Martin Hašek
30. května 2021 • 21:20

To zamrzí! Kanaďan odsunul Dvořáka, ke kótě 9000 scházelo 5 bodů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvacetileté výročí slavného světového rekordu Romana Šebrleho mohl světový desetiboj v rakouském Götzisu slavit vítáním dalšího borce do klubu 9000. Kanaďanovi Damianu Warnerovi ale po jednom z nejúžasnějších výkonů dějin k hranici snů scházelo mučivých pět bodů.



Byl to finiš, ke kterému by vytoužená devítka patřila. Damian Warner za rekordním šestým vítězstvím tradičního mítinku v Götzisu upaloval ostrým sprintem a natvrdo útočil na poctu stát se čtvrtým mužem historie desetiboje s výkonem přes 9000 metrů.

V posledních desítkách metrů mu ale laktát proměnil nohy v beton a Warner dosupěl do cíle o zlomek času později, než by si přál. Šest desetin sekundy. Možná jeden krok mu k elitní hranici scházel. Čas 4:25,19 v závěrečném běhu na 1500 metrů Warnerovi stačil na 8995 bodů. Svým šestým vítězstvím, pátým v řadě, v Götzisu překonal statistiku Romana Šebrleho.

„Další vítězství zde pro mě znamená hodně. Naneštěstí pět bodů scházelo k magickým 9000 bodům,“ hodnotil Warner. „Na svůj výkon jsem velice pyšný. Je důvod, proč hranici 9000 bodů překonali jen tři lidé. Musí vyjít všechno.“

Damian Warner sahal v Götzisu po magické hranici devíti tisíc bodů
Damian Warner sahal v Götzisu po magické hranici devíti tisíc bodů

Warnerův výkon je pátým nejlepším desetibojem v historii. Lepší jsou jen světový rekordman Kevin Mayer (9126), Američan Ashton Eaton (9045 a 9039) a Roman Šebrle, který v Götzisu před dvaceti lety hranici 9000 bodů jako první v historii překonal o 26 dílků.

Warner zažívá podobný příběh jako Tomáš Dvořák, kterému v roce 1999 k metě 9000 scházelo šest bodů, Kanaďan se tak před něj o jediný bod dostal na čtvrté místo historických tabulek.

Trojnásobný medailista ze světových šampionátů a bronzový olympijský medailista z Ria v Götzisu předvedl nejlepší první den v historii desetiboje. V sobotu nasbíral 4743 bodů, což bylo o masivních 180 bodů než Mayer při světovém rekordu v roce 2018 v Talence.

Warner zářil hlavně v prvních dvou disciplínách, kdy na stovce (10,14) a v dálce (828) předvedl nejlepší výkony v dějinách desetiboje. Ve stejném duchu začal i druhý den, když trať na 110 metrů překážek proběhl za 13,36 sekundy.

Nevyhnul se však několika průměrným disciplínám, ve srovnání s Mayerem ztratil především v tyči a v oštěpu, kde nepřehodil 60 metrů.

„Nevyšly mi koule a oštěp. Ale nechal jsem tu svoji značku a těším se na Tokio,“ řekl Warner.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud