1. července 2019 • 14:50

Satoranský do Chicaga! Čech v NBA mění klub, vydělá třikrát víc

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je jasno! Český basketbalista Tomáš Satoranský mění v NBA dres, z Washingtonu odchází do slavných Chicago Bulls, kde podle televize ESPN podepíše tříletou smlouvu. Transakce proběhla formou tzv. sign-and-trade: Satoranský podepsal novou smlouvu s Wizards a vzápětí proběhl trejd, Washington za něj obdržel dvě volby v draftu.



Zdroje ESPN hovoří o tom, že v současnosti jediný český basketbalista v NBA by si měl za tři roky vydělat 30 milionů dolarů (673 milionů korun), za sezonu tak vydělá více než třikrát tolik než dosud - tříletá nováčkovská smlouva mu zaručovala 9 milionů dolarů.

V zámořské lize dosud odehrál Satoranský 210 utkání v základní části a dalších 16 v play off. V uplynulém ročníku byl v 54 zápasech členem základní sestavy, na hřišti strávil přes 27 minut na zápas s průměry 8,9 bodu a 5 asistencí.

O českého rozehrávače po vydařené sezoně měly podle zámořských médií zájem Dallas, Indiana, Orlando, Boston, ale také jeho dosavadní klub Washington. Wizards mu předložili kvalifikační nabídku ve výši 3,9 milionu dolarů, takže se Satoranský stal chráněným volným hráčem a Washington měl možnost nabídky od jiných týmů dorovnat.

Zatímco ve Washingtonu pomohlo Satoranskému k větší porci zápasů dlouhodobé zranění Johna Walla, v Chicagu by měl mít snazší cestu k pozici prvního rozehrávače.

Ve slavném týmu šestinásobných šampionů NBA, v jejichž dresu zářil v 90. letech minulého století Michael Jordan , se Satoranský setká i s nedávným spoluhráčem. V únoru z Washingtonu do Chicaga přestoupil křídelní hráč Otto Porter.

Odchovanec USK Praha stráví v NBA nejdelší dobu ze všech dosavadních českých basketbalistů. První Čech v zámořské soutěži Jiří Zídek a Jan Veselý v ní vydrželi tři sezony, Jiří Welsch hrál NBA čtyři roky.

Satoranský bral v uplynulé sezoně 3 129 187 dolarů a v Chicagu se stane nejlépe placeným českým basketbalistou v historii. Dosud nejvíce si vydělal Veselý v sezoně 2012/13 ve Washingtonu 3 340 920 dolarů. Welsch si přišel na nejvyšší výdělek v ročníku 2005/06 v Milwaukee (2 177 114) a Zídek v sezoně 1997/98 v Denveru (784 200).

Sporťákovo KO: nejlepší český sportovec letos? Zatím Satoranský
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud