2. dubna 2022 • 17:57

Den v modrém, pro autisty běžela v Plzni i olympionička Horáčková

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barvy, do kterých byl v sobotním mrazivém ránu zahalený plzeňský Borský park, symbolicky hrály s duchem doby. Mezi stromy rostly ostře žluté narcisy a všude kolem poletovaly modré balonky na počest Světového dne porozumění autismu. Ten oslavil charitativní modrý běh RUN for ProCit na podporu dětí s poruchou autistického spektra a jejich rodin.



Olympionička Marie Horáčková vzala za ruku autistického chlapce a v chladném povětří s ním proběhla celou třetinu pětikilometrové trati.

„Bylo to moc hezké, takové přátelské. Počasí nebylo vůbec ideální, ráno byla hodně velká zima, ale když se člověk proběhl, bylo líp,“ usmívala se Horáčková.

Vloni v Tokiu navázala na svou maminku a po třinácti letech vrátila českou lukostřelbu na olympijské hry. S autistickými dětmi ji spojily praxe na pedagogické fakultě Západočeské univerzity u doktorky Věry Knappové, která spolupracuje s občanským sdružením ProCit. Pětikilometrovou trasu zvládla Horáčková s úsměvem.

„K lukostřelbě je třeba mít všeobecnou kondici, zimu trávíme v posilovně. Ale je k tomu potřeba mít i nějakou kardio zátěž, aby byl člověk schopen zvládnout tříhodinový závod, kdy musí trochu pracovat i s tepem,“ vysvětlovala.

Na účast na šestém ročníku charitativního běhu měl vliv drtivý chlad. I tak ale dorazilo 225 lidí. Výtěžek ze startovného ve výši 66 000 kroun půjde na realizace vzdělávacích, sportovních a relaxačních pobytů pro děti s poruchou autistického spektra.

V Plzni proběhl charitativní modrý běh RUN for ProCit na podporu dětí s poruchou autistického spektra a jejich rodin
V Plzni proběhl charitativní modrý běh RUN for ProCit na podporu dětí s poruchou autistického spektra a jejich rodin

„Vzhledem k tomu, že ranko bylo pod nulou a dost sněžilo, je i nižší než běžná účast velká radost,“ usmívala se Irena Vítovcová, předsedkyně občanského sdružení ProCit. „Atmosféra je tady hezká. Jsem šťastná, myslím si, že to vypovídá o náladě ve společnosti, že lidem není lhostejný jakýkoli problém. Dneska se slaví Světový den porozumění autismu. Jde nám o to, aby se tato problematika dostala mezi lidi.“

Do Borského parku dorazila taky populární plzeňská čtvrtkařka Tereza Petržilková, která nedávno reprezentovala na halovém mistrovství světa v Bělehradě. V zimě se však choulila v teplé bundě.

„Mám dneska trénink a připravuju se na soustředění, takže nepoběžím. Ale přišla jsem tuhle akci podpořit. Jsem nadšená, že dorazilo tolik lidí,“ líčila Petržilková.

Na podporu Světového dne porozumění autismu se v sobotu večer rozzářilo i plzeňské Velké divadlo.

„Náš největší cíl je postavit dům pro mladé dospělé s autismem, aby bydleli v bezpečném zázemí a měli celodenní péči,“ vysvětlila Vítovcová. „Krátkodobý cíl je pro naše klienty stále vymýšlet nové aktivity, být úspěšní v shromažďování finančních zdrojů, abychom jim mohli poskytovat víc a víc pobytů. Odlehčovací služba je pro rodiče velmi přínosná.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud