7. září 2015 • 19:17

Play off se odkládá. Basketbalisté na ME prohráli s Lotyšskem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté na mistrovství Evropy poprvé prohráli. V Rize podlehli domácímu Lotyšsku 65:72 a ještě nemají jistý postup do play off. Po předchozích dvou výhrách tentokrát svěřencům trenéra Ronena Ginzburga nešla střelba, většinu bodů museli dát zpod koše. Další zápas sehrají ve středu proti Belgii.



Češi bojovali nejen se soupeřem, ale museli se také vyrovnat s kulisou, kterou vytvořilo osm tisíc fanoušků mohutně podporujících domácí tým. Bouřlivé prostředí ale jakoby nabíjelo Jana Veselého, který dal 11 z úvodních 13 českých bodů a dělal lotyšské obraně velké problémy. Navíc i efektně zablokoval soupeře.

Když si šel odpočinout na lavičku, zaujal jeho místo Tomáš Satoranský, největší české hvězdy však byly v ofenzivě příliš osamocené a chyběla jim bodová podpora spoluhráčů. Přesto Češi vedli 31:24.

Jenže pak Lotyši zavřeli prostor pod košem a nenechávali soupeře tak snadno najíždět. A střelba z dálky Čechům nešla. Domácí tým toho využil ke šňůře 14:0 a obratu skóre, což ještě více nažhavilo fanoušky.

Čeští basketbalisté dali za 12 minut hry pouhých šest bodů, ale díky velmi dobré obraně a doskakování nadále drželi se soupeřem krok. Až v závěru třetí části se povedlo Lotyšům odskočit na 12 bodů, navíc se do problémů s fauly dostal Veselý.

Obrana sice nadále držela český tým ve hře, ale narušená sebedůvěra v útoku se na jeho výkonu podepsala. Z dálky se dokázal trefit jen Blake Schilb a nedařilo se přiblížit na dostřel. Až po efektní smeči Patrika Audy dvě minuty před koncem činil rozdíl šest bodů, ale Lotyši už si výhru vzít nenechali.

Mistrovství Evropy basketbalistů - skupina D (Riga):

Lotyšsko - ČR 72:65 (17:22, 40:33, 51:42)
Nejvíce bodů:
Blums 14, Strelnieks a Beržins po 11, Bertans 9 - Satoranský 22, Veselý 17, Schilb 11. Rozhodčí: Jovčič (Srb.), Mogulkoc (Tur.), Kowalski (Pol.). Fauly: 17:21. Trestné hody: 13/11 - 24/11. Trojky: 7:4. Doskoky: 43:37.

Jan Veselý se snaží prosadit v zápase proti Lotyšsku
Jan Veselý se snaží prosadit v zápase proti Lotyšsku

Belgičané v poslední vteřině zaskočili Litvu

Basketbalisté Belgie na mistrovství Evropy překvapivě porazili obhájce stříbrných medailí Litvu 76:74, jejich rozhodující koš muselo potvrdit video. Matt Lojeski dopíchl míč současně s klaksonem a rozhodčí nebyli schopni sami určit, zda to stihl včas. Dokonce ani z opakovaných záběrů nebylo možné přesně určit, zda koš padl před vypršením časového limitu, sudí ho ale uznali.

Litva přitom začala dobře a ve druhé čtvrtině vedla už o 13 bodů. Pak ale Belgii začaly vycházet střely za tři body a hlavně zásluhou Lojeskiho ještě do poločasu vyrovnala. V poslední části začala Litva vše hrát přes hvězdného pivota Jonase Valančiunase, kterého Belgičané nedokázali ubránit. Valančiunas zaznamenal 25 bodů a 12 doskoků.

Už se zdálo, že si Litva výhru pohlídá, jenže v posledních dvou minutách dovolila Belgii šňůru 8:0 a obrat skóre. Nejprve inkasovala dvě trojky, následně sama nevyužila šanci na rozhodující střelu, Belgičané rychle zaútočili a nájezd Sama Van Rossoma dopíchl Lojeski.

"Hlavní chyba byla, že Kalnietis střílí pět vteřin před koncem. To byla hloupost," rozčiloval se trenér Litvy Jonas Kazlauskas.

VIDEO: Podívejte se na poslední koš utkání


Belgičané museli ještě tři minuty nervózně čekat, až rozhodčí jejich cennou výhru potvrdí a následně mohli začít slavit. Naladili se tak vítězně na středeční souboj s Českou republikou.

"Bylo to dlouhé, byli jsme nervózní. Trvalo to tři minuty, ale nám to přišlo jako deset. Na konci ale byly dva body a důležité vítězství," radoval se belgický pivot Maxime De Zeeuw, který bude od nové sezony oblékat dres Nymburku. "Já sice klukům kvůli zranění nemohl pomoci, ale hráli skvěle, ukázali srdce a odhodlání bojovat za naši zemi. Bylo to neuvěřitelné. Je mi ctí, že jsem mohl být u tohoto vítězství a součástí tohoto týmu alespoň na lavičce," dodal.

Až v úplném závěru se rozhodoval i duel Ruska s Finskem, kterému zařídil vítězství 81:79 tři vteřiny před koncem Petteri Koponen. Rusko prohrálo i třetí zápas ve skupině A a hrozí mu, že nepostoupí do play off.

Mistrovství Evropy basketbalistů:

Skupina A (Montpellier):

Finsko - Rusko 81:79 (16:20, 36:38, 63:64)

Bosna a Hercegovina - Izrael 86:84 po prodl. (16:29, 35:45, 60:60, 75:75),

21:00 Francie - Polsko.

Skupina D (Riga):

Belgie - Litva 76:74 (12:20, 35:35, 57:54)
Nejvíce bodů: Lojeski 20, Tabu 16, Van Rossom 13, Hervelle 11 - Valančiunas 25, Jankunas 13, Sabonis 10.

Lotyšsko - ČR 72:65 (17:22, 40:33, 51:42)
Nejvíce bodů: Blums 14, Strelnieks a Beržins po 11, Bertans 9 - Satoranský 22, Veselý 17, Schilb 11.

20:30 Ukrajina - Estonsko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud