Martin Hašek
31. ledna 2023 • 18:10

Zelená pro Staňka. Hala na Olympu pootevře vrátka, ale jen pro vybrané

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Symbolická zeď při vstupu do atletické haly v centru sportu ministerstva vnitra na Olympu se začíná drolit. Dohoda mezi Národní sportovní agenturou, atletickým svazem a resortním střediskem otevřela brány devíti atletům z vysokoškolského centra Victoria v čele s koulařem Tomášem Staňkem. Svaz přitom bude přispívat na náklady. Mnozí další, včetně závodníků trenéra Romana Šebrleho, však stále zůstávají mimo.



Až se ve středu ráno Tomáš Staněk probudí, může se klidně vydat do Stromovky, kde stojí stejný kruh, jaký ho čeká na březnovém evropském šampionátu v Istanbulu. Umožnilo mu to složité vyjednávání mezi těžkými váhami české sportovní funkcionařiny. Nejlepší koulař aktuálních světových tabulek už má za sebou tři závody a od středy, měsíc a den před startem kvalifikace na HME, bude mít konečně možnosti k plnohodnotné přípravě. Stejně je na tom dalších osm atletů.

„Rozhodně nechceme bránit reprezentantům, aby se mohli připravovat na vrcholné akce. Našli jsme řešení. Na základě seznamu, který jsme získali od českého atletického svazu, dojde k umožnění přípravě těchto sportovců v areálu sportu ministerstva vnitra,“ uvedl ředitel Olympu Michal Volf.

V minulosti na základě dohod mezi resorty využívali halu ve Stromovce reprezentanti všech sportovních center. Teď však Volf ze dvou konkurenčních resortů, armádní Dukly a Victorie, pouští dovnitř jen omezený počet atletů.

Z Victorie mají teď povolený vstup kromě Staňka taky čtvrtkařky Lada Vondrová, Tereza Petržilková a Martina Hofmanová, vícebojaři Adam Sebastian Helcelet, Jiří Sýkora a Dorota Skřivanová. Se Staňkem můžou do haly taky diskaři Michal a Jakub Forejtovi z jeho tréninkové skupiny.

„Došlo k dohodě o devíti lidech, kteří se připravují na halové mistrovství Evropy. Abychom neprodlužovali čas na přípravu, finanční závazky přebral atletický svaz,“ vysvětlil šéf atletického svazu Libor Varhaník.

V omezeném počtu můžou do haly na Olympu podle předchozí dohody zároveň atleti a trenéři Dukly. Do kvóty se ale nevešli všichni reprezentanti a smůlu má i talentovaná mládež. Mimo zůstali například vícebojaři Ondřej Kopecký a František Doubek z tréninkové skupiny Romana Šebrleho nebo nadějní oštěpaři kouče Petra Frydrycha.

Hala Otakara Jandery byla postavená a v devadesátých letech zrekonstruovaná z veřejných prostředků, aby sloužila české atletice. Ředitel Olympu Volf se teď snaží její využití pro atlety z konkurenčních středisek omezovat mimo jiné proto, že se mu nelíbí rozdílné podmínky mezi centry. Vysokoškolské Victorii vytýká stipendijní program, který atleti na Olympu nemají.

„Nepřijde mně fér, že právě Victoria disponuje stipendijním fondem,“ uvedl Volf. „Ani před vypuknutím této aféry, ani v jejím průběhu nebyl Olymp kontaktován ze strany centra, které mu má zajišťovat podmínky pro přípravu k reprezentaci. Nejednali jsme o panu Staňkovi, o žádných atletech, ani o přístupu do haly.“

Lenka Kovářová, ředitelka Victorie, naopak tvrdí, že s Volfem o přístupu atletů do haly, a konkrétně i o Staňkovi, jednala.

„Pan Volf nám tehdy řekl, že pochopil, že hala je jeho zlaté vejce a tak s tím bude nakládat. Že si nejprve udělá vlastní analýzu a pak nám dát vědět, jestli bude našim atletům povolen přístup. To nám bylo zamítnuto,“ reagovala Kovářová.

Vyjednávání se účastnil i předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek, jehož úřad má podle zákona koordinaci resortních center na starosti.

„Jsem rád, že vznikla dohoda v relativně rychlém čase,“ řekl Šebek. „Během jara musíme finalizovat principy fungování resortních center. Budu se snažit, aby vznikla písemná dohoda, která bude stanovovat fungování resortních center tak, aby sportovci mohli využívat maximum benefitů, která jednotlivá střediska mají, a bylo to ku prospěchu sportu.“

Do budoucna je situace stále nejasná. Volf odmítá koncept, že má hala ve Stromovce sloužit především české atletice a volá po výstavbě národní atletické haly.

„Určitě se snažíme, aby atletické haly vznikaly. Existovaly studie hal v Brně, Pardubicích. Existuje veřejný příslib bývalé paní primátorky z roku 2016, že atletickou halu postaví Praha,“ uvedl Varhaník. „Věřím, že se lepší sportovní infrastruktury dočkáme, ale nejsem si jistý, kdy. Pokud sportovní infrastrukturu máme, měli bychom ji ve vyšším zájmu dát k dispozici pro zájem české reprezentace.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud