Ivo Pospíšil
7. září 2015 • 11:39

VIDEO: Tady zbrojí Lotyši. Završí přesto Češi postup?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LOTYŠSKA | Přiznal to i fotbalový brankář Petr Čech. Basketbal má zkrátka v Lotyšsku výsadní postavení. A sérii vyprodaných hal neporuší místní fanoušci ani dnes (17.30), proti Česku. „Je vidět, že ty pobaltské státy tím žijí,“ říká Tomáš Satoranský. V případě výhry by si Češi pojistili postup do osmifinále ME, podívejte ale, jak vypadá například lotyšská fanzona v centru Rigy.



Postavili ji před svým Pomníkem svobody. Pod měděnou devítimetrovou sochou mladé ženy (přezdívané Milda) symbolizující samotné Lotyšsko a se třemi hvězdami v rukou odkazující na tři lotyšské země Kuronsko, Vidzemsko a Latgale.

Tohle je zóna pro fanoušky. Tam, kde mají Lotyši, kteří se nedostanou na stadion bouřit a pomoci k postupu ze základní skupiny ME. Dnes jim bude stát v cestě Česko.

„Lotyši budou hodně namotivovaní. Bude to úplně jiný tým. Atletický, mladý, s výbornými střelci, budeme se muset připravit na úplně jiný styl,“ říká Tomáš Satoranský.

A co teprve kulisu. Proti Ukrajině zažili Češi umírněnou atmosféru, proti Estonsku sice byla živelná, avšak tam svého soupeře přehráli rozdílem třídy. To se dnes však moc nečeká… i proto, že domácí celek má hnát přes deset tisíc Lotyšů v hledišti.

Takhle vypadá fanzona v Rize.
Video se připravuje ...

„Byli jsme na poslední čtvrtině zápasu Lotyšska s Litvou a byl to už docela vysoký rozdíl. Rovněž mě ale překvapilo, kolik tu bylo Litevců. Je vidět, že tyhle pobaltské země basketbalem žijí,“ všiml si Satoranský.

A to je ještě pro fanoušky v centru Rigy připravená fanzona pro domácí fanoušky. Od velkolepé brány s nápisem „Basketbal je také vaše hra,“ přes obchody, basketbalové koše na házení či dvě celoplošné obrazovky. Však ty už také poutají na program, v němž vyčnívá jako další právě duel s Českem (místního času od 18.30, toho českého od 17.30).

Největšími hvězdami Lotyšů jsou pivot Kaspars Berzins (průměr 10,0 bodů na zápas) a rozehrávač Dairis Bertans (9,5 bodu na zápas) a vedle fanoušků je bude hnát i touha napravit nedělní porážku s Litvou (49:68).

Naopak Češi budou mít v případě výhry jistý postup ze skupiny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud