Martin Hašek
18. září 2011 • 17:14

Dostane Blake Bolta? Jamajská senzace kopíruje světového rekordmana

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletický svět řeší po pátečním večeru v Bruselu jedinou otázku: Je možné, že bude příští rok na olympiádě Yohan Blake lepší než Usain Bolt? Blaekova senzační dvoustovka za 19,26 sekundy nechala v šoku většinu expertů. I sám Bolt je zaskočen, přestože vzestup svého tréninkového partnera předvídal.



Poslouchat Usaina Bolta se vyplatí. „Na Jamajce máme spoustu talentu. Sledujte Yohana Blakea. Je mu teprve dvacet a na tréninku mi každý den šlape na paty. Je velmi, velmi odhodlaný,“ řekl Bolt v průběhu loňského léta.

V pátek při finále Diamantové ligy v Bruselu na jeho slova došlo. Blake během běhu na 200 metrů sfoukl paradigma Boltovy výjimečnosti.  Za jeho dva roky starým světovým rekordem zůstal jen o sedm setin a uhranul publikum drastickým zrychlením v posledních osmdesáti metrech.

„Je to fantastické. Jsem šokován, že běžel tak dobře,“ reagoval Bolt. „Viděl jsem ho dvoustovku párkrát běžet a dělal to špatně. Řekl jsem mu, ať na to v zatáčce netlačí. On zaběhl šílený čas.“

Boltovou suverénní pozicí výrazně otřásl muž s velmi podobným vývojem kariéry. Stejně jako Bolt se i Blake prosazoval od dorosteneckých let a před dvěma lety se sešli ve slavném klubu Racers, kde trénuje jamajský expert Glen Mills.

„On je něco podobného jako Bolt, který běhal rekordy v patnácti,“ říká sprinterský kouč Luděk Svoboda. „Blake nemá titul z mistrovství světa juniorů, ale od sedmnácti byl ve špičce. Mají podobný vývoj.“

V Bruselu vpadl Blake přímo do srdce Boltova království. Dvoustovka je totiž oblíbená disciplína světového rekordmana. Od mládí se do ní zamiloval a stovku začal běhat až v roce olympiády v Pekingu, jen aby se vyhnul čtvrtkařskému tréninku.

Usain Bolt gratuluje svému tréninkovému parťákovi
Usain Bolt gratuluje svému tréninkovému parťákovi

Kromě svých rychlostních předpokladů přišel na způsob, jak technicky dokonale vyběhnout zatáčku, a proto srazil z historického trůnu slavného Američana Michaela Johnsona. Blake šel úplně opačnou cestou. Zářil na stovce a dvoustovku dlouho běhal jen průměrně. V posledních dvou letech se však zlepšil téměř o sekundu a půl.

Takové výrazné zlepšení samozřejmě u skeptiků vzbuzuje podezření z nekalých praktik. Blake má navíc už jeden dopingový skandál za sebou. Před světovým šampionátem 2009 byl pozitivně testován na stimulant 4-Metyl-2-hexanamin. Dostal tříměsíční trest a na mistrovství světa do  Berlína nejel.

V tuhle chvíli je ale tenhle prohřešek zastíněn jeho bruselským představením. Páteční večer bude mít velké důsledky pro budoucnost atletického byznysu. Dosavadní velká trojka světového sprintu se rozpadla. Jamajčan Asafa Powell a Američan Tyson Gay jsou najednou v druhé  vlně. Blakův titul na sto metrů ze šampionátu v Tegu je po pátku důvěryhodný, i když ve finále nezávodil Bolt kvůli ulitému startu. Tihle dva teď budou drancovat pokladny největších mítinků.

„Jenom se bojím, že k souboji do olympiády nedoje. Stálo by to neskutečné prachy,“ míní Svoboda. „Ale pokud by do toho šli, o to víc by jejich cena šla nahoru. Může z toho být docela pěkně roztočená finanční spirálka.“

Boltova cena se ustálila na 350 000 dolarů. Je zřejmě, že souboj dvou geniálních Jamajčanů by stál kolem půl milionu.

„Já jsem ten, který bude příští rok stát vedle Bolta. Těším se, že s ním budu závodit,“ slibuje Blake.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud