hodem těsně za 70 metrů a uzavíral výsledkovou listinu.

"To bylo hodně nepovedené, ale snažil jsem se to hodit za hlavu a soustředit se na další pokusy. Hned tím druhým jsem se vrátil do hry," řekl Melich novinářům.

Ve druhém pokusu přidal sedm metrů a ve třetím se vypjal k finálovému maximu. Oba jeho přemožitelé naproti tomu měli své nejlepší výkony večera zapsané už od první série.

"Bylo jasné, že na jejich hody už se bude hodně těžko reagovat, ale já musím přiznat, že mi na konci už trochu docházely síly," uvedl český kladivář. "Ale jsem samozřejmě moc rád, že jsem se nakonec dočkal," řekl po zisku první medaile v kariéře.

Kudlička rekord nezlepšil a byl sedmý

Tyčkař Jan Kudlička proměnil finálovou účast v sedmé místo. Na třetí pokus přeskočil 575 centimetrů, na další postupné výšce 582 cm, která by znamenala o centimetr zlepšení národního rekordu Adama Ptáčka, třikrát neuspěl.

Kudlička se v soutěži musel zachraňovat hned na základní výšce, ale 550 napotřetí zdolal. Následných 565 přeskočil druhým pokusem a popral se i s další postupnou výškou. Stejný výkon měl i Japonec Seito Jamamoto, ale porazil Kudličku díky menšímu počtu nezdařených skoků.

Závod nečekaně vyhrál Raphael Holzdeppe a stal se historicky prvním německým šampionem ve skoku o tyči. Favorizovaný olympiský vítěz Renaud Lavillenie z Francie, který letos překonal už 602 cm, skočil stejně jako on 589 cm, ale měl horší zápis, a tak po dvou bronzech má nyní z MS stříbro. Německý úspěch navíc završí bronzem Björn Otto.

Kladivář Lukáš Melich ve finále mistrovství světa v Moskvě
Kladivář Lukáš Melich ve finále mistrovství světa v Moskvě

Jamajčané kralují

Ve finále ženské stovky napodobila jamajská olympijská vítězka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová krajana Usaina Bolta a s převahou získala titul. Navázala na zlato z předminulého šampionátu v Berlíně a zaběhla výkon roku 10,71. Lepším časem získala titul mistryně světa naposledy v roce 1999 Američanka Marion Jonesová.

Fraserová-Pryceová má teď dva tituly i dvě zlata z olympiády jako Bolt. Na rozdíl od mužské atletické ikony je její předností start, ve finále se díky němu ihned ocitla v čele a náskok pak zvýrazňovala až do cíle. "Věděla jsem, že potřebuji dobrý start, to je moje silná stránka," řekla šestadvacetiletá Jamajčanka.

Spojené státy se při čtyřnásobném zastoupení ve finále královské disciplíny musely tentokrát spokojit jen s bronzem zásluhou obhájkyně prvenství Carmelity Jeterové. Tu porazila ještě Murielle Ahoureová z Pobřeží slonoviny.

Naopak mužské finále běhu na 110 metrů překážek bylo téměř zcela americkou záležitostí. David Oliver vyhrál výkonem roku 13,00 před krajanem Ryanem Wilsonem. Vítězný hattrick běžců USA překazil domácí Sergej Šubenkov, který odsunul mimo stupně vítězů obhájce titulu Jasona Richardsona.

Mistryní světa ve vrhu koulí se počtvrté za sebou stala novozélandská olympijská vítězka Valerie Adamsová. Zvítězila suverénně výkonem 20,88 metru, za dvacetimetrovou hranici se dostala při každém z pěti zdařených pokusů. Až v posledním kole se k ní přiblížila osobním rekordem 20,41 Němka Christina Schwanitzová, nikdo další se za 20 metrů nedostal.

Čtyři tituly v řadě dosud žádná atletka nezískala - Allyson Felixová z USA ovládla dvoustovku na šampionátech 2005, 2007 a 2009, zatímco v Berlíně 2011 skončila třetí, kubánská kladivářka Yipsey Morenová má tituly z let 2001, 2003 a 2005, přičemž v Ósace 2007 skončila o dva centimetry druhá.

Královnou hladké čtvrtky je po dramatickém doběhu olympijská vítězka z Pekingu Christine Ohuruoguová z Velké Británie. Staronová světová šampionka, která má titul i z roku 2007, se v posledních metrech dotáhla na poměrně suverénně vedoucí obhájkyni prvenství Amantle Montshovou z Botswany a podle cílové fotografie ji díky mocnému předklonu předstihla. Obě měly sejný čas 49,41, pro Britku to znamená národní rekord.

"Neviděla jsem, že Christina zezadu útočí. Kdybych to věděla, strčila bych tam bradu a vyhrála bych," přiznala se k taktické chybě Montshová, jež přišla o titul o pouhé čtyři tisíciny.

Závod kladivářů i tyčkařů jsme sledovali ONLINE

19:59 Nezlepšil se ani Maďar Pars, který s výkonem 80,30 bere stříbro, zlato suverénně získal Pawel Fajdek z Polska za 81,97 m.

19:54 Lukáš Melich už se nezlepšil a neohrozil dva vedoucí závodníky, ale bronzovou medaili má doma!

19:52 A Kozmus mimo výseč! Lukáš Melich získá nejhůř bronz!

19:50 Ani další dva závodníci se nezlepšili, ohrozit Melicha už může jen Kozmus.

Kladivář Lukáš Melich ve finále mistrovství světa v Moskvě
Kladivář Lukáš Melich ve finále mistrovství světa v Moskvě

19:47 A začaly poslední pokusy, Slovák Lomnický ani Ital Vizzoni Melichovu medaili neohrozili.

19:43 Lukáš Melich pátý pokus přešlápl, ale i nadále zůstává třetí, neměřil ani čtvrtý Slovinec Kozmus.

19:42 Renaud Lavillenie v tyčce 596 cm ani na třetí pokus nepřekonal a zlato tak bere Němec Raphael Holzdeppe, který se sice přes tuto výšku také nepřenesl, ale před tím soutěží prošel třemi úspěšnými pokusy.

19:30 Čtvrtý pokus Lukáši Melichovi tolik nevyšel, jen 76,88. Nikdo další ho ale nepřekonal, takže mu ale stále patří třetí místo!

19:27 V sektoru tyčkařů překonali 589 cm jen Raphael Holzdeppe a napotřetí Renaud Lavillenie, kteří si to rozdají o zlato.

19:20 Lukáš Melich zůstává po třetích pokusech na třetím místě, čtvrtý Slovinec Kozmus je za ním o 14 cm.

19:11 Jan Kudlička musel na poslední pokus na 582 cm čekat, než si své zlato převezme Usain Bolt, a neuspěl, celkově končí sedmý.

19:05 Jan Kudlička na 582 cm neuspěl ani na druhý pokus. Na třetí pokus uspěl Malte Mohr, končí Japonec Jamamoto.

19:04 A Lukáš Melich teď hodil své kladivo na značku 79,36 a dostává se na třetí místo!

19:02 Před Lukáše Melicha se dostal Ital Vizzoni a český kladivář je po druhých pokusech šestý, vede stále Polák Fajdek.

18:56 Na první pokus na 582 cm neuspěl ani Jan Kudlička.

18:53 Tyčkaři jsou na výšce 582 cm, kterou zatím překonali Raphael Holzdeppe a Brad Walker na první pokus, Renaud Lavillenie, který předchozí výšku vynechával, neuspěl.

18:49 Lukáš Melich se druhým pokusem zlepšuje na 77,11 metrů a rázem se řadí na páté místo.

18:47 Mezi kladiváři zatím vládne nejlepším letošním pokusem 81,97 Pawel Fajdek z Polska, Lukáš Melich je poslední.

18:45 Výborně! Na třetí pokus se v soutěži tyčkařů zachránil i Jan Kudlička!

18:42 Na 575 cm se loučí Švéd Jeng i Řek Filippídis, na třetí pokus se naopak zachránil Japonec Jamamoto.

18:40 Jan Kudlička v tyčkařském sektoru na druhý pokus na 575 opět neuspěl. Laťku překonal Němec Otto a Američan Walker.

18:38 V kladivu už má svůj první pokus za sebou Lukáš Melich, 70,66 ale zatím na nejlepší nestačí...

18:33 Na výšce 575 napodruhé uspěl Malte Mohr, výšku vynechávají Holzdeppe a Lavilleine.

18:30 Na ploše stadionu se právě představují kladiváři i s českou nadějí Lukášem Melichem. Jejich soutěž začne za malou chvíli.

18:25 Na 575 zatím neuspěl nikdo, bohužel na první pokus laťku nepřekonal ani Jan Kudlička.

18:15 V soutěži na výšce 575 cm pokračuje jedenáct skokanů, skončil Číňan Xue.

18:09 Výborně! Jan Kudlička se na druhý pokus přes laťku ve výšce 565 cm přenesl!

18:05 S opravou uspěli zatím Konstadínos Filippídis a Renaud Lavillenie, Kudličku čeká na 565 cm druhý pokus.

17:57 Na první pokus na 565 bohužel neuspěl ani Jan Kudlička.

17:54 Na 565 neuspěli Renaud Lavillenie a Brad Walker, kteří základní výšku vynechávali, úspěšný Holzdeppe už naopak oznámil, že vynechá 575.

17:45 Skáče se na výšce 565 cm, zatím uspěli Němci Mohr a Holzdeppe a Švéd Jeng.

17:39 A Jan Kudlička se na třetí pokus zachraňuje v soutěži!

17:38 Valentin Lavillenie z Francie nedal základní výšku ani napotřetí.

17:35 Tak ani napodruhé to Kudličkovi nevyšlo, laťka ve výšce 550 cm opět padá...

17:31 Napodruhé uspěl na 550 cm Švéd Jeng, Francouz Lavillenie ne. Za chvilku jde na druhý pokus Kudlička.

17:25 Jan Kudlička základní výšku 550 cm napoprvé neskočil, uspělo pět skokanů, tři závodníci vynechali.

17:13 Diváci už znají všechny závodníky a může se jít na věc. Český skokan Jan Kudlička přijde na řadu jako 11.

17:00 Tyčkaři přicházejí na plochu moskevského stadionu přichází finalisté soutěže tyčkařů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud