2. září 2011 • 13:37

Závod plný zvratů přinesl Špotákové stříbro, vyhrála Abakumovová

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Oštěpařka Barbora Špotáková získala na mistrovství světa v Tegu stejně jako před dvěma lety stříbrnou medaili. V dramatickém finále plném mimořádných hodů nestačila pouze na Rusku Marii Abakumovovou, která výkonem 71,99 metru zaostala jen o 29 cm za světovým rekordem Špotákové. Česká atletka dnes hodila 71,58 metru a triumf jí unikl o 41 centimetrů. Třetí skončila překvapivě Sunette Viljoenová z JAR.



Druhá česká zástupkyně Jarmila Klimešová prošla výkonem 59,27 metru z první série do užšího finále a obsadila osmé místo.

Bez medaile na čtvrté pozici skončila jedna z favoritek Němka Christina Obergföllová, která oslnila v kvalifikaci, ale od prvního pokusu se trápila. "Je přemotivovaná, nevyhraje, věřím Báře," nechal se před závodem slyšet bývalý slavný britský oštěpař Steve Backley.

Špotákové vyšel vstup do soutěže skvěle. V první sérii poslala oštěp do vzdálenosti 68,80 metru, o čtyři centimetry dál než Obergföllová v kvalifikaci. V tu chvíli už olympijská vítězka z Pekingu věděla, že nejspíš přidá do své sbírky třetí medaili z MS - po zlatu z Ósaky a stříbru z Berlína. Do kamery se usmívala, i její kouč Jan Železný uznale pokýval hlavou.

Barbora Špotáková se raduje ze skvělého výkonuFoto ČTK
Jenže nikdo netušil, jak neuvěřitelný se v oštěpařském sektoru strhne boj o zlato. Abakumovová se v druhé sérii zlepšila skoro o jedenáct metrů a hodem dlouhým 71,25 metru sebrala Špotákové nejlepší letošní světový výkon. Osobní rekord z památného závodu v Pekingu si zlepšila o 47 centimetrů, ale to zdaleka nebylo všechno.

Třicetiletá Špotáková se nevzdala a ve všech hodech ukázala, že má skvělou formu. Její nejhorší pokus měřil 66,80 metru. Abakumovová, která se v kvalifikaci údajně kvůli bolesti v chodidle trápila, házela ze zkráceného rozběhu a nikdo z expertů jí nevěřil.

Třetí hod Ruska vynechala, čtvrtý pokus mířící za 70 metrů přešlápla. Drama vyostřila Viljoenová, která se dostala na třetí místo africkým rekordem 68,38 m.

V předposlední série se Špotáková poprvé nechala roztleskat a poslala oštěp do vzdálenosti 71,58 metru, čímž se vrátila do vedení, ale jen na chvíli. V neuvěřitelném dramatu se Abakumovová hned poté vzepjala a Špotákovou opět přehodila.

Výkonem 71,99 metru zlepšila rekord šampionátu i ruský rekord. Dál v minulosti hodila jen Špotáková v roce 2008 ve Stuttgartu, kdy vytvořila světový rekord 72,28. Pokus o odpověď v poslední sérii české oštěpařce nevyšel.

Česká medailová naděje potvrdila kvalitu
Česká medailová naděje potvrdila kvalitu

VIDEO: Dramatické finále s finským komentářem

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud