Martin Hašek
6. září 2011 • 20:00

Semenyaová překoná rekord Kratochvílové, říká šampionka Mutolaová

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavná mozambická půlkařka Maria Mutolaová věří, že nejstarší atletický světový rekord Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů v příštích letech padne. Postarat se o to má Jihoafričanka Caster Semenyaová. Ta na nedávném mistrovství světa v Tegu slavila comeback po dvou letech, v kterých mezinárodní federace zkoumala, jestli může závodit se ženami.



„Vždycky jsem si myslela, že světový rekord může překonat. Vím, že je schopná rekord, který už trvá takovou dobu, překonat,“ citoval server Supersport.com Mutolaovou, olympijskou vítězku ze Sydney a trojnásobnou mistryni světa. „V osmnácti běžela půlku za 1:55 minuty. Po dvacítce, až získá zkušenosti, bude schopná běžet časy mezi 1:52 a 1:53.“

Světový rekord Jarmily Kratochvílové z roku 1983 je v hodnotě 1:53,28 minuty. Semenyaová se k němu zatím nejvíc přiblížila ve finále mistrovství světa v Berlíně před dvěma lety, které ve svých osmnácti letech vyhrála v čase 1:55,45.

Pak ale následoval přezkum jejího zdravotního stavu, kvůli kterému ztratila celou loňskou sezonu a letos se jen pomalu vracela. Na světovém šampionátu v Tegu se však opět ukázala ve formě, i když ve finále překvapivě prohrála s Ruskou Marií Savinovovou.

„Já bych taky věřila, že rekord brzy překoná,“ řekla Kratochvílová serveru isport.cz. „Sleduju ji od jejího ohromného zlepšení před Berlínem. Pak měla problémy, ale srovnala se a vrátila se zpátky. Na šampionátu sice prohrála, ale v čase, který letos zatím neukázala.“

Semenyaová v průběhu sezony střídala dobré výkony s tragickými. Když uprostřed léta prohlásila, že chce rekord Jarmily Kratochvílové překonat, znělo jenom jako marketingový tah.

V Tegu ale byla ve formě a opět se začíná mluvit o jejích vyhlídkách na historický čas. Letos už to asi nestihne, ale v příštím roce bude mít velkou příležitost. Humbuk kolem ní se uklidnil, vrátila se zpátky k tréninku a v roce 2012 bude mít před sebou velkou motivaci v podobě olympiády v Londýně.

„Příští rok by mě mohla překonat,“ uznává Kratochvílová. „Bude trénovat, aby vyhrála olympiádu. A z té motivace by se jí to mohlo podařit. Třeba v nějakém závodě, kde bude mít zajíce. Věřila bych tomu.“

Caster Semenyaová si na rekord věříFoto ČTK/AP

Kratochvílové výkon z mnichovského mítinku letos oslavil 28 let trvání a jeho držitelka si užívá každou sezonu, na jejíž konci zůstává na vrcholu historického žebříčku.

„Už mnohokrát mě napadlo, že slavím naposledy. Ale pak je to docela příjemný pocit, když rekord na konci roku ještě trvá,“ líčí Kratochvílová.

„Říkala jsem si, že by bylo dobré, kdyby to vydrželo třicet let. To bychom udělali velkou oslavu a pak už se na to vykašlali. Ale jsou to ještě dva roky...“

Jarmila Kratochvílová stále drží rekord
Jarmila Kratochvílová stále drží rekord

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud